Reklama

Reklama

Čtyři z tanku a pes

(seriál)
  • Polsko Czterej pancerni i pies (více)
Polsko, (1966–1970), 18 h 58 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Janusz Przymanowski (kniha)

Hrají:

Włodzimierz Press, Tadeusz Fijewski, Janusz Gajos, Wiesław Gołas, Franciszek Pieczka, Malgorzata Niemirska, Pola Raksa, Roman Wilhelmi, Szarik (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Polský televizní seriál Čtyři z tanku a pes překonal všechny rekordy ve sledovanosti. Humorným způsobem přibližuje příběhy čtyř vojáků a psa Šarika. Při své dlouhé cestě za osvobozením Polska se dostanou až do Berlína. Nastávají situace plné bojových scén, ale i humorných příběhů. Jako vítězové se varcejí do hlavního města Slezska - Katovic. Seriál ukazuje kontrasty mezi romantikou a skutečností, nebezpečím vojenského života, a proto je stále tak oblíbeným. (Řitka video)

(více)

Recenze (126)

Čtec 

všechny recenze uživatele

"Nabít tříštivým - pal!" "Nabít protitankovým - pal!" Měli jsme jako kluci kabinu tanku v kuchyni pod stolem. Já jsem byl velitel Janek (ale v skrytu duše jsem chtěl být Gustíkem nebo Grigorijem). Měli jsme i Šarika a holčička od sousedů byla samozřejmě Marusja. Blbě jsme se všichni pod ten stůl vešli, ale o to to bylo věrnější a o to lépe mohlo vyrašit jakési intimní souznění mezi "Jankem" a "Marusjou"... No nic... Později jsem slyšel, že tyhle tanky měly životnost jen asi 400 km, ale já stejně vím, že Rudý dojel až do Katowic. A co lesů přitom pokácel :-).. Lidé, kteří do toho chtějí motat ideologii ať prominou, ale tehdy moc pořadů v televizi nešlo a my jsme byli malí, hraví a nekonečně naivní... ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Prvni jsem to videl - super vec ve sve dobe, potom jsem to cetl, to uz zas takova pecka nebyla, ale v te dobe, kdy vychazely knizky jenom ve ctvretek to bylo slusne. Vane z toho nostalgie - mrtfy nemetsky fojak, dobra fojak! Janek jako odstralovac - to pak nekdo vykradl v Enemy at the Gates, Gusta jako lamhrebikozelezo, cigansky spoluobcan jako zdroj ftipu - no klasika, ale postupem casu vsechno vybledne - jako kapitan Kloss ()

Reklama

Bumerang 

všechny recenze uživatele

Píšou to všichni a budu to psát i já. Nostalgii se člověk neubrání. Kdo nezažil tankysty jako dítě, nemá ani páru co tihle čtyři se psem pro nás "pamětníky" znamenají. Na věky pro mne budou spolu s klasickými starými "ábíčky" s Kruanem a Grons-chy a se stavebnicí Seva tvořit vzpomínky na mé dětství... ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Chápu, že následující příměr bude většina lidí brát jako totální blbost, ale Čtyři z tanku a pes jsou stejnou oslavou něčeho jako třeba Tucet špinavců. Tady projdou čtyři neohrožení tankisté až do Berlína, tam hrstka kriminálníků prakticky zničí jádro německého velení. Každá doba potřebuje něco nebo někoho glorifikovat. A tvůrci si nevyberou. Ruské válečné filmy jsou moc realistické, americké zase odtažité od historie, Čtyři z tanku se zdají být srandovní. Seriál měl původně jen osm dílů, dalších 13 se dotáčelo, a je to trošku poznat. Hlavně v nich se totiž seriál značně odchyluje od Przymanowskiho předlohy, i když kostra je neměnná. Nebudu tuhle válečnou akci polské produkce odsuzovat. Vyrostl jsem na ní jako část hodnotících a nelituju toho, že do mého života Janek, Gustík, Olgierd, Grigorij, Vichr, Tomáš, Lidka či Marusja vstoupili. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ač >kultovní< seriál dětství snad všech kluků v komunistickém bloku >sedumdesátých< let (a snad - to už netroufám si soudit - i v letech pozdějších) je tohle válku romantizující, v historických reáliích klamající a svým příběhem dosti povrchní >válečně-dobrodružné< dílko dnes už značně vyčpělé. Místy dost nesmyslný, hloupoučký a nelogicky navazující děj jen potvrzují jaksi ležérní herecké výkony a nebýt té černobílé (obrazem i dějem ;-) nostalgie, asi bych dal hodnocení ještě nižší. A tak jedna hvězdička patří celému seriálu jako takovému a ta druhá pak tomu pejskovi, který zjevně byl nejinteligentnější bytostí v celé té škále postav - a nakonec myslím i všech aktérů a zúčastněných... ;-) . . . Tak "nabít tříštivým, pal!"... - - - P.S. Ovšem ten hnus, který vydalo na dvd jakési pofiderní společenstvo >Řitní výdělek< by zasloužil odstřelit právě nějakým takovým kalibrem. Obraz jako z dob němých grotesek - a ten český NOVÝ! dabing a zvuk... Opravdová prasečina, hodna tuzemských čudláků... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • V poľskom mestečku Toruń existuje Ulica štyroch tankistov. Podľa mestských zastupiteľov by bol ten názov so psom pridlhý. Športoví fanúšikovia ho môžu poznať napríklad ako cieľové mesto jednej z etáp kedysi populárneho Závodu mieru Praha-Berlin-Warszawa. (Raccoon.city)
  • Během natáčení posledních epizod seriálu zemřel Tadeusz Kalinowski, který hrál plukovníka. Díly byly natočeny v roce 1970 po jeho smrti, takže jeho postavu plukovníka odehrál Józef Nowak. (sator)
  • O tom, že na natáčanie bolo použitých niekoľko tankov svedčí aj fakt, že v niektorých sekvenciách má tank "Rudý" predné blatníky a v iných mu chýbajú. (PeterLuk)

Reklama

Reklama