foto

Leon Russom

  • nar. 6.12.1941 (75 let)
    Little Rock, Arkansas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Klasický případ herce, který se dostal na televizní obrazovky a tedy do povědomí diváků, už jako vyzrálý a zkušený harcovník. Narodil se v Arkansasu 6. prosince 1941.

Na počátku své herecké kariéry vystupoval především v televizních pořadech a soap operách. Poprvé se objevil v seriálu U NÁS VE SPRINGFIELDU televize CBS, přes další nevýrazné role se dostal ke konkurenční NBC, kde vydržel v seriálu ANOTHER WORLD několik let. Zahrál si v seriálu i filmu STAR TREK. Za ztvárnění Tita Wardlowa v televizním filmu THE LONG ROAD HOME získal v roce 1991 svou první a zatím i jedinou nominaci na prestižní cenu Emmy.

Dá se říci, že Leon Russom je spíše seriálový herec. V malých či větších rolích se objevil v seriálech ZÁKON A POŘÁDEK, JAG, JOHN DOE, AKTA X a mnoho mnoho dalších. Diváci jej však znají především díky roli generála Krantze v úspěšném ÚTĚKU Z VĚZENÍ. Jeho role se poprvé objevila v průběhu druhé série, avšak výrazněji do děje promluvil až v sezóně poslední, kdy se stal hlavním záporákem celého seriálu.

Ač je jeho filmografie rozsáhlá, v mnoha známých filmech se za svou kariéru neobjevil. Za zmínku stojí například horor na motivy knihy Stephena Kinga STŘÍBRNÁ KULKA, válečné drama ZA NEPŘÁTELKSOU LINIÍ či cohenovic BIG LEBOWSKI.

- "srstek" -

Herecká filmografie

Filmy

2017 Bethany
2016 The Midnighters
2015 The Binding
2013 Lost on Purpose
2012 Fuzz Track City
2010 Opravdová kuráž
2009 Prison Break: The Final Break (TV film)
2002 Buttleman
Johnny Chronicles, The (TV film)
2001 Pejskové (TV film)
Za nepřátelskou linií
2000 Akta X: Rekviem (video kompilace)
Ascension
A Visit from the Sergeant Major with Unintended Consequences
Ten nejlepší
1999 Ochrana svědků (TV film)
1998 Big Lebowski
Wing and a Prayer, A (TV film)
1997 Childhood Sweetheart? (TV film)
1996 Almost Forever (TV film)
Fantom
Nevinné oběti (TV film)
Pohnutky srdce
1995 Lebkouni IV: Tělo a duše (TV film)
Zlatovláska a tři medvědi
1994 Dvojitý drak
Midnight Runaround (TV film)
Surové hry (TV film)
1993 Dobrodružství Hucka Finna
Zmizení Nory (TV film)
1992 Soukromá záležitost (TV film)
Tisíc hrdinů (TV film)
1991 Long Road Home (TV film)
Řekl, řekla...
Star Trek VI: Neobjevená země
Tagget (TV film)
1990 Project: Tin Men (TV film)
1988 Divocí koně
Rukojmí (TV film)
Záchranná akce
1987 Bez východiska
Hotshot
1985 Stříbrná kulka
1975 Judgment: The Court Martial of Lieutenant William Calley (TV film)
1974 The Migrants (TV film)
1972 Trial of the Catonsville Nine, The

TV seriály

2009 Útěk z vězení (TV seriál)
Konečně volní (S04E24)
Ta stará koule na řetězu (S04E23)
Konec zabíjení (S04E22)
další epizody (8)
2008 Útěk z vězení (TV seriál)
Florida (S04E16)
Pád ke dnu (S04E15)
Nově rozdané karty (S04E14)
další epizody (16)
2007 Paranormal, Burbank (TV seriál)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Rytíř na síti (S03E08)
Útěk z vězení (TV seriál)
Hrubá síla (S03E08)
Sona (S02E22)
Panama (S02E20)
další epizody (5)
2006 Jericho (TV seriál)
Smith (TV seriál)
Útěk z vězení (TV seriál)
Vražedné obklíčení (S02E13)
Odložené případy (TV seriál)
Navěky modrá (S04E10)
2004 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Odhalení (S01E18)
2003 Dragnet (TV seriál)
Situace: Ohrožení (TV seriál)
10-8: Officers on Duty (TV seriál)
2002 John Doe (TV seriál)
2001 Alias (TV seriál)
Drzá Jordan (TV seriál)
2000 Akta X (TV seriál)
Rekviem (S07E22)
1999 Rodinné právo (TV seriál)
Strange World (TV seriál)
Západní křídlo (TV seriál)
1998 Becker (TV seriál)
Možná už zítra (TV seriál)
Sedm statečných (TV seriál)
1997 Advokáti (TV seriál)
1996 Detektiv Nash Bridges (TV seriál)
Chameleon (TV seriál)
Lazarus Man, The (TV seriál)
Ochránce (TV seriál)
Případ pro Sam (TV seriál)
Temné nebe (TV seriál)
1995 JAG (TV seriál)
Pan nikdo (TV seriál)
The Client (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Kostky jsou vrženy (S03E21)
1993 Akta X (TV seriál)
Akta X: Úvod (S01E01)
Diagnóza vražda (TV seriál)
Policie New York (TV seriál)
Vesmírní jezdci (TV seriál)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)
1989 Hard Time on Planet Earth (TV seriál)
Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
1988 TV 101 (TV seriál)
1987 Jake a Tlusťoch (TV seriál)
Jump Street 21 (TV seriál)
1986 Matlock (TV seriál)
Právo v Los Angeles (TV seriál)
1985 Spenser: For Hire (TV seriál)
1983 Příběhy z temnot (TV seriál)
1974 Get Christie Love (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)
1967 Love Is a Many Splendored Thing (TV seriál)
1966 Mission: Impossible (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)
1952 U nás ve Springfieldu (TV seriál)

TV pořady

1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace