Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha válečná… Ve filmovém ateliéru se natáčejí poslední scény kabaretní operety, když se mezi přítomnými roznese, že hlavní hvězda Karla Hlinová (J. Bohdalová) byla zatčena gestapem. Zavládne strach, zděšení i obavy, ale producent Stanislav Dragant (M. Růžek) si ví rady. Využije svých známostí a Karla je druhý den propuštěna – natáčení může pokračovat. Známá herečka se však nemůže zbavit hrozivého pocitu, že je sledována a další akce nacistů bude následovat, byť ji Dragant se svým přítelem, německým obchodníkem Planettou (R. Brzobohatý), opakovaně ujišťují o opaku. Mezitím je zatčen maskér Novák a na Karlu padne podezření, že ho udala. Jen ona však ví, že právě na Novákovu žádost pomohla neznámému muži – nepříteli Říše, ale nemůže to veřejně ventilovat… Film s řadou skvělých hereckých výkonů v režii F. Filipa a podle scénáře N. Frýda je zpracován podle skutečné události – byl inspirován tragickým osudem české herečky Anny Letenské, jež byla popravena dne 24. října 1942 v koncentračním táboře Mauthausen. (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Ve filmu se nikdy nestřílí doopravdy:" V tom protektorátním filmu se v případě herečky Anny Letenské vskutku doopravdy "střílelo". Pokus o jakousi variaci na tento osud se Františkovi Filipovi vcelku povedl. Velkou zásluhu na tom má Jiřina Bohdalová, která je v tom filmu Letenské docela podobná. Uplatnila zde přitom jak něco málo ze své typicky rozverné polohy (pří scénách z natáčení), tak ale především tu méně známou dramatikou polohu. Výborně ji přitom sekundují Martin Růžek a především pak Radoslav Brzobohatý. Celkově tedy po herecké i režijní stránce nemám co vytknout. A tak mi nezbývá než jen upozornit na jisté historické nepřesnosti. Jednak Letenská (oproti filmu) poslední scénu filmu dotočila. A pak taky v úvodním titulku bylo uvedeno, že se onen příběh odehrává až v roce 1944, ovšem v jednom dialogu je zas zmínka o bitvě u Stalingradu, která proběhla již v roce 1942. Přitom právě v tomto roce se onen tragický příběh Letenské doopravdy stal. PS: Vzhlédnuto jako připomínka 85 let od začátku nacistické okupace v březnu 1939.  ()

topi 

všechny recenze uživatele

" Jestli vůbec něčeho lituju, tak jedině toho, že jsem proti vám nešla už dávno ". Poslední půlhodina je doslova peklo a hodnocení filmu zvedá na plný počet! Sugestivní drama z doby Protektorátu je inspirováno skutečným osudem herečky Anny Letenské, kterou Gestapo popravilo v roce 1942. Děj filmu Kat nepočká se odehrává v roce 1944 a místo Letenské je to příběh smyšlené herečky Karly Hlínové, kterou bravurně ztvárnila a zahrála Jiřina Bohdalová. Nácka si parádně střihl její tehdejší manžel Radoslav Brzobohatý a z jeho výkonu šel posléze pěkný mráz! A totálně mě odrovnal šestnáctiletý Olda Kaiser v roli teplého lokaje v hotelu, kde Hlínová pár nocí trávila, a zároveň to byla jeho první role před kamerou. Ty jeho pohledy a hlas ještě před mutováním...mazeeeec!!! Proto odpustím i nějaké nesrovnalosti v kostýmech a rekvizitách, které do doby Protektorátu moc nezapadají. Film by se dalo označit i jako thriller, poněvadž ta zápletka je mocně vygradovaná. František Filip byl řemeslník prvotřídní kvality. Také kameraman Rudolf Stahl se nezapře, perfektní jsou jeho psycho pasáže, když Hlínová neklidně spí a zjevují se jí různé situace a obličeje. Kat nepočká je temným příběhem z přetěžké doby, kdy každý měl strach o sebe a staral se jen o svoje záležitosti, a kdy každý druhý byl kolaborant. Nelehká doba.... ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

S rozpaky hodnotím tento film, spíše jako mírné zklamání. Troufám si říci, že okupační realitě z hlediska exteriérů a interiérů se dá hodně co vytknout. Některé rekvizity ani kostýmy se neslučují s obrazem doby. Což je v kresbě prostředí přinejmenším zarážející. Nespornou hodnotou filmu je pochopitelně výrazná postava Jiřiny Bohdalové v roli Karly Hlinové. Protože osudově tragický úděl Karly Hlinové (vlastně Anny Letenské) vznikl podle skutečnosti, tak možná by splnil lépe svůj účel, kdyby ve filmu nebylo tolik klopýtnutí. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dramaticky vyhrocená situace, inspirovaná skutečnými událostmi, je jednou z posledních velkých hereckých příležitostí pro Jiřinu Bohdalovou a Radoslava Brzobohatého před televizní kamerou, přestože celkový dojem zbytečně narušují nezvládnuté detaily a poněkud těžkopádná stylizace protektorátní filmové branže. I s touto výhradou se ovšem jedná o autentickou podívanou s nezpochybnitelným uměleckým kreditem. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jiřina Bohdalová v neobvykle vážné roli protektorátní filmové hvězdy dohrávající svou labutí píseň ve stínu trestu smrti, jež nad ní vyřkl nacistický aparát. Zneužita ku prospěchu showbyznysu tone v atmosféře zrady, podvodu a lidské lhostejnosti. Kat nepočká je spolu s Uchem jedním z nejsilnějších výstupů této české herečky, kterou socialistický režim zatlačil do suterénu estrádních hvězdiček. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Film podle předlohy Norberta Frýda byl inspirován skutečnými osudy herečky Anny Letenské, která byla stíhána nacisty za to, že poskytla nocleh lékaři, který ošetřil atentátníky na Heydricha. Poslední filmovou roli dohrávala pod dohledem gestapa a následně byla popravena. (Redyx1)

Reklama

Reklama