Reklama

Reklama

Komediální drama Air od oceňovaného režiséra Bena Afflecka s Mattem Damonem v hlavní roli podnikavého manažera společnosti Nike, Sonnyho Vaccaroa odhaluje neuvěřitelnou spolupráci mezi tehdejším nováčkem Michaelem Jordanem a začínající basketbalovou divizí Nike, která díky značce Air Jordan způsobila revoluci ve světě sportu a současné kultuře. Dojemný příběh sleduje hazardní hru nekonvenčního týmu, který rozhoduje o kariéře a v němž jde o všechno a nekompromisní vizi matky, která zná hodnotu obrovského talentu svého syna, a basketbalového fenoména, jenž se stane nejlepším hráčem všech dob. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (254)

necisty 

všechny recenze uživatele

Co mě film naučil je, že se to nečte Najk ani Mike, ale Najkíí. Mimo to jsem celou dobu očekával nějakou třešničku na dortu, ale bohužel asi protože nejsem žádný fanda NBA a Jordana jen uznávám jako jednoho z nejlepších sportovců a dokonce nosím Najkíí, ale nějak z nich vystříkaný nejsem, a třešnička nepřišla, tak dávám pouze za 4. Přesto je to velmi kvalitní film, který kdyby mě nadchlo téma, nebo mě chytla u srdce ta silná, ale ve filmu příliš strojená, scéna s monologem Sonnyho (který snad fakt řekl), tak by si to těch 5 hvězd zasloužilo. ... GA Cinema ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

miluju tyhle retro konverzačky o tématech o kterých by si nejspíš nic dobrovolně ani nepřečetl. Nápad natočit film o vzniku boty se na první pohled jeví jako dost nezajímavý, ovšem Affleck je natolik zkušený tvůrce, že moc dobře věděl že samotná bota film neutáhne a tak o ní jde víceméně až ve druhém sledu. Prim hraje příběh chlápků bojující s krizí středního věku, kteří tak nějak tuší že mají asi poslední šanci vymanit se z průměrnosti a taky moc dobře tuší že sami to nezvládnou. Air je velmi dobře natočené a těží maximum z hereckého obsazení, kterému vládne tradičně skvělý Matt Damon a hlavně z osmdesátkové atmosféry, která je tu nejlepší od Vlka z Wall Street. Po nevýrazném Live By Night se tak Affleck režisér vrací zpět na výsluní. A zcela zaslouženě...80% ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Subjektivně ten film miluju za veškerou jeho nenápadnou vznešenost i parádně uchopené téma spolu se šikovně vykreslenou atmosférou osmdesátek, objektivně je to maličko složitější, protože se zas tak moc neodlišuje od vcelku bohaté žánrové konkurence. Pakliže máte rádi auru Michaela Jordana a libujete si ve sportovních dramatech, je Air šitý jako na míru pro vás a budete ho považovat za jeden z nejlepších Affleckových filmů, pokud vám tyhle věci nic neříkají, čeká vás jen nadprůměrná konverzačka se sympatickými herci a skvělým soundtrackem. Tak či tak můžete jenom získat. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Někde mezi reklamou na Nike a oslavou Michaela Jordana se skrývá výtečně napsaná a sympatická podívaná, která ze zdánlivě nezajímavého námětu zvládla vymačkat zhruba stejné maximum jako Fincherova Sociální síť. Affleck a Damon si po Dobrém Will Huntingovi a Posledním souboji připisují třetí společnou scenáristickou trefu, Affleck poté na režijní židli dokazuje, že po tvůrčí stránce zraje. I díky tomu se na Air: Zrození legendy bude ještě pár dní po zhlédnutí vzpomínat moc hezky a půjde brát do budoucna jako důkaz, že se dost možná nevyplatí podceňovat zdánlivě nezajímavé náměty. Výsledkem totiž mohou být přesně takováto milá překvápka.... Více zde ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Film o teniskách ma určite baviť nebude. Aspoň to som si myslel. No hneď v úvode ma dostali do diania skvele úvodné titulky, soundtrack a atmosféra 80 rokov. Niekde v polke som si uvedomil, že ma to vlastne celkom baví a že to vlastne o teniskách ani tak veľmi nie je. Je to predovšetkým o ľuďoch, ktorí sa chcú prostredníctvom tenisiek zviditeľniť a tým sa dostávame k legende basketu Jordanovi. Veľké, vlastne obrovské plus sú herci - Ben Affleck, Jason Bateman, Viola Davis aj Chris Tucker, každý jeden výborne sedí vo svojej úlohe, no cele to na pleciach ťahá (po skvelých rolách v Le Mans a The Last Stand) znova fantastický Matt Damon! Pohodový film, kde okrem vzniku a predaja legendarných Jordanoviek, dostaneme aj trochu Jordanovskej rodiny. 80% - 4* ()

Galerie (34)

Zajímavosti (24)

  • Kvôli pravidlám NBA dostával Michael Jordan pokutu 5 000 dolárov zakaždým, keď si obul topánky od Nike v zápase. Spoločnosť to vždy za neho zaplatila. (Arsenal83)
  • V čase 34:05 je zobrazené pristávajúce lietadlo. Kryty motorov sú ale "vrúbkované" a pravdepodobne teda pochádzajú z Boeingu 787, ktorý sa začal vyrábať až v roku 2011. (MikaelSVK)
  • Soundtrack obsahuje dobové hity a Ben Affleck mal v úmysle zahrnúť aj vtedajšie hity od Duran Duran a The Eurythmics, ale práva na použitie týchto piesní by film prehnali cez rozpočet. (Arsenal83)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (více)

Ben Affleck začal točit svůj nový film

Ben Affleck začal točit svůj nový film

12.06.2022

Minulé pondělí započalo natáčení nového snímku Bena Afflecka (Město, Argo) o tom, jak slavná módní značka Nike v 80. letech uzavřela přelomovou smlouvu s basketbalistou Michaelem Jordanem. Obsazení… (více)

Reklama

Reklama