Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(12)

Britský seriál vznikl podle stejnojmenné knihy Bena Macintyrea a vypráví pozoruhodný příběh o tom, jak vojáci britské armády vytvořili během druhé světové války v severoafrické poušti nejelitnější speciální jednotku na světě, známou jako SAS – Special Air Service. Jednotka byla zaměřena na provádění záškodnických operací za nepřátelskými liniemi. Seriál se snaží autenticky zachytit historii a životy mužů, kteří se stali prvními členy SAS. Vojáci si prošli tvrdým výcvikem a prováděli riskantní mise, které měly významný vliv na průběh války. Scenárista a producent Steven Knight, který je znám díky své práci na seriálu Gangy z Birminghamu, byl kritikou oceněn za autenticitu a historickou věrnost seriálu. (Canal+ Action)

(více)

Recenze uživatele kenkaku k tomuto seriálu (7)

Pluk mizerů (2022) 

Stejně jako Bratrstvo neohrožených bylo o vzniku 101 výsadkové, je Pluk mizerů o vzniku SAS. Takže od začátku tahá z klobouku jména jako David Stirling, Paddy Mayne, Jock Lewes, Dudley Clarke a Mike Sadler. Tedy reálné postavy o kterých každý s Wikipedii hned zjistí jejich šance na setrvání v seriálu. Také (bohužel) dává jistou povinnost všechny řádně představit a proto (řekněme) první dvě epizody jsou značně užvaněné (aby každý pochopil kdo je tu drsňák). Zbytek pak jede neskutečným tempem. Jako celek je to natočené skvěle (kamera, střih, hudba, výprava, režie, obsazení). Když jsme u toho obsazení, setkáme se tu s mnoha tvářemi vedlejších rolí (IMHO nevím jak po tomhle by se Connor Swindells ještě mohl chtít vrátit do Sex education). Hodně mě bavili ty občasné prostřihy na dobové záběry… nebo třeba citace reálných dopisů. To samé následování mnoha reálných akcí (př. Operace Albumen). Prostě snaha o autenticitu (čímž jde ruku v ruce i občas vláčnější tempo) je znát. Podrobněji u jednotlivých epizod. ()

Epizoda 1 (2022) (S01E01) 

Smraďoch” z GOT a Groff junior ze Sexuální výchovy si hrají na drsné vojáky v Africe. Hodně se machruje a žvaní. Ale abych nebyl jen zlý. Fantastická kamera, střih, hudba, režie… jen ten scénář kulhal no… a to neustálé zbytečné machrování a žvanění (to už jsem sice říkal, ale bylo 2x tak otravné). Pozn.: Ten závěr jsem opravdu nečekal. Pozn.2: a taky tam je ta mlátička bez nohou z Kingsmana. ()

Epizoda 2 (2022) (S01E02) 

K sestavě známých tváří se připojil “taťka Croft” z Tomb Raidera. Asi aby bylo víc postav, které si můžou povídat. Cca v polovině epizody se dozvíme o kuriózním způsobu jak samotná SAS vznikla. Sice se už něco děje (infiltrace ke generálovi byla fenomenální), ale na můj vkus je toho žvanění (zbytečného) stále moc. ()

Epizoda 3 (2022) (S01E03) 

Přesně toto od seriálu očekávám. Žádné tanečky (22 z 50ti…), čistka letiště, a ty dopisy… Přesně ta kombinace realistického pozadí říznutá čistou a přehlednou akcí. Akci která stopáži převyšuje konverzační cvičení 3:1. ()

Epizoda 4 (2022) (S01E04) 

Scéna se skóre tabulkou výborná a vyřešila dilema zbytečné recyklace útoku na základnu jako byla minule. Místo ní tu máme adekvátní odpověď Wermachtu, která ”elegantně” vyřešila smrt jednoho z protagonistů (30.12.1941). Nevím jak moc to bylo “by-the-book”, ale přišlo mi to zbytečně debilní (taky mohl dělat mrtvého brouka - do “mrtvoly” by nikdo nestřílel). Nicméně. Děj se mu proto nadstandardně věnuje (ano otravné flashbacky) aby jeho odchod řádně uctil. To epizodu zpomalilo. Zbytek epizody už to nedohnal (i když “kauza barety” fungovala na 100%). ()

Epizoda 5 (2022) (S01E05) 

Tentokrát se věnujeme vzniku Francouzského regimentu a tím i povinnému přísunu dalších historických postav. Tedy žádný balast scénáristy. Ta se stará o výbornou vtipnou vsuvku (ano, svou nekorektností). Pozn.: představení syna Winstona Churchilla překvapilo a také jeho (historicky korektní - proběhlo v květnu 1942) zapojení do akce. Prostě další důkaz o promyšlenosti seriálu obsah perfektně balancovat. ()

Epizoda 6 (2022) (S01E06) 

Od poslední epizody jsem čekal dvě věci: a) Útok na Sidi Haneish. (26–27.7.1942) b) “návnadu” na druhou řadu (díky události v lednu 1943). Dočkal jsem se jen toho “béčka”. Místo “áčka” proběhne Operace Albumen, 19.6.1942 padne do zajetí jedna z historických postav, a dočkáme se i jednoho solidního nájezdu (tak nějak jsem sim představoval ten útok na Sidi). Každopádně, epizoda splnila očekávání a držela se historie (v rámci možností) jak mohla. ()

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Reklama

Reklama