Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stojí na hercích a jejich výkony ho povyšují do kategorie velmi dobrých. Nejslabší byla i tak skvělá Ellen Barkin, Robert De Niro umí zahrát magory jako málokdo a mladičký Leonardo DiCaprio si s rolí dospívajícího grázlíka s dobrým srdcem, který si jen neví rady sám se sebou, poradil moc dobře. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Další, kdo se bude opakovat. Di Caprio ukazuje, proč je jedním z nejtalentovanějších herců současnosti, De Nirova exhibice je sama o sobě úžasná (jeho skautský obleček je k popukání). Snímek se zaměřuje především na Tobyho dospívání a postupně se komplikující "vztah" k nevlastnímu otci vrcholící závěrečnou bitkou. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

S každým dalším filmem Lea DiCapria, který shlédnu, musím se tomuto herci obdivovat - má neskutečný talent snad přímo od Pána Boha. V 18-ti se dokázal herecky naprosto vyrovnat i tak ostřílenému veteránovi, jakým je Robert De Niro. Ve vynikajícím filmu, který nám předkládá skutečnou tvář na venek zdánlivě šťastné rodinky. ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Matka hledá chlapce pro syna, aby našla tyrana. Robert De Niro poněkolikáte umně ztvárnil vyšinutého chlapa, v tomto případě nabubřelého otce s mindráky. Tyto role mu jsou ušité přesně na míru. Chlap co neumí skoro nic, ale dělá, že umí všechno. Když mu někdo řekne pravdu do očí, tak je okamžitě oheň na střeše a nebojí se použít i násilí. Takovej bezpáteřní parchant, že mu máte sto chutí fláknout. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Silné devadesátkové drama, které ukázalo geniální herecký trojlístek v té nejčistší podobě (De Niro, Barkin, DiCaprio) a zároveň odvyprávělo dobové drama z padesátých letech, které je navíc založené na skutečných událostech. Není vlastně, co vytknout. Ten vztah mladého floutka DiCapria a jeho násilnického otčíma a alkoholika De Nira byl čisté niterné peklo. Oči jsem mohl vykoukat nad tím, jak DiCaprio si krade film pro sebe a De Niro mu to vrací neméně geniálním herectvím. Jen se připravte na to, že kromě dokonalého herectví je příběh přeci jen dost jednoznačný a nikam se moc neposune. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Ve scéně po vítězství Carol (Ellen Barkin) ve střelecké soutěži je možné zaznamenat, že Pearl (Eliza Dushku) nemá nasazené brýle. Hned v dalším záběru je však má. (bfa)
  • Když Robert De Niro četl knižní předlohu k filmu, zapsal si o své postavě, Dwightu Hansenovi, do tlustého zápisníku na dvě stovky postřehů, včetně nejmenších detailů. (ČSFD)
  • Tobyho bratr se ve filmu jmenoval Gregory, ve skutečnosti se jmenuje Geoffrey. (CliffLee)

Reklama

Reklama