Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

golfista 

všechny recenze uživatele

Od Rona Howarda jsem rozhodně čekal lepší film ( Možná proto ta přísnost hodnocení).... K tomu, co se "všechno" v tomhle filmu stane je neúměrně roztahaný, jenže asi by ho ani zkrácení na 90min. nezachránilo (ale pomohlo :) ... Howard se sice snaží, ale "westernové" prostředí mu evidentně nesedí a měl by se zase vrátit buď na akademickou půdu, nebo do rakety :) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem to viděl, protože jsem se u toho nějak extrémně nenudil, ale bylo to asi moc dlouhé. Vůbec mi tam nezapadla scéna s šamanem, kterej kouzlama onemocněl tu Maggie, protože to zavánělo mysterióznem. A to se mi do westernu moc nehodilo. Ale budiž. Zajímavě provedené byly některá umrtí. Příroda taky pěkná, i když na to nebyl dáván velký důraz. Tommy Lee Jones měl roli přímo na tělo. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pohříchu nepříliš známý snímek, který se úspěšně vyhýbá vžitým žánrovým stereotypům a černobílému vidění světa a naopak disponuje silným příběhem, výbornou kamerou, skvělou atmosférou, značnou dávkou napětí a především nadprůměrnými hereckými výkony - a to i na obvykle vysoký standart obou hlavních protagonistů. "Ztracené" jsou zkrátka dalším důkazem, že western - navzdory po celá desetiletí omílaným tvrzením škarohlídů - ještě zdaleka není mrtvý žánr. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Já musím říct, že jsem si film užil a patřičně vychutnal. Cate Blanchett je skvělá, stejně to platí i o veteránu Tommy Lee Jonesovi,který nejen přesvědčí, ale je taky nad míru sympatický. Některé události ve filmu jsou opravdu drsné a vyvolají až pocit nechuťe (což plní svůj záměr:)). Krom toho kamera je úžasná a hudba se hodí a neruší, i když James Horner se samostatně moc poslouchat nedá. Ale fanoušci Vala Kilmera nebo Aarona Eckharta si svých oblíbenců příliš neužijí. Takže jediné, co filmu vytknout je přílišná minutáž. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Solidní něco jako western, ve kterém jsou náznaky Howardovy režisérské zručnosti, ale jako celek se jedná o záležitost celkem průměrnou a snadno zapomenutelnou. Natočené je to hezky, Cate Blanchett i Tommy Lee Jones jsou výborní, ale možná je to přílišnou předvítaleností a malou porcí originality - na víc jak 3 hvězdičky to není. (HD, orig.) ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. [Zdroj: Týdeník televize] (M.B)
  • Pracovným označením snímky bol názov The Last Ride. (MikaelSVK)
  • Herec Val Kilmer, ktorý žije na neďalekom ranči v Novom Mexiku, súhlasil s malou cameo rolou, hoci sa v tej dobe venoval lokálnemu Filmovému investičnému programu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama