Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh inspirovaný skutečným životním osudem záchranáře Carla Brasheara vypráví o statečném a čestném muži, jehož životní krédo znělo: Nikdy se nevzdávej! Už jako malý chlapec se Carl Brashear na otcově malé farmě v Kentucky přesvědčil o tom, že život je těžký a nikomu nedá nic zadarmo. Když po letech jako mladý muž opouští rodiče, aby vstoupil do námořnictva, otec mu nařizuje, aby byl ze všech nejlepší a nikdy neskončil jako on, udřený rolník, který nemá chvíli oddechu. Carl slouží na lodi jako kuchař, touží ale stát se něčím víc. Po nehodě vrtulníku se pro zraněného muže potápí vrchní velitel Billy Sunday a vzhledem k jeho potížím při vynoření se zdá, že už nikdy nebude moci sestupovat do větších hloubek. Carl se v té chvíli rozhodne, že i on se chce stát potápěčem. Jelikož je ale první černoch, který o něco podobného usiluje, do výcvikového tábora se dostane jen s velkými obtížemi. Velitelem výcviku je tam právě Sunday. Ten nikomu nic nedaruje a s námořníky se nemazlí. Carl navíc naráží na projevy rasismu a nenávisti. S jedinou výjimkou se všichni bílí námořníci odstěhují z jeho ubikace. Když pak při nebezpečném ponoru zůstane jeden voják pod vodou a zachrání ho právě Carl, medaili dostane vojín Rourke, přestože právě ten tam svého kolegu nechal. Carl má ale před očima jen jedno: uspět tak, jak si to přál jeho otec, a to navzdory tomu, že se zanedlouho dozvídá, že otec zemřel… Při závěrečných zkouškách se zdá, že nemá šanci. Velitel výcvikového střediska, rasisticky založený senilní stařec, kterého sem armáda poslala, protože nevěděla co s ním, nechce, aby právě za jeho velení se stal námořním potápěčem černoch. Když Carl pod vodou plní zadaný úkol a žádá nářadí, jeden z námořníků mu prořízne pytel, takže musí na dně pracně všechno hledat. Stráví v ledové vodě devět hodin, ale nevzdá se. Nakonec se ocitá v nebezpečí života a velitel Sunday dává na vlastní zodpovědnost povel, aby byl vytažen. Senilní stařík si může plíce vykřičet, nikdo už ho neposlouchá. Carl si získal úctu i svých bývalých nepřátel… Před složením zkoušek se Carl v knihovně seznámí s Gwen, která právě dokončuje studia medicíny. Díkva mu pomůže s učením a nakonec se oba rozhodnou, že se vezmou. Carl pokračuje v úspěšné kariéře námořního potápěče a je povolán také v závažném případě, kdy se nad oceánem zřítil americký bombardér, který měl na palubě jadernou bombu. Ta skončila na dně moře a je třeba ji co nejrychleji najít. V okolí se navíc vyskytují i ruské ponorky, které po ní také pátrají... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Životopisné drama o důležitém okamžiku pro černochy s velmi dobrým hereckým obsazením. De Niro podává po delší době zase velmi dobrý výkon společně s Cubou Gooding Jr. . Takovou krásnou třešničkou na dortu je tu Charlize Theron, která se ukazuje pouze okrajově, což je škoda. Příběh je velmi přímočarý a jednoznačný od začátku do konce. Potěší podvodní scény stejně jako slušně odvedená práce, která nemá a nikdy neměla být něčím překvapujícím a neočekávaným. tak už to u podobných filmů bývá a buď se s tím divák smíří nebo si bude celou dobu stěžovat "jak to bylo jasné". ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracované, hlavně když hlavní hrdina zachrání muže na palubě, sám málem příjde o nohu (i když později si ji nechá amputovat) a na koci filmu dokáže u posuzovacího soudu, že je pořád schopen vykonávat potápěčskou práci. Pravda je, že se mě tenhle snímek velice hluboce dotkl a proto nekompromisně 4*hvězdičky. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbeh inšpirovaným skutočnou postavou dodáva tejto dráme ten správny punc. Trochu mi pripomína iný film - Letci z Tuskegee - v ktorom dostávajú tiež prím afroameričania vo vojenských zložkách. Pár klišé sa tu nájde, vcelku ide ale o solídne prerozprávaný príbeh nezlomného ducha, majiteľa ktorého je namieste nazvať hrdinom. S tým súvisí aj celkový epický nádych, hranie na city, pátos k námorníctvu a záchrane životov. Nemyslím si, že to nešlo natočiť aj s inými hlavnými hercami, ale títo nesklamali. Niro si ide svoje (v zásade vždy chcete nakopať zadoku tomu, koho hraje) a u 'Juniora' som sa už predtým presvedčil, že hrať vie aj v nekomediálnej polohe. Možno mi tu chýbalo viac filmového materiálu zo sveta záchranných zložiek, bežnej praxe potápačov, teda nielen výcvikový tábor, ale aj tak to splnilo svoje poslanie. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Pokud film obsahuje štědrou porci De Nirových nasraných póz a originálních sarkastických projevů, jsem ochoten všechny neduhy odpustit, což jsou v tomto případě nevkusná klišé a tradiční sentiment. Tillman občas zatlačí na pilu i co se týče moralizování o životních úspěších, ale tím u mě zápory končí. Skvěle je vyobrazen kariérní vzestup (Carl Brashear), sestup( Bill Sundy) i rasová segregace mezi těmito postavami. Charlize Theron coby sexsymbol filmu trochu zkrášluje vizuál. Nechybí několik emotivních scén (osobní duel se zadržením dechu, závěr ve skafandru, praktická zkouška pod vodou) a i ty romantické nejsou k zahození. Trochu pateticky působí řeči o životních hodnotách a poctivém vybojování slávy a úspěchu, nicméně i přesto z tohoto hlediska Men of Honor zapůsobí a možná donutí diváka omezit jeden ze sedmi smrtelných hříchů. Lenost :-) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

No dobre, trochu napätia tu bolo. Ale inak dosť nekonzistentne napísaný scenár (dejový oblúk wtf). Herci nemajú čo extra hrať. Niečo o chlapskej hrdosti, niečo o rasizme, niečo o láske... a všetko je to divácky nepríťažlivé (je to čiastočne aj dobou, do ktorej je film zasadený). Ako TV film by to bolo zaujímavé, takto premárnená príležitosť... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Carl Brashear sloužil půl roku v námořním doprovodu prezidenta Eisenhowera. (duklak2)
  • Carl Brashear zemřel 25. Července 2006 ve věku 75 let. Film byl tedy natočen ještě během jeho života. US NAVY na jeho počest pojmenovala zásobovací loď třídy Lewis and Clark - USNS Carl Brashear (T-AKE-7), která vstoupila do služby 4. března roku 2009. (Posheidon)
  • Knihovna, do které jde Carl Brashear (Cuba Gooding Jr.) studovat, je původní Carnegie Library postavena v Portlandu ve státě Oregon. Cvičiště potápěčské školy bylo natočeno na řece Columbia, podél hranice státu Oregon a Washington. Město v pozadí se jmenuje Longview a nachází se ve státu Washington, USA. Podél břehu v Longview lze vidět papírnu Weyerhaeuser. (Posheidon)

Reklama

Reklama