Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Henry Young je malý kriminálník, kterého pošlou v roce 1938 do Alcatrazu, aby si odseděl trest za krádež 5 dolarů. Spolu s třemi dalšími vězni plánuje útěk. Dozorce Warden Glenn se však o plánu dozví a Young putuje na samotku. Místo povolených 19 dní v ní stráví tři roky. Bez světla, tepla, hygienických prostředků, nábytku. Není divu, že Young z takových podmínek skoro zešílel. Po propuštění na svobodu se okamžitě dopustí vraždy. V soudním procesu mu hrozí trest smrti, ale mladý obhájce James Stamphill se snaží dokázat, že vězení v Alcatrazu by přivedlo každého k šílenství, a tak jeho klient nenese zodpovědnost za svůj čin... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (71)

Deratizer 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se rozmýšlel, zda udělit 4 hvězdičky nebo 5 hvězdiček a nakonec jsem udělil 5. Film s výborným hercem je velmi zajímavý, ale chybělo mi tam víc akce v samotné věznici, alespoň ten útěk z Alcatrazu mohli na začátku zfilmovat, nebo více poukázat na život hrdiny v kopce apod. Takže žádná syrová vězeňská akce, či život s více vězni se ve filmu nekoná, ale je to výpravné drama o vyloženě jedné osobě, je založeno na myšlence a soudním procesu, nikoliv na akci. Čili kdo chce koukat na plnokrevnou vězeňskou akci, nechť si pustí Útěk z Alcatrazu s Clintem Eastwoodem, kdo chce vidět především rozumný film a soudní proces, ať si pustí toto drama. Na pět hvězdiček to vyloženě není, ale čtyři mi přijdou málo. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Kriminální drama z prostředí věznice zaobírající se vraždou prvního stupně? Nebo jak to vlastně bylo? Slušné herecké obsazení sráží sice trochu kostrbatá stylizace, avšak v celkovém součtu to není příliš na škodu. V zajímavém vyprávění však některé postavy dostávají méně prostoru než by si zasloužily. Příběhově nelze moc co vytknout a tak záleží spíše na konkrétním divákovi, zda se dvouhodinovému příběhu bezpráví a pochybných praktik oddá naplno či nikoliv. Já se velmi dobře bavil a rád se budu vracet. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Smrt by byla pro něj vysvobozením...Bacon skvělý... Informace o Henry Youngovi jsou velmi rozporuplné.Na stránkách věznice Alcatraz dokonce najdete informace o tom že byl opravdu bankovním lupičem a dokonce vrahem již dříve. A že celý proces měl politické pozadí. Nicméně nezbývá než tento snímek brát do velké míry jako fikci.. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný príbeh s obrovským potenciálom chytiť diváka za srdce a ešte ho aj spravodlivo naštvať. Preto si možno zaslúžil o kvapku viac skúsenejšieho režiséra. Netvrdím, nebolo to po tejto stránke zlé, no určite sa z tak silného príbehu dalo vyťažiť trocha viac, hlavne v emotívnej rovine. Z hercov bol jednoznačne najlepší Gary Oldman, hoci ho tu bolo z hlavnej trojky najmenej, svoj čas využil na sto percent a sadistického správcu väznice zahral s prehľadom presvedčivo a s veľkou charizmou. Naproti tomu taký K. Bacon podľa môjho názoru nepodal svoj najlepší výkon, boli momenty, ktoré sa mi z jeho strany zdali minimálne... no povedzme, že naivne zahrané. Na slabší nadpriemer to ale stačí. 70/100 ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Toto drama ze soudního procesu je pro mě velkým překvapením a je výborně vygradováno až do finálního ortelu. Kevin Bacon svoji roli psychicky zlomeného a narušeného vězně, jenž šel sedět do Alcatrazu za krádež pěti dolarů a z nějž dozorci po pokusu o útěk udělali trosku a vražedný nástroj, zvládl s bravurou. Ostatní hlavní herecké hvězdy (Slater a Oldman) také nezklamaly. Takže 30% příběh, režie a finále + 40% výkon Bacona + 20% Slater a slizký Oldman = 90% drama, které stojí za to vidět. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (5)

  • Henri Young sa naozaj snažil uniknúť z Alcatrazu, jeden z jeho spolupáchateľov bol Dale Stamphill, rovnaké priezvisko ako postava Jamesa Stamphilla (Christian Slater). (chesterko)
  • Informace o Henry Youngovi jsou velmi rozporuplné. Na stránkách věznice Alcatraz dokonce najdeme informace o tom, že byl opravdu bankovním lupičem a dokonce vrahem již dříve. A že celý proces měl politické pozadí. Nicméně nezbývá než tento snímek brát do velké míry jako fikci. (sator)

Reklama

Reklama