Reklama

Reklama

Muž jménem Otto

  • USA A Man Called Otto (více)
Trailer 1

Film, jehož předlohou je celosvětový knižní bestseller „Muž jménem Ove“, vypráví příběh mrzouta Otta Andresona (Tom Hanks), který po ztrátě manželky ztratí smysl života. Otto je připraven všechno ukončit, ale plány mu naruší mladá živá rodina, která se nastěhuje do sousedního domu. Otto se tak seznámí s Marisol, která ho vyzve vidět věci jinak, a vznikne tak neočekávané přátelství, které mu změní život. Dojemný a vtipný příběh o lásce, ztrátě a životě ukazuje, že rodinu lze najít na nejneočekávanějších místech. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (299)

mzss1 

všechny recenze uživatele

[100%] Viděno v kině díky předpremiéře ČSFD. Je to tak trochu paradox, že o tomhle filmu vím snad jen dva týdny. Trailer mě vcelku naladil, ale netušil jsem, že budu odcházet z kina tak spokojený. Po delší době jsem zažil na velkém plátně dojemné drama se silným charakterem a srdcem jedinečného filmového velikána Toma Hankse! On natočil dost skvělých filmů s jeho životně ikonickými rolemi, takže asi nemá smysl abych je zde vyjmenovával. Najde se i pár solidních kousků z jeho novější filmové éry, ale tohle se po dlouhé době povedlo na 100%, a to ve všech ohledech. Opravdu nevím, co bych zde vytkl. Možná by filmu slušelo nějakých 20-30 min délky navíc, ale to asi plácám nesmysly, těch cca dvou hodin jsem si užil parádně. Žánrově bych to zde určitě nevyznačoval komedií, i když se tu pár nadlehčených scének vyskytovalo, ale spíš to mělo skvělé hlášky a grimasy ze strany Toma. Místy se to tvářilo všelijak satiricky, a ano tedy, pár postav tu bylo tkzv humorných, ale to zatraceně inteligentně, že jsem se v žádné scéně necítil trapně, prostě žádná scéna nebyla ujetá. Začíná to docela klasicky jak už vidíme z traileru, seznamujeme se tu s bručounem, který zanevřel na své okolí, nebo snad okolí na něj? Poté se k němu do ulice nastěhuje veselá mexická rodina a postava Hankse pomalu, ale jistě začne roztávat, ta nabručená slupka se začne z něj postupně stahovat. K tomu to má výborné flashbacky z Ottova mládí. V jedné scéně při nehodě autobusu už jsem měl slzy na krajíčku. Ano, tak skvěle to na mě působilo. Dojemných scén zde bylo ke konci mnohem víc, včetně té finální. Prostě postavu Otta je nemožné si neoblíbit. Dramatická poloha Tomovi stále jde. Tempo snímku je obří, takže by to opravdu mohlo být delší, ale to je fuk. Mělo to i několik nezapomenutelných upřímných vět, kdy třeba Hanks ve filmu říká: „Můj svět byl černobílý, ale jakmile jsem potkal svou ženu, začal být barevný.“ Herecké obsazení krom Hankse bylo vydařené, nemám absolutně výtek. K tomu solidní hudební doprovod od Thomase Newmana. Režisér Marc Foster natočil žánrově několik rozdílných filmů. Já vlastně viděl jen 4. Z něhož je například přeakčnělá bondovka Quantum of Solace nebo Světová válka Z s B. Pittem. Tohle drama se mu povedlo se vší parádou. No, mohl bych o tom básnit ještě víc. Chápu, že některým divákům to možná nesedne až tak jako mě. Nesmíme zapomínat na jeho ranné klasiky, ale tohle se na dnešní dobu sakra povedlo! Takže mé hodnocení není vůbec nadhodnocené, a to jsem poslední dobou přísný na vidění nových filmů či seriálů. Celý film byl ze srdce upřímný a mnohdy napojený s nadhledem. Těším se na další vidění, a to určitě v originálu. Dabingem si opětovaný zážitek nebudu kazit. Doufal bych i v nějaké ocenění, ale v kostech tuším, že se ho nedočkáme, dnešní doba ujíždí holt na jiné záležitosti. Pevně věřím, že se nám Hanks ještě někdy s něčím podobným ještě předvede. Dramatický žánr je prostě jeho! ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

A Man Called Otto zahreje pri srdiečku. Nenútené emócie kolíšu zdravo medzi komediálnymi prvkami a drámou avšak netreba zabúdať, že zachytáva veľmi náročnú tému: Tému samovraždy. Existencializmus a jeho kríza nemá hádam rýdzejšiu podobu ako samovražda, a keďže som na túto tému už videl zopár filmov: Napríklad Taste of cherry alebo  Last Days či 2:37 tak ma prekvapuje, že práve tie najsilnejšie momenty odhodlania sa k záverečnému činu sú tu v podstate tie najmenej zaujímavé. To na čo som čakal neprišlo ale na druhej strane ma prekvapilo to, ako si to žilo vlastným tempom a dokázalo to, čo sa často nestáva. Miernym nátlakom ma donútilo obľúbiť si postavy ktoré mi na začiatku prekážali. Nátlak som s radosťou prijal. Musím vyzdvihnúť ako film parádne zachytili myšlienku-podstatu a predložil ju nesmierne pútavo. Ukázala nám v čom všetkom si môže človek nájsť zmysel života___________ Ako napríklad pomáhanie tým, ktorí to potrebujú. Nebola to úplne moja šálka kávy ale dokážem uznať, že to bolo nakrútené perfektne. Tom Hanks ako zvyčajne, nesklamal. 4/5* ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

(8/10). O skutečnosti, že je tento film natočený podle knihy jsem věděl. Co jsem ovšem netušil je to, že před pár lety vyšla ještě verze ze Skandinávie. Kdybych to býval věděl, tak bych dal přednost této verzi. Mi se ovšem dostala do ruky veze od streamovací služby Apple TV a na tu druhou se už asi dívat nechci, abych si nezkazil tento jedinečný zážitek. A Man Called Otto mi neskutečně sedl do momentální denní nálady a vkusu. Vyklubalo se z něj ohromné překvapení, které si za ty 2 hodiny dokázalo získat mé srdce. Sice může snímek místy působit jako návod, jakými různými způsoby si může člověk vzít život. Ovšem ten černý humor k tomu přirozeně seděl a fungoval na výbornou. Jde opravdu vidět, že lidé, kteří pracovali na castingu, věděli co dělají. Tom Hanks je stará klasa a tyhle role mu jdou náramně. Jako by mu ta role byla napsaná, přímo na tělo. Krade si pro sebe veškerý prostor a na něm to celé stojí. Ze začátku jej nenávidíte, ale potom vám nějak přiroste k srdci. Stane se z něj postava, které fandíte a baví vás sledovat jeho osudy. A Man Called Otto je velice hřejivým a vřelým svědectvím o tom, že i když člověk ztratí osobu, kterou z celého srdce miloval, tak pro něj život ještě zdaleka nekončí a může na světě vykonat ještě mnoho dobrého. Why didn’t you get an entrée? - I ate at home. Why? - So you could order whatever you wanted. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Melodramatický drahokam. Americká verze skandinávského bestselleru s milionovým Tomem Hanksem. Hanks je učiněný miláček a nutno uznat, že jeho předměstí je zkrátka univerzální (a globálně srozumitelnější) oproti předměstí Rolfa Lassgårda. Srovnatelné s Lepší už to nebude a s O Schmidtovi. #čsfdprojekce ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Zbytečná americká predelavka. Knihu jsem cetl vicekrat a je to ma srdcova zalezitost. Proto hodnotim lepe severskou verzi z roku 2015 kam se jim podarilo dostat vice ze zivota Oveho(sorry Otta) a clovek mel větší pochopeni, proc je to takovy brucoun a co vse dobre a poctive v zivote vykonal. Americka verze to osekala a vynechala velkou cast ze vzpominane minulosti (detstvi, mladi atd). Zato se jim tam podarilo naspikovat transgender figurku. To jsme s zenou u projekce oba nahlas rekli:coze? Naprosto plytka postavička , ktera jen rekla ze je transgender a pribeh vubec neresil to jak Ove(sorry Otto) resi jeji zivotni trable (v knize velmi dobra postava a prekvapive neni transgender). Proc se musi takto upravovat existujici dobre pribehy a proc si nenapisou svoje? Sorry, ale to mi prislo tak zbytecne a tak americke, ze se mi chtelo smat. Jinak 1 hvezdicka za Toma Hankse. Toho mam fakt rad. Jinak ten film natacet nemuseli. Ale takova je doba obzvlaste v USA, ze se recykluji dobre namety a dobre filmy ze zahranici. Jen je obcas tim hlazenim pro soucasnou USA spolecnost a trendy proste poserou. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení začalo v Pittsburghu v Pensylvánii v únoru 2022 a skončilo v květnu 2022. (Posheidon)
  • Mladý Otto je hrán hercem Trumanem Hanksem, což je skutečný syn herce Toma Hankse (starší Otto). (Puxina)
  • Otto (Tom Hanks) popíjí z termosky značky Stanley v nejznámějším provedení zelené kladívkové barvy. Tato značka se pyšní zárukou 25 let. Taková termoska už přežila pád ze 4 000 stop z letadla, shořela ve vrtulníku, byla přejeta traktorem a dokonce zastavila pro jejího uživatele smrtící kulku. Vždy ale dále plnila svoji funkci. (JoeHahn)

Reklama

Reklama