Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh inspirovaný skutečným životním osudem záchranáře Carla Brasheara vypráví o statečném a čestném muži, jehož životní krédo znělo: Nikdy se nevzdávej! Už jako malý chlapec se Carl Brashear na otcově malé farmě v Kentucky přesvědčil o tom, že život je těžký a nikomu nedá nic zadarmo. Když po letech jako mladý muž opouští rodiče, aby vstoupil do námořnictva, otec mu nařizuje, aby byl ze všech nejlepší a nikdy neskončil jako on, udřený rolník, který nemá chvíli oddechu. Carl slouží na lodi jako kuchař, touží ale stát se něčím víc. Po nehodě vrtulníku se pro zraněného muže potápí vrchní velitel Billy Sunday a vzhledem k jeho potížím při vynoření se zdá, že už nikdy nebude moci sestupovat do větších hloubek. Carl se v té chvíli rozhodne, že i on se chce stát potápěčem. Jelikož je ale první černoch, který o něco podobného usiluje, do výcvikového tábora se dostane jen s velkými obtížemi. Velitelem výcviku je tam právě Sunday. Ten nikomu nic nedaruje a s námořníky se nemazlí. Carl navíc naráží na projevy rasismu a nenávisti. S jedinou výjimkou se všichni bílí námořníci odstěhují z jeho ubikace. Když pak při nebezpečném ponoru zůstane jeden voják pod vodou a zachrání ho právě Carl, medaili dostane vojín Rourke, přestože právě ten tam svého kolegu nechal. Carl má ale před očima jen jedno: uspět tak, jak si to přál jeho otec, a to navzdory tomu, že se zanedlouho dozvídá, že otec zemřel… Při závěrečných zkouškách se zdá, že nemá šanci. Velitel výcvikového střediska, rasisticky založený senilní stařec, kterého sem armáda poslala, protože nevěděla co s ním, nechce, aby právě za jeho velení se stal námořním potápěčem černoch. Když Carl pod vodou plní zadaný úkol a žádá nářadí, jeden z námořníků mu prořízne pytel, takže musí na dně pracně všechno hledat. Stráví v ledové vodě devět hodin, ale nevzdá se. Nakonec se ocitá v nebezpečí života a velitel Sunday dává na vlastní zodpovědnost povel, aby byl vytažen. Senilní stařík si může plíce vykřičet, nikdo už ho neposlouchá. Carl si získal úctu i svých bývalých nepřátel… Před složením zkoušek se Carl v knihovně seznámí s Gwen, která právě dokončuje studia medicíny. Díkva mu pomůže s učením a nakonec se oba rozhodnou, že se vezmou. Carl pokračuje v úspěšné kariéře námořního potápěče a je povolán také v závažném případě, kdy se nad oceánem zřítil americký bombardér, který měl na palubě jadernou bombu. Ta skončila na dně moře a je třeba ji co nejrychleji najít. V okolí se navíc vyskytují i ruské ponorky, které po ní také pátrají... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Pokud film obsahuje štědrou porci De Nirových nasraných póz a originálních sarkastických projevů, jsem ochoten všechny neduhy odpustit, což jsou v tomto případě nevkusná klišé a tradiční sentiment. Tillman občas zatlačí na pilu i co se týče moralizování o životních úspěších, ale tím u mě zápory končí. Skvěle je vyobrazen kariérní vzestup (Carl Brashear), sestup( Bill Sundy) i rasová segregace mezi těmito postavami. Charlize Theron coby sexsymbol filmu trochu zkrášluje vizuál. Nechybí několik emotivních scén (osobní duel se zadržením dechu, závěr ve skafandru, praktická zkouška pod vodou) a i ty romantické nejsou k zahození. Trochu pateticky působí řeči o životních hodnotách a poctivém vybojování slávy a úspěchu, nicméně i přesto z tohoto hlediska Men of Honor zapůsobí a možná donutí diváka omezit jeden ze sedmi smrtelných hříchů. Lenost :-) ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Silné životné príbehy o tom, ako sa černoškovia snažia presadiť v bielom svete sme už videli miliónkrát. A aj po milión prvý raz to vo mne zanechalo silný pocit. Keď som si predstavil, že tohto osudom bičovaného černocha bude hrať Gooding jr. išlo ma rozhodiť. Ako mohli takého klauna postaviť pred herecké eso akým je De Niro? ale obavy sa našťastie nenaplnili a Cubík sa mi tam dokonalo napasoval. Perfektné bolo ako, keď už si každý jeden divák myslel, že je film na svojom konci vďaka prechodu minulosť budúcnosť a ukončeniu hlavnej dejovej linky. Produkcia zasadila nášmu malému černoškovy ešte jednu zdrvujúcu ranu... s ktorej mu nepomohol nikto iný ako jeho obľúbený generál De Niro. A to bol jeho posledný dobrý skutok pre černošskú komunitu v tomto filme. Tým pádom má film hneď dvojitý Happy Ending čo je celkom super. Jediné čo som nehodnotil kladne bolo to, že som sa nedonútil plakať aj pri dosť dojímavých scénach. Asi som bol v rozpoložení, ktoré mi to neumožňovalo. 80% ()

Reklama

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Příběh o prvním afroameričanovi který se stal potapěčem u amerického námořnictva.Musím říct že výcvik a šikana jak ze strany nadřízených tak ostatních rekrutů byla hodně drsná.Přesto všechno se řídil heslem které mu dal jeho otec aby se niky nevzdával a bojoval do poslední chvíle!!!Výborný herecký výkon jak ze strany C.Goodinga tak i De Nira který byl jako vždy tvrdák jako hrom!!!Moc hezký kousek ()

castor 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem málo a dostal přesně tolik. Téma není nikterak působivé, pokud doma ve skříni nemáte alespoň dvě potápěčské výbavy. Protože to ostatní je jenom dalším hollywoodským příběhem (i když dle skutečných událostí), úhledně zabaleným v klišovitém balíku, plném silných gest, patosu a těch nejsprávnějších skutků!! To vše takřka bez jediné invence, jediného náznaku autorského vkladu. Postavy jsou jednotvárné až běda, předvídavost by se dala krájet, herecky jde jen o otrocky odvedený standard. Sekvence, které mají dojmout, spíše přináší rozpačité úsměvy na tváři. Výsledkem je tak jen sterilně a přímočaře vyprávěná story, která dojme akorát tak televizní diváctvo!! 40%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nálepka „podle skutečného příběhu“ mě začíná děsit. Obzvláště pokud patří k na první pohled jasně vykonstruovaným filmům. Život sice občas píše neskutečné věci, ale to ještě neznamená, že je tak špatný scénárista. Pokud jste černí, tak si s chutí připomeňte předsudky, s jakými bojovali vaši předci. Žádný jiný důvod ke sledování tohoto blábolu mě nenapadá. Leda byste chtěli vidět špatný film s Robertem De Nirem a Cubou Goodingem Jr.. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Carl Brashear sloužil půl roku v námořním doprovodu prezidenta Eisenhowera. (duklak2)
  • Synovec Carla Brasheara Donald je hokejistou týmu NHL Washington Capitals. (duklak2)
  • Jaderná bojová hlavice byla nalezena po dvou a půl měsících hledání. Za svou službu při hledání bomby byl Brashear později oceněn medailí Navy and Marine Corps Medal, což je nejvyšší námořnické vyznamenání za nebojové hrdinství. (Posheidon)

Reklama

Reklama