Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (24)

Jádro

Jádro (2003)

V původním scénáři měl v úvodu filmu přistát raketoplán Endeavour na Mezinárodním letišti v Los Angeles. Z důvodu bezpečnostních opatření po 11. září 2001 nebylo filmového štábu dovolen vstup do areálu letiště. Scénář tedy byl přepsán a místo toho raketoplán nouzově přistál v řece Los Angeles.

Polda z Marsu

Polda z Marsu (2008) (seriál)

Seriál má dvě pilotní epizody. Vedle odvysílané je tu neodvysílaná verze, která se ale odlišuje obsazením a místem děje. Např. Gena Hunta hraje v této verzi Colm Meaney, Annie Cartwright hraje Rachelle LeFevre, Raye Carlinga hraje Lenny Clarke a Stephanie Jacobsen v této verzi hrála Mayu Daniels. Změnila se i lokace, v této verzi Sam Tyler působí jako detektiv v Los Angeles a časové období, do kterého se „přesunul“, bylo 1972. Tato verze nebyla přijata při testovacím promítání a nikdy nebyla oficiálně odvysílana. Tato verze nakonec unikla na na net v roce 2008 a je k dispozici ke zhlédnutí na YouTube.

Star Trek VII: Generace

Star Trek VII: Generace (1994)

Během produkce filmu se počítalo i s re-designem stávajících uniforem pro posádku Enterprise-D. Bylo vytvořeno několik verzí, jedna z nich se dostala na akční figurky pro tento film, ve „finalní“ se začlo dokonce natáčet. Nakonec po pár dnech natáčení bylo rozhodnuto, že se využijí uniformy z TNG série a DS9 serie, např. Jonathan Frakes nosil uniformu od Averyho Brookse. Hlavním důvodem, proč se tak rozhodli byl ten, že ačkoliv na papíře uniformy vypadali dobře, v reálu se s nima pracovalo špatně, hercům neseděli, ani vizuálně nevypadali tak dobře. Nových uniforem se herci dočkali až při natáčení Star Treku: First Contact (1996), které se zároveň stali novými uniformami pro obsazení v seriálu Deep Space Nine (od r. 1993).

Městečko Twin Peaks - Pilot

Městečko Twin Peaks - Pilot (1990) (epizoda)

Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu.

Zlatý podraz

Zlatý podraz (2018)

Scenárista Jakub Bažant chtěl, aby se ve filmu pohybovali lidé z basketbalového prostředí. Trenéra italských basketbalistů si zahrál Petr Czudek, bývalý český reprezentant a současný trenér BK Opava.

Toman

Toman (2018)

V jednom záběru na Pražský hrad je viditelně vidět standarta prezidenta, která se ale začala používat až od samostatnosti České republiky.

Černá zmije - Vojenský lazaret

Černá zmije - Vojenský lazaret (1989) (epizoda)

V epizodě usvědčí domnělého špiona na základě chytáku, že Hull patří společně s Oxfordem a Cambridge k proslulým univerizitám. V roce 1917, ve kterém se přibližně odehrává 4. série seriálu, ještě neexistovala univerzita v Hullu, ta byla založena až v roce 1927.

Wimbledon

Wimbledon (2004)

Při předposlední výměně ve finále Peter Colt (Paul Bettany) zasáhne těsně lajnu, ale lajnový rozhodčí to vidí jako aut. V roce 2006 bylo na významých tenisových turnajích, včetně Wimbledonu, zavedeno tzv. Jestřábí oko - systém pro dopad míčků, který tento lidský element výrazně snižuje.

Pod jednou střechou

Pod jednou střechou (2010)

Představitel Erica (Josh Duhamel) v jednom záběru běží v tričku s logem dnes už zaniklého klubu hokejového klubu Atlanta Thrashers. Licence NHL byla necelých 6 měsíců od uvedení snímku prodána do Winnipegu, kde klub hraje pod názvem Winnipeg Jets.

Osudový dotek 2

Osudový dotek 2 (2006)

Závěrečná scéna začíná totožně jako u prvního dílu Osudový dotek (2004), leteckým záběrem na Empire State Building.

Marťan

Marťan (2015)

Film se od knižní předlohy liší především ve svém závěru, který je mnohem dramatičtější. V knize se Mark Watney (Matt Damon) nikdy nedočkal svého snu létat jako Iron Man, když ho zachraňovala posádka Herma. V knize zachrání Watneyho ve vesmíru Beck (Sebastian Stan). Ve filmu je to Lewisová (Jessica Chastain). Film navíc přinese i epilog, který ukazuje, co se s postavami stalo po skončení mise na Marsu.

Firefly - Jaynovo město

Firefly - Jaynovo město (2002) (epizoda)

Místní předák obtiskne Dr. Tamovi (Sean Maher) na sako svou ruku od bláta. V dalším záběru zezadu je ale sako naprosto čisté.

Grimm

Grimm (2011) (seriál)

Ve 4. epizodě 3. série na počítači běží zprávy o pohřbu Erica Renarda v Rakousku. Na záběrech je ale viděna brána a před nádvoří Pražského hradu. V záběrech lze ještě vidět služební auto PČR Škoda.

Obsluhoval jsem anglického krále

Obsluhoval jsem anglického krále (2006)

Před natočením filmu samotného předcházel letitý boj o filmová práva na dílo Bohumila Hrabala. Začalo to na konci 80. let, kdy film chtěl zrealizovat Karel Kachyňa. Po revoluci se práva dostala producentovi Jířímu Sirotkovi, který ale počítal na režii s Jířím Menzelem. V polovině 90. let se do sporu vložil Bohumil Hrabal, který prodáná práva prodal skupině lidí okolo Karla Kachyňi. Mezitím práva na film získala TV Nova od Jířího Sirotky. Ta nejdříve film nabídla Janovi Svěrákovi, nakonec se na poslední chvíli rozhodla pro Jiřího Menzela. (Zdroj: Rozmarná léta českého filmu)

Life on Mars

Life on Mars (2006) (seriál)

Postava Sama Tylera (John Simm) byla pojmenová podle Rose Tyler (Billie Piper), která byla společnicí desáté reinkarnace Doktora ze seriálu Doctor Who (od r. 1963). V americké verzi je Rose Tyler matkou hlavní postavy.

Dračí srdce

Dračí srdce (1996)

Při rozjezdu projektu tvůrci naráželi na neochotu studia Universal zafinancovat jeho realizaci. Změna názoru přišla až po úspěchu Jurského parku (1993).

Reklama