Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je březen 1945 a nacistům je již zcela zřejmé, že válku vyhrát nemohou. Přichází proto na řadu úvahy o budoucnosti po válce a o zametání stop. Jeden koncentrační tábor se musí zcela vyklidit a zdejší vězně je nutno pohřbít v dolech. Zůstávají jenom hledači min – mezi nimi veterán španělské občanské války Vídeňák Ernest (M. Knažko) a odbojář z Prahy Kim (M. Zounar). Ti se jednoho dne rozhodnou i s ostatními vězni utéct, ale jsou prozrazeni a většina uprchlíků je zastřelena. Dvojice hrdinů však nezůstává sama a cestou se k nim přidá i hlídací pes z tábora, jehož Kim chodíval krmit. V nadcházejících dnech vede Ernest mladého Kima v neutuchající zimě cestou za svobodou a učí jej, že v této době existuje jen jedno pravidlo, jímž se musí řídit – zabij nebo budeš zabit. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ďalší kvalitný zárez od M. Hollého. Film láka diváka dosť úbohým plagátom k filmu(alebo skôr k dvd), ale stačili 2-3 minúty a ja som tušil, že M. Hollý ma opäť nesklame. Je zaujímavé, že tak dobrý, navyše československý film hodnotilo tak málo užívateľov. Hneď v úvode prekvapia na naše pomery obrovské davové scény v koncentráku. Často používaná nemčina výrazne zvyšuje dôveryhodnosť snímku. Trochu rušivo na mňa pôsobili prestrihy z Kňažkovej minulosti v Španielsku, zato Zounarove spomienky na udalosti okolo atentátu na Heydricha mi sedeli viac. Film s pokojným vedomím môžme nazvať road movie, pretože hlavná dvojica je takmer neustále na úteku. Záver výborný, takže spokojnosť. 80%. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Kam se na tento Československý film hrabe Velký útěk. ...nebo být zabit je v některých chvílích opravdu napínavý (na mostě), ale také z psychologického hlediska hrůzný (obklíčení vězně, bandou vyšinutých nacistů). Krátká stopáž mohla zajistit drobátko větší napínavost, ale i tak se jedná o příjemné překvapení s některými aspekty, se kterými se bohužel musí počítat. *** ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Nuda bez nějakého významného poselství. Otráví německý dabing pár známých tváří, které to mohly oživit, to je fakt problém nabiflovat se pár německejch vět. Kromě pěknýho psa stojí za to zmínit, že démonický Kňažko umí v podstatě zahrát kvalitně kteroukoliv postavu s temnou příchutí, kdyby tam nehrál, tak je to za dvě hvězdičky. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Některé nedotažené detaily sice chvílemi bijí do očí (např. až příliš dobře živení vězni koncentračního tábora, jimž z pod čapek vylézají dlouhé vlasy), ale to jsou jen málo podstatné vady ve srovnání s napínavým dějem a věrohodným zobrazením psychologie lidí, kteří jsou denně nuceni rešit morální dilema zda zabít, nebo být zabit. Hvězdička navíc za nesentimentální a nadmíru reálný závěr snímku. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

U mě dobrý.. Nečekal jsem od toho zázraky a taky se nekonaly. Jedná se o poměrně povedený příběh s poněkud hloupým koncem (být zastřelen "našima" je fakt pakárna). Překrásný německý ovčák se do filmu skvěle hodil a záběr s ním považuju za obzvláště zdařilé, není to jeden z těch laciných rychle natočených filmů, kde pes před kamerou jen trpí a v každém záběru je vidět, jak kouká mimo kameru a všechny ostatní jen na svého v pozadí ukrytého pána. Hodně prostoru je věnováno právě vztahu Zounara (coby ošetřovatele psů v koncentráku) a psa, který nevědomky uprchl z tábora s nimi. Jiří Zahajský se představuje v záporné roli, ale každý bude kvůli jedné scéně víc nenávidět jeho filmovou ženu. Slušnější válečný průměr. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Scény ze železničního mostu s tunelem byly natáčeny v Ratajích nad Sázavou. (rakovnik)

Reklama

Reklama