Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Zelenka – tvůrce úspěšných Knoflíkářů z roku 1997 – se jako scenárista podílel na Ondříčkových Samotářích a poté jako scenárista a režisér vytvořil celovečerní film Rok ďábla. Zelenka netradičním způsobem vypráví příběh Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor, přičemž dokumentaristicky nahlíží do období, kdy se tento písničkář léčil ze závislosti na alkoholu. Jako Nohavicův „anděl strážný“ se v tomto snímku představuje hudebník Karel Plíhal. S myšlenkou natočit film s J. Nohavicou a Čechomorem v hlavních rolích přišel Zelenka v létě roku 2000, kdy spolu tito hudebníci hráli na krátké koncertní šňůře. Zelenkův film je navíc obohacen rozhovory nejen se zmíněnými aktéry, ale i s dalšími zajímavými postavami, jimiž jsou bezesporu hudebník Jaz Coleman a holandský dokumentarista Jan Holman (Jan Prent), který by chtěl Nohavicu přistihnout ve chvíli, kdy začne znovu pít. Zručný mystifikátor Zelenka má ve svém filmu také scény se surrealistickým, mystickým – ba až s nadpřirozeným vyzněním. Natáčení filmu proběhlo v květnu a červnu 2001 na různých místech republiky, filmový štáb natáčel vedle hraných scén i koncerty Nohavici a Čechomoru, které jsou důležitou součástí děje. „Je to film o tom, jak elegantně odejít ze světa. Nebo je to film o přátelství, či o tom, jak jsou čtyři muzikanti svědky zázraku. Může být také o tom, jak vám mohou ti, které potkáte, změnit život,“ řekl o svém filmu scenárista a režisér Petr Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (394)

Shaleman 

všechny recenze uživatele

jeden z nejzajímavějších počinů české filmové tvorby a do mého podvědomí se zapsal věčně a nesmazatelně jako jeden z nejlepších ()

peteriko 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších českých filmov vôbec. Zvláštny projekt pod taktovkou Petra Zelenky nám skvelo podáva "svet umelcov". Skvelé pesničky, herecké "výkony" a nakoniec príbeh zaraďuje tento film, aspoň podľa mňa, na najvyššie miesta v Českej kinematografii. ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Rok ďábla je film, který vás nenudí, ať už ho vidíte poprvé nebo posté. A zcela určitě si ho zamilujete, když máte rádi písně Jarka Nohavici. Petr Zelenka natočil film, který je iluzí skutečnosti a taky skutečnou iluzí, přičemž od začátku do konce nevíte kde končí realita a začíná iluze. Nepochybně celý film stojí na písních Jarka Nohavici, který ve filmu hraje sám sebe a vlastně i někoho zcela jiného, tak jako koneckonců i členové skupiny Čechomor, Karel Plíhal, Jaz Coleman a další. Je to příběh o andělích, alkoholu, zázracích, ale hlavně o písničkách. Kdo doteď neznal Jarka Nohavicu (a já pochybuji, že někdo takový je ...), po shlédnutí tohoto filmu ho bude chtít poznat prostřednictvím jeho písní a už nikdy dobrovolně neskončí s hledáním krásy, která je v jeho textech. Film je ukážkou mistrovství Petra Zelenky a jeho přátel, kteří dokázali z legendy českého folku udělat přímo mystickou osobnost prostřednictvím série výpovědí lidí, kteří s ním pracovali a kteří ho provázeli na jeho cestě po pódiích celé republiky. Tento film musí mít v každém případě každý fanda Jarka Nohavici, Karla Plíhala a Čechomoru ... ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Nádherná, nejen muzikantská, fabulace s třešničkou na dortu v podobě Jaze Colemana a andělského Plíhala. Ano, je možno namítat Zelenkovi opakování Mňágy..., ale důležitým vlivem na hodnocení celého filmu stejně nakonec zůstane, jakého hudebního interpreta divák preferuje... ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Variace na předchozí Zelenkovi filmy o VZ a MaŽ, tentokrát o ostravském bardovi. Zpětně to bylo poslední Nohavicovo vzepětí, kdy jsem ho žral. Pak přišla krapet tvůrčí degradace a osobnostní deziluze. Film ale dobrý a vtipný, songy fungují a přesah jakbysmet. Takže až na výhradu o autorově tématickém zacyklení, není důvod ke stížnostem ... ()

cdome.82 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv mám rád Zelenku a Plíhala velice rád, tahle pocta donašečům je moc. * za ten ansábl co se toho profi zůčastnil ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Hudební dokument, který míchá fakta, fikci, fantazii a skutečnost. Hlavními tématy jsou hudba, alkohol, zázraky. Do Česka přijíždí vyléčený alkoholik Jan Holman, který v naši vlasti natáčí dokument o léčbě alkoholiků. Prvním alkoholikem, který se v jeho dokumentu úspěšně vyléčí, je Jaromír Nohavica, na kterého dohlíží jeho „strážný anděl“ Karel Plíhal. Plíhal zinscenuje vlastní pohřeb, na kterém hraje kapela Čechomor, která se mu tak zalíbí, že ji doporučí Nohavicovi. Ve výtazích luxusních hotelů hraje na housle Karel Holas, který se během jedné jízdy výtahem setká s Jazem Colemanem, bývalým zpěvákem Killing Joke a dirigentem opery v Sydney. Jaz nabídne Čechomoru něco naprosto úžasného: turné se symfonickým orchestrem. Čechomor se však vydává na turné s Nohavicou, kterého se účastní také Holman, fascinován tajemstvím tvorby písničkáře Nohavici, a během turné je potkávají různé zázraky. A zde začíná být film poněkud nepřehledný, nejasný a divák (tedy já) má problém rozlišit co se doopravdy stalo a co je jen fiktivní děj. Jedno je však jasné: Nohavica bez alkoholu, bez nahrávacích společností a pozornosti médií celkem dost osaměl. Chvílemi to bylo celkem vtipné, ale celkově jsem se spíše nudil a jelikož nejsem fanoušek žádného českého interpreta, který vystupuje v tomto filmu, dávám tomuto filmu 3* za snahu. ()

Dreadlord 

všechny recenze uživatele

Jsem z tohoto filmu uplne nadsen.Drive jsem Nohavicu znal jen jako existuje ale ted kdyz jsem zjistil jak ma dobre pisne...Ten film byl urcite dobra prezentace jeho pisni...Kdyby jen to ale ten film je dobrej a originalni coz jsem v cechach opravdu necekal a uz vubec ne od Petra Zelenky,Nohavici a Cechomoru... ()

Celebrian 

všechny recenze uživatele

Miluji Nohavicu, Čechomor mám ráda, hudba tedy na jedničku. Nečetla jsem žádné recenze k tomuto filmu, proto mě dost překvapilo, že je natočen dokumentární formou, ale rozhodně mi to na zážitku neubralo zhola nic. O kolik lepší pocit bych si asi odnesla, kdyby vše bylo podle skutečnosti? :-) ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Pro Nohavicu mám velkou slabost a tento film je navíc vyjímečně dobře natočený. Plně si zasloužil Křišťálový globus v Karlových Varech, kteroužto cenu hodnotím mnohem výše než Českého lva. ()

Uhura 

všechny recenze uživatele

Když jsem Rok ďábla viděla poprvé, přiznám se, že jsem vlastně nevěděla, co si o tom mám sakra myslet. Podruhé jsem tomu ale přišla na chuť a bavila se jako u českého filmu dávno ne. Příjemná nadsázka a styl "dokumentárního fantasy", k tomu vynikající herecké výkony příjemných, ve filmu neokoukaných tváří.. a nádherně démonický Jaz Coleman. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Dávám tak čtyři. Ale neberte mě moc vážně, protože já v podstatě nemusím Nohavicu s tou jeho ruskou melodikou a rytmikou. Nicméně Čechomor mi to vynahradil, ten naopak miluju. Film jako takový si 80% rozhodně zaslouží. ()

Doomer 

všechny recenze uživatele

Reklamni film ktery ma predstavit Nohavicu , nove generaci. Takoveto "podivejte se co se nam stalo - jsme leceny alkoholici zazivajici paranormalni jevy, PODIVEJTE SE JSME ZAJIMAVY! " mi rozhodne zajimave neprislo a takoveto zadoneni o pozornost shledavam jako krajne ubohe. ()

Sandler 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zvláštní film. Když jsem ho viděl poprvé, slovo zvláštní znamenalo divné a podivínské. Po roční pauze jsem mu dal šanci ještě jednu. Přiznávám se, že hlavně kvůli Nohavicovi, který je pro mě zásadní hudební ikonou. A nestačil jsem se divit, jak se moje nahlížení na film změnilo. Nevšední, fascinující, kreativní a originální...tedy stále zvláštní, jen v jiném slova smyslu.:) ()

kovarex 

všechny recenze uživatele

Pan farář mi nabízel lepší život, říkal musíš přece v něco věřit a já si dal na lačno jedno pivo a viděl anděle jimž pelichá peří. ()

Reklama

Reklama