Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sean Connery a Michelle Pfeifferová - milenci z protilehlých stran železné opony - se dostanou do nebezpečné špionážní hry... Souboj lásky a svědomí muže, jenž se ocitl v síti tajných služeb. Ačkoli hraje v americkém špionážním filmu hlavní roli Sean Connery, nemá snímek nic společného ani s bondovkami, ani s šachovnicí tradičního špionážního thrilleru s bílými a černými figurami, kde superhrdina brání lidstvo před zlem odhodlaným zničit svět. Vypráví drama lásky a svědomí v dramatu obyčejného muže zataženého do špinavé špionážní hry. Je jím britský intelektuál Barley Blair, který se musí rozhodnout mezi objektivními politickými ohledy a vlastním svědomím, mezi zradou přítele a státních zájmů. Barley si oblíbil Rusko stejně jako před ním mnoho západních umělců a intelektuálů. Pro jeho divokost a tajemnost, pro srdečnost lidí, recitujících u vodky verše o bolestech duše a beznaději. Má rád jejich smysl pro šibeniční humor i existenční úvahy. "Je to nádherný svět", říká škrobeným chlapíkům z britské výzvědné služby. A při jedné z cest do Moskvy (devět týdnů se natáčelo v Moskvě, tehdy ještě Leningradě i jinde) se Barley seznámí s ruským fyzikem a agentem s krycím jménem Dante, který se rozhodl zastavit nesmyslné závody ve zbrojení a přes svou bývalou milenku Káťu propašovat do Londýna poznámky s cennými informacemi o jaderném programu, které má Barley zveřejnit. Zásilka se dostane do rukou britské výzvědné služby a ta se rozhodne nakladatele vyslat do Moskvy, aby prověřil Danteho i pravdivost poznámek. Chuť do špionáže však Barleyho přejde ve chvíli, kdy pozná něco důležitějšího než státní zájem - Káťu a lásku, což v jeho případě jedno jest. Přestože není žádný hrdina, okolnosti jej k hrdinství donutí. Film natočil Fred Schepisi podle scénáře Toma Stopparda, a je adaptací románu Johna Le Carréa, dlouholetého pracovníka britské výzvědné služby. Tvůrci ostentativně rezignovali na matoucí formu vzrušujícího dramatu a zůstali blízko literárnímu vyprávění s monology i hlasem vypravěče. Události se opakují, aby je divák spatřil z jiné perspektivy a plně pochopil. Příběh se rozvíjí jako květ a teprve ve finále je možno zahlédnout to, co se skrývá uvnitř. (TV Prima)

(více)

Recenze (44)

hans500 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tento špionážní thriler je pouze průměrný a to ještě hodně zásluhou výborných herců. Scénář není zvlášť povedený, taktéž je průměrný, což je dost překvapivé, scénáře Toma Stopparda jsou obvykle velmi kvalitní (Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi, Zamilovaný Shakespeare, Romantická Angličanka). Ani režie Freda Schepisiho film nijak nepovyšuje. Takže celkem 3*, hlavně za herce (takovým skvostům jako je např. "Špión, který přišel z chladu" se zdale nevyrovná). ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nezáživné. Špionážní témata mám moc rád, (např. vynikající mini-série The Company), ale tohle mě fakt zklamalo. Hvězda za Seana, hvězda pro Michelle (z jejich úst bylo příjemné slyšet slova jako "Československo" nebo "Praha" :-)) a hvězda za Scheidera. Víc ani ťuk. ()

Reklama

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Opravdu dlouhá dvouhodinová nuda. Po půlhodině se mi začalo chtít spát a to jsem na to koukal v neděli po obědě, navíc po včerejším 9h spánku. Nakonec jsem spánek přemohl a začal se soustředit a asi dvě scény mě i docela vtáhli do děje, jinak ale opravdu jak na přednášce o atomové fyzice. Člověk tomu nerozumí a ani se o to nesnaží. Takže asi tak. ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že vedle pokusu o špionážní film šlo o benefiční film pro pana Conneryho, či několika dalších herců. Nevím, myslím, že nic z toho se příliš nepovedlo. Ale třeba mám jen špatný den.Romantika, kdy se míchá drsná realita práce tajných služeb s city a idejemi bývá zřídkakdy takové, jakou nám předkládá tento film.Ale kdoví? Těžko posoudit. A myslím, že nejenom mně je to obtížné.Je to film na sobotní odpoledne, nic víc.Pokud nemáte nic na práci. ()

A.Beech 

všechny recenze uživatele

Je to Connery ale musím dať za 2*. A to je jediné, čo ma zaujalo. Ani som to nedopozeral. Také malé plus je ešte to, že som bol prekvapený, keď sa zjavil starý známy z Conneryho "Never say never again" Klaus Maria Brandauer (nevedel som, že tu hrá). Inak nič. Režisér bol blázon, keď bol schopný tomu dať 2 hodiny a chcieť s tým aj niekoho zaujať. ()

Galerie (58)

Reklama

Reklama