Reklama

Reklama

Bláznova kronika

Československo, 1964, 82 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1625, v zemi zuří třicetiletá válka a o Čechy mezi sebou bojují habsburský císař Ferdinand II. a dánský král Kristián IV. Pro mladého vesničana Petra to znamená, že ho dříve nebo později chytí verbíři z té nebo oné strany. A tak se i stane. Petr sice brzy uteče z královského vojska, ale pro změnu ho i s verbířem Matějem zajmou vojáci císařští. Oba zajatci se spřátelí. Jednou se jim podaří zabloudit a nalézt pokladnu plnou zlata a šperků. Petra bohatství nezajímá, ostatně na další cestě najde poklad ještě větší: krásnou opuštěnou dívku Lenku. Ani teď však nemá od vojenských náhončích pokoj a opět se dostává do zajetí. Protože si však místo vojenského mundúru oblékl noblesní šaty, čeká ho trest snad ještě horší než služba v armádě: sňatek s komtesou Veronikou… Rozverná veselohra ze smutných časů třicetileté války je dílem scenáristy a režiséra Karla Zemana. Ten filmu opět vtiskl svůj nezaměnitelný rukopis, známý např. z fantastických snímků Vynález zkázy, Baron Prášil nebo Ukradená vzducholoď. Na scénáři s ním tentokrát spolupracoval jeden z nejosobitějších tvůrců české nové vlny, Pavel Juráček. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to taková zábavná fraška, která nám vysvětluje, že válka je směšný podnik a láska- láska se jí směje přímo do ksichtu. Ve světle tohoto svatého citu všechno bledne, a zejména světská sláva. Možná by to mohlo být i o něco míň praštěné, ale jinak je to opět obrazový koktejl, jak jsme od Zemana zvyklí.75% ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Zeman má nápady, fajn, ale ponúka nudný príbeh, ktorý sa vlečie ako sopeľ z nosa. A záver je mäkota. Najzaujímavejším článkom je Peter Kostka, ktorý sa prďácky dokáže vymaniť z črtajúcich problémov a potom sa na tom náramne rehoce. Mladá Milka Vášaryová ako šašek je tiež podarená rola. Pre mňa najslabší Zemanov kúsok. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Sice se zde nekonají pověstné Zemanovy vizuální orgie, ale snímek tím nabývá dobové jednotnosti, která však slouží spíše jako přidaná hodnota atmosféry. Příběh není nikterak složitý, ale zato krásně paradoxní a s velmi vděčnými až gagovými scénami. Trojice v hlavní roli je velmi sympatická, hlavně požitkářský Holub a navíc ji přihrává Effa v typicky záporné roli či skvělá minirolička Menšíka. Ty zaručují příjemnou podívanou, i když oproti ostatním mistrovým dílům neslibující trvalý zážitek. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) Tahle dobrodružno-historická fantazie má z filmografie Karla Zemana asi nejblíž k tradičním "šedesátkovým filmům". Mistr Zeman výjimečně nesahá po zahraniční literární předloze, ale překvapivě spolupracuje s jedním ze základních tvůrců nové filmové vlny, Pavlem Juráčkem (Případ pro začínajícího kata). Bohužel, tohle netradiční skloubení dvou tak odlišných tvůrců mě nijak výrazně nenadchlo ani s odstupem času. Kombinací hraného filmu s animacemi, typických pro Karla Zemana, zde ubylo a vedle zábavných groteskních scén a dalších zajímavých legrácek v historických kulisách došlo i na hluchá místa. Pozornost získavají vynikající Petr Kostka v náročné roli a jeho postarší kolega Miroslav Holub, který mi dost připomínal Orsona Wellse v o rok mladším španělském Falstaffovi. Po obsahové stránce pak zůstává satira na třicetiletou válku a ostré hranice mezi šlechtou a sedláky, která v zpracování s důrazem na formu nemá sama o sobě moc čím zaujat. Takže pro mě kvalitní historický biják s kolísavým obsahem. (70%) (Challenge Tour: Rok s najväčšími svetovými režisérmi) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zemanova exkurze do třicetileté války mohla dopadnout lépe. Vizuální stránce filmu není co vytknout, například bitva, v níž je jedna armáda rozmetána je udělaná vtipně a lepšího efektu by se nedocílilo snad ani zdesetinásobení rozpočtu. Ze začátku má film našlápnuto na skvělý historický film, na takového staršího českého Barryho Lyndona, jenomže pak děj ustrne v bodě, kolem kterého pořád přešlapuje ze strany na stranu, jen ne vpřed. A tak film přestává bavit a nudí až do konce. Ještěže ná Zeman zásobuje těmi svými trikovými kouzly, na které se dá dívat dostatečně dlouho, až do samého závěru. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (23)

  • Film bol natoľko na svoju dobu experimentálny, že Emília Vášáryová (Lenka), keď prišla do filmového štúdia vo vtedajších Gottwaldovských ateliéroch na tkz. Kudlově, mala pocit, že prišla do nejakého západného štúdia. (Raccoon.city)
  • Jedná se o jediný hraný film Karla Zemana, který nebyl natočen podle Vernových románů, ani v něm není odkaz na žádný Vernův román. (Jan.Kanak)
  • Emília Vášáryová (Lenka) spomína, že na natáčaní pracovalo veľa výtvarníkov a maliarov .Niektorí ju pri filmovacích prestávkach chceli maľovať. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama