Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh inspirovaný skutečným životním osudem záchranáře Carla Brasheara vypráví o statečném a čestném muži, jehož životní krédo znělo: Nikdy se nevzdávej! Už jako malý chlapec se Carl Brashear na otcově malé farmě v Kentucky přesvědčil o tom, že život je těžký a nikomu nedá nic zadarmo. Když po letech jako mladý muž opouští rodiče, aby vstoupil do námořnictva, otec mu nařizuje, aby byl ze všech nejlepší a nikdy neskončil jako on, udřený rolník, který nemá chvíli oddechu. Carl slouží na lodi jako kuchař, touží ale stát se něčím víc. Po nehodě vrtulníku se pro zraněného muže potápí vrchní velitel Billy Sunday a vzhledem k jeho potížím při vynoření se zdá, že už nikdy nebude moci sestupovat do větších hloubek. Carl se v té chvíli rozhodne, že i on se chce stát potápěčem. Jelikož je ale první černoch, který o něco podobného usiluje, do výcvikového tábora se dostane jen s velkými obtížemi. Velitelem výcviku je tam právě Sunday. Ten nikomu nic nedaruje a s námořníky se nemazlí. Carl navíc naráží na projevy rasismu a nenávisti. S jedinou výjimkou se všichni bílí námořníci odstěhují z jeho ubikace. Když pak při nebezpečném ponoru zůstane jeden voják pod vodou a zachrání ho právě Carl, medaili dostane vojín Rourke, přestože právě ten tam svého kolegu nechal. Carl má ale před očima jen jedno: uspět tak, jak si to přál jeho otec, a to navzdory tomu, že se zanedlouho dozvídá, že otec zemřel… Při závěrečných zkouškách se zdá, že nemá šanci. Velitel výcvikového střediska, rasisticky založený senilní stařec, kterého sem armáda poslala, protože nevěděla co s ním, nechce, aby právě za jeho velení se stal námořním potápěčem černoch. Když Carl pod vodou plní zadaný úkol a žádá nářadí, jeden z námořníků mu prořízne pytel, takže musí na dně pracně všechno hledat. Stráví v ledové vodě devět hodin, ale nevzdá se. Nakonec se ocitá v nebezpečí života a velitel Sunday dává na vlastní zodpovědnost povel, aby byl vytažen. Senilní stařík si může plíce vykřičet, nikdo už ho neposlouchá. Carl si získal úctu i svých bývalých nepřátel… Před složením zkoušek se Carl v knihovně seznámí s Gwen, která právě dokončuje studia medicíny. Díkva mu pomůže s učením a nakonec se oba rozhodnou, že se vezmou. Carl pokračuje v úspěšné kariéře námořního potápěče a je povolán také v závažném případě, kdy se nad oceánem zřítil americký bombardér, který měl na palubě jadernou bombu. Ta skončila na dně moře a je třeba ji co nejrychleji najít. V okolí se navíc vyskytují i ruské ponorky, které po ní také pátrají... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, ale mne sa film páčil. Kam všetci týmto filmom mierili je mi jasné a je to okaté aj pre úplneho blbečka, ale v tomto podaní som to jednoducho zožral aj s navijákom. Možno mám problém vysvetliť, čo sa mi na filme naozaj tak veľmi páčilo (retro? originálne prostredie? ústredná dvojica?), ale jedno viem isto a to, že jeho zhliadnutie u mňa zanechalo veľmi dobrý dojem a to je pre mňa to najdôležitejšie, technicky to bolo na vysokej úrovni, dvojica De Niro a Gooding Jr. to hrali super, ostatní vo vedľajších úlohách tiež ušli a tieto obdobia okolo rasovej segregácie ma vždy fascinovali, keď boli obklopené skvelým a zaujímavým príbehom ako napr. Spomienka na titánov a iné... Videl som ten film viackrát a ešte si ho viackrát pozriem. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nevědět, že je zrovna tohle podle skutečnýho příběhu, tk bych to fakt neuhodl. Všechno je tak strašně prvoplánový a naivní že se tomu fakt nechce věřit a do toho ještě ten konec, no prostě úlnej prototyop o ponižovaným utlačovaným, ze kterého se nakonec díky svý vůli stane všemi oblíbenej. Ale zase na druhou stranu obě hlavní postavy v podání Goodinga a De Nira jsou skvěle zahraný a celkově ten film taky neni k zahoení ()

Reklama

Langy10 

všechny recenze uživatele

No co k tomu mám napsat... Snad jen, že to byl další životopisný film, který popisuje, "co člověk neudělá pro svou práci" Robert De Niro zde hrál nejprve zlého, ale později hodného, což bylo fantastický. Robert De Niro zde opět dokázal, že patří mezi absolutní jedničky světové filmařiny!. Cuba Gooding Jr jako hlavní postava mě taky ohromila už jen proto, že to je znamí herec a opravdu hodně dobrý! A tady to potvrdil. Já opravdu k tomuto filmu nemám nic jinýho co dodat, než-li ríct, že to byl FANTASTICK FILM! 100% ()

tommmy89 

všechny recenze uživatele

Náhodou, tento film ma dojal. Síce je to americké, ale v tomto prípade ma to akosi ani nenapadlo. Smutné, pravdivé a dojímavé. Presne to, čo potrebuje divák, ktorý očakáva od filmu viac, než akciu a herecký výkon. Film bez príbehu je akoby bez duše. Cuba Gooding Jr. mu tú dušu dal. 4 z 5 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbeh inšpirovaným skutočnou postavou dodáva tejto dráme ten správny punc. Trochu mi pripomína iný film - Letci z Tuskegee - v ktorom dostávajú tiež prím afroameričania vo vojenských zložkách. Pár klišé sa tu nájde, vcelku ide ale o solídne prerozprávaný príbeh nezlomného ducha, majiteľa ktorého je namieste nazvať hrdinom. S tým súvisí aj celkový epický nádych, hranie na city, pátos k námorníctvu a záchrane životov. Nemyslím si, že to nešlo natočiť aj s inými hlavnými hercami, ale títo nesklamali. Niro si ide svoje (v zásade vždy chcete nakopať zadoku tomu, koho hraje) a u 'Juniora' som sa už predtým presvedčil, že hrať vie aj v nekomediálnej polohe. Možno mi tu chýbalo viac filmového materiálu zo sveta záchranných zložiek, bežnej praxe potápačov, teda nielen výcvikový tábor, ale aj tak to splnilo svoje poslanie. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Synovec Carla Brasheara Donald je hokejistou týmu NHL Washington Capitals. (duklak2)
  • Knihovna, do které jde Carl Brashear (Cuba Gooding Jr.) studovat, je původní Carnegie Library postavena v Portlandu ve státě Oregon. Cvičiště potápěčské školy bylo natočeno na řece Columbia, podél hranice státu Oregon a Washington. Město v pozadí se jmenuje Longview a nachází se ve státu Washington, USA. Podél břehu v Longview lze vidět papírnu Weyerhaeuser. (Posheidon)
  • Carl Brashear se během svého života třikrát oženil a i třikrát rozvedl a z těchto tří manželství měl 4 děti - Shazanta, DaWayna, Phillipa a Patricka. (Posheidon)

Reklama

Reklama