Reklama

Reklama

Hra Jiřího Hubače, vyznamenaná na MTF Zlatá Praha 1977 a na MTF Monte Carlo 1978, patří k nejvýznamnějším dílům české původní televizní tvorby. Dramatický příběh otce, syna a celé rodiny řeší závažný sociální problém, který s sebou přináší nebezpečí alkoholismu. Otec Kára (V. Menšík), hudebník v baru, propadá alkoholu natolik, že to ohrožuje rodinné soužití. Jeho žena (J. Hlaváčová) vidí, jak se partner mění, nemá už sílu znovu uvěřit jeho dalším slibům a opouští ho. Jediný, kdo otci ještě věří, je syn Ondřej (J. Hanzlík). Přesvědčí ho, aby se šel dobrovolně léčit… Předností Hubačova dramatického talentu je hluboký pohled na osudy postav a jejich okolí, schopnost vytvářet živé a pravdivé charaktery. V roli Káry v inscenaci Františka Filipa z roku 1977 vytvořil Vladimír Menšík jednu ze svých nezapomenutelných postav. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (223)

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Člověk se jen jednou narodí a jak s životem naloží je z podstatné části jen a jen na něm. Příběh alkoholika Jendy je zasazen někdy do 70' let 20. století, avšak by mohl být klidně použit do dnešní doby, jen kdyby ... kdyby se našel tak skvělý herec jako byl Vladimír Menšík. Ve filmu Ikarův pád dokázal, že je to nejen skvělý lidový vypravěč, komik, ale i skvělý herec dramatických rolí, jako byla tato. Určitě zlato českého filmu. Nesmím opomenout ani na Jaromíra Hanzlíka, který svoji roli milujícího syna zahrál rovněž bravurně. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Snad žádný jiný film nezachytil tak věrohodně závislost na alkoholu a následné důsledky. "Ikarův pád" se opírá o silné herecké výkony všech zúčastněných (Vladimír Menšík ve své životní roli!) a do nejmenší detailu propracovaný scénář, který klade důraz na psychologii postav i uvěřitelnost celého příběhu. Toto komorní drama je ukázkou domácí špičkové televizní tvorby a dost možná i jejím vrcholem. 10/10 ()

Reklama

bari68 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že prva som videl voľné pokračovanie ,,Tažní ptáci,, a až potom práve ,,Ikarúv pád,,. Vôbec to nevadilo a znovu po stoprvýraz sa asi budem opakovať. Úžasný hrecký koncert Menšíka a spol. , v určitých momentoch veľmi silný a citlivý príbeh. Jeho silnú psychologickú stránku televízna insenácia zaberá výborne aj ona komornosť diela. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

"Říkal jsem si, že to mám pod kontrolou. A najednou jsem to neuměl zastavit." Hodně drsný příběh člověka, který propadl chlastu, a který si nepochybně vzal příklad z nesčetných reálných událostí. Bylo smutné vidět, co se kdysi dávno stalo mému dědovi, protože já ho celý život znám jenom jako trosku. 95% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dobrý film dělá především dobře napsaný scénář a vynikající herci ho svým umem doladí k dokonalosti. Pan Menšík je vynikající herec. O jeho mistrovství není třeba mluvit. Nosila bych jen dříví do lesa. Takových filmů jako je tento od Františka Filipa moc není a jak je vidět, asi jich nikdy nebude dost. Téma alkoholismu je aktuální pořád a nikdy nenastane doba, kdy aktuální nebude. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • V době, kdy Vladimír Menšík natáčel tento film, v němž hraje muže pozvolna spadajícího do silného alkoholismu, byl ve skutečnosti již několik let po absolvování protialkoholního léčení. (Kesijop)
  • Jaromír Hanzlík přiznal, že ve scéně, kdy se jeho otec Kára (Menšík) chystá do léčebny a synovi ukazuje svou zraněnost a zranitelnost, ho Menšík svou pravdivostí rozplakal. (sator)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama