Reklama

Reklama

Šinseiki Evangelion gekidžóban: The End of Evangelion

  • Japonsko 新世紀エヴァンゲリオン劇場版 THE END OF EVANGELION (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Když skončil seriál NEON GENESIS EVANGELION, mnoho lidí bylo rozhočeno, neboť konec seriálu byl značně matoucí. Proto, o dva roky později, vznikl tento film. Zatímco poslední svě epizody seriálu sledovaly výhradně vnitřní myšlenkové pochody hlavního hrdiny, End of Evangelion sleduje to, co se dělo venku, k čemu se celý seriál schylovalo. Mladý Ikari Shinji naposledy usedá do mohutného stroje - Evangelionu, aby čelil poslednímu kroku v evoluci lidstva. Přijme ho, nebo se postaví na odpor? (Skejpr)

(více)

Recenze (50)

novoten 

všechny recenze uživatele

Definitivní překlenutí do psychologie a filozofických teorií, bohužel na úkor původní mytologie. Ne snad že by gradace tajného klání dvou organizací nebyla napínavá a v určitých momentech i jaksepatří šokující. To až druhá polovina, která se zvrhne v osobní pokání hlavního tvůrce Hideakiho Anna, mi způsobila zklamání právě tím, že i přes spoustu sebezpytujících prohlášení nepřinese žádné definitivní rozhřešení, přestože mi nejeden éterický obraz zůstává v hlavě i několik týdnů po zhlédnutí. Chápu všechny, kterým tento ambiciózní dějový oblouk přišel fascinující, já bohužel čekal něco jiného a - proč to neříct - přízemnějšího. V rozuzlení všeho se tak raději přikláním k rozličným alternativním koncům z poslední epizody seriálu. ()

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

Tak jsme si jednoho dne sedly se spolubydlící s tím, že nás teda zajímá, zda film z NGE bude o něco rozumnější než celá série. Já bych to nazvala LSD tripem, ale její komentář byl taky k nezaplacení. Cituji: "Čeho si kdo zase k*rva šlehl, že je mi z toho na blití taky, a co chlastal, že z toho mám kocovinu i já?" :) Jde vidět, že na naše mozkové závity je tento "skvost" prostě příliš a asi to musíme sledovat, když jsme opilé, nebo musíme v něčem jet, aby nám to dávalo smysl... Zase dáme na doporučení "nejlepší z nejlepších". Ne díky, raději si pustíme nějaký ten nedoceněný odpad, který bude mít stonásobně lepší myšlenkové pochody než tohle. BTW - existuje na NGE nějaká příručka, jak ho pochopit?! Ono to jako určitě nějaký smysl má, ale v tom zmatku se člověk prostě ztratí, pokud asi fakt není silný alkoholik. ()

Reklama

Naslund 

všechny recenze uživatele

Tak trochu se zopakoval do filmu vývoj seriálu. Prvotní nadšení se postupně proměnilo v silné zmatení, a tak bych si rád nějak vyprosil další konec. Začátek je naturalistický, plný silných emocí a fantastický. Ve druhé části se opět probudily zhoubné myšlenky autorů, posunout dílo do nějakých vyšších sfér. Namísto Jungeho si berou do parády Nietzscheho a histrorie se trochu opakuje. Tentokrát je zde však přecijen více děje, a tak jsem i spokojenější. Film sice na nic z nastolených otázek neodpovídá, ale v té záplavě informací a skvělé hudby to je člověku v tu chvíli asi jedno. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Moc jsme si nepomohli, ale beru. Prožil jsem si sinusoidu nálad, která začala WTF momentem v nemocnici, aby to Asučin hněv nakopl na nejvyšší obrátky a poté to neblaze dokonala zdlouhavá, surrealistická a náboženská pasáž, kterou jsem bez dodatečného externího dovysvětlení nedokázal pobrat. Každopádně právě díky této znalosti jsem s výsledkem spokojen a pasuje mi ke kolosálnímu seriálu jako to vhodnější zakončení, které, ač to zní divně, dává větší smysl. Jsem ale nicméně toho názoru, že místo těch obrázků by mnohem vhodnější forma zapracovala například konverzace Shinjiho s Rei, která by značně usnadnila odpovědi na všechny položené hádanky. Hudba a kresba zaslouží palec. 70% ()

KubykF 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí brutální ale zároveň psychedelická jízda. Absolutní depka a věřím, že pokud by toto byl původní konec místo psychoanalytické verze, že by seriál měl možná jiné reakce a popularitu, ale co já vím. Pro mě každopádně velkolepé intenzivní finále které si budu muset v krátké době dát asi ještě jednou, jelikože jsem chvílemi úplně ztrácel přehled co se to vlastně děje. :-) Nebudu tady rozebírat sílu symbolů a nějaké vyšší myšlenky, to by celý seriál musel podle mě běžet na úplně jiné notě a vlastně bych jen dodal, že je škoda, že podobně nebyl vystavěn celý seriál. Méně infantilností a více temnoty by mu prospělo. Ale toto finále jednoznačně za 5. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Studio Gainax dostalo kvůli závěru filmu hodně nenávistných dopisů a režisér Hideaki Anno dokonce čelil výhrůžkám smrtí. [Zdroj: wiki.evageeks.org] (Shley)

Reklama

Reklama