foto

Tim Thomerson

  • nar. 8.4.1946 (71 let)
    Coronado, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joseph Timothy “Tim” Thomerson sa narodil 8. apríla 1846 v Coronade, v Kalifornii a detstvo prežil na Hawaii a v San Diegu. Vo svete šoubiznisu začínal ako komediant, vystupujúci v kluboch v Los Angeles, ako napríklad The Bitter End, Catch a Rising Star.

Vďaka svojim fyzickým predpokladom (výška 188 cm) sa stal prototypom neohrozeného hrdinu, ktorý sa nebojí postaviť zoči-voči akémukoľvek nebezpečenstvu a presile. Aj napriek tomuto faktu ho nie je možné zaškatuľkovať ako akčného hrdinu, počas 30 rokov pôsobenia v kinematografickom priemysle stvárnil vyše 100 filmových a televíznych úloh. Hrával v nich roly aj na opačnej strane zákona, pričom sa nevyhýbal takmer žiadnemu žánru. Pokiaľ v televízii prijímal predovšetkým komediálne a dramatické úlohy, na filmovom plátne žiaril najmä v akčných filmoch, hororoch, thrilleroch a sci-fi filmoch. Pravidelne sa taktiež objavuje v rôznych televíznych seriáloch, pamätať si ho môžeme z Land's End (1995 - 1996), Sirens (1993 - 1995) alebo 21 Jump Street (1987).

V kinách debutoval malou úlohou vo filme Car Wash (Autoumyváreň). Za dlhé roky strávené pred kamerou mal česť spolupracovať s takými osobnosťami filmového priemyslu, ako Clint Eastwood, Ted Kotcheff, Terry Gilliam, Gene Hackman či Danny DeVito. Často spolupracoval aj s hercom Brionom Jamesom, s ktorým ho spájalo priateľstvo ešte z čias služby v Národnej garde, v čase vojny vo Vietname. Spolu sa podieľali na filmoch Cherry 2000 (1987), Hong Kong 97 (1994) či Dominion (1995).

Dnes je Tim Thomerson ikonou B- filmov. Zrod jeho kultového statusu sa datuje do roku 1983, kedy ho bratia Charles a Albert Bandovci so svojou produkčnou spoločnosťou Empire Pictures obsadili do filmu Metalstorm: The Destruction of Jared-Syn. Neskôr, v roku 1985 zažiaril vo svojej najznámejšej filmovej úlohe, v ďalšom slávnom filme tejto legendárnej filmovej spoločnosti, sci-fi thrilleri Trancers. Postavu detektíva Jacka Detha cestujúceho časom si zopakoval ešte v ďalších 4 pokračovaniach. Thomerson a Bandovci sa stretli pri nakrúcaní ešte niekoľkokrát, napríklad pri filmoch Zone Troopers (1986), Dollman (1991), Bad Channels (1992) a Evil Bong (2006).

Režisérom, s ktorým sa počas nakrúcania stretáva najčastejšie je Albert Pyun, s ktorým od roku 1991 natočil 9 filmov. Najkultovejším z nich je Brain Smasher... A Love Story, z roku 1993. Vo svojej bohatej filmografii má aj filmy, ktoré natočil pod režisérskym dohľadom ďalších renomovaných tvorcov filmovej B- ligy. Sidney J. Furie ho viedol pri natáčaní filmu Železný orol (1986), Jim Wynorski pri nakrúcaní filmov Projekt Viper a Hurikán (2002), Paul Ziller v snímke Smrtiaci roj (2005) či Fred Olen Ray vo filme V zajatí hlbín (2000).

radoslav "beso74" besenyi

Herecká filmografie

Filmy

2018 Bring Me the Head of Lance Henriksen
2017 Asylum of Darkness
2016 Catfish Blues
2014 Beautiful Evil
2013 Haunted Dollhouse, The
Trancers: City of Lost Angels
2012 MoniKa
Season of Darkness
2010 Abandoned
2009 Live Evil
War Wolves (TV film)
21 and a Wake-Up
2008 Dual
God´s Ears
Wicked Lake
2007 Urban Decay
2006 Až do dna
Dr. Jekyll & Mr. Hyde
Evil Bong
Každý den jsou Vánoce (TV film)
Left in Darkness
Povstání strojů (TV film)
Stopy zla
Zapomeň na to
2005 Hell to Pay
Junior Pilot
Nowhere Man, The
Vosy útočí (TV film)
2004 A Lousy 10 Grand
Paparazzi
To Kill a Mockumentary
2003 Air Marshal
Cliché
2002 Aljašský express
Hurikán
Killing Point, The
Ocean Park
Projekt Viper (TV film)
Trancers 6
Zastřelit a být zastřelen
2001 Ďáblova oběť
Gangland
Suckers
Švábi
Unseen Evil
2000 Highway 395
Princess and the Barrio Boy, The (TV film)
Vražedný tým
V zajetí hlubin
1999 Dirt Merchant
Last Chance
Malevolence
1998 Border to Border
Crossfire
Strach a hnus v Las Vegas
Together & Alone
Zkouška naostro
1997 Útěk z Atlantidy (TV film)
Vhoďte minci (TV film)
Výbuch
1996 Bok po boku (TV film)
Malý detektiv
Nemesis 3: Boj s časem
1995 Cesta na smrt
Heatseeker
Spit Fire
1994 Cisco Kid (TV film)
Hong Kong '97
Natural Causes
Trancers 4: Jack of Swords
Trancers 5: Sudden Deth
Záblesk vášně
1993 Dollman vs. Demonic Toys
Drtič mozků
Rytíři
Smrtící pohled
1992 Bad Channels
Eddie Presley
Intimní cizinec (TV film)
Nemesis
Stringer
The Harvest - Sklizeň
Trancers III
1991 Dollman
Trancers II
1990 Air America
Vietnam Texas
1989 Kdo je Harry Crumb?
1988 Návrat neuvěřitelného Hulka (TV film)
Pulse Pounders
Tygří pohádka
Wrong Guys, The
1987 Cameo by Night (TV film)
Glory Years (TV film)
Cherry 2000
Na prahu temnot
1986 B.R.A.T. Patrol, The (TV film)
Chlapec - krysa
Zone Troopers
Železný orel
1985 Blázni a dobrovolníci
Tranceři
1984 His Mistress (TV film)
Kočičí zlato
1983 Ocelová smrt
Sedm neohrožených
Vražedný víkend
1982 Bare Essence (TV film)
Honky Tonk Man
Jekyll a Hyde: Totální proměna
Svého druhu hrdina
1981 Golden Gate (TV film)
St. Helens
Take This Job and Shove It
1980 Carny
Fade to Black
Getting There (TV film)
1978 Pamatuj si mé jméno
Svatba
1977 Benny and Barney: Las Vegas Undercover (TV film)
Record City
Terraces (TV film)
Which Way Is Up?
1976 Mycí linka
Selling of Vince D'Angelo (TV film)
1975 Shadow in the Streets, A (TV film)

TV seriály

2011 Shameless (TV seriál)
Frank Gallagher: Loving Husband, Devoted Father (S01E07)
2004 Dr. Vegas (TV seriál)
2002 Body & Soul (TV seriál)
2000 Policejní okrsek (TV seriál)
1999 Beggars and Choosers (TV seriál)
Křížová výprava (TV seriál)
The Parkers (TV seriál)
1998 Pomsta - s.r.n. (TV seriál)
Sedm statečných (TV seriál)
Trojka (TV seriál)
1997 Ally McBealová (TV seriál)
Angry Beavers, The (TV seriál)
1996 Arli$$ (TV seriál)
Modrý Pacifik (TV seriál)
Ochránce (TV seriál)
Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
Viper (TV seriál)
1995 Cesta do neznáma (TV seriál)
Land's End (TV seriál)
Legend (TV seriál)
Xena (TV seriál)
1994 Zmije (TV seriál)
1993 Dave's World (TV seriál)
Sirény (TV seriál)
Superman (TV seriál)
Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1992 Odpadlík (TV seriál)
1991 Nurses (TV seriál)
Policie z Palm Beach (TV seriál)
1990 Flash (TV seriál)
True Colors (TV seriál)
1989 Major Dad (TV seriál)
Mladí jezdci (TV seriál)
Pobřežní hlídka (TV seriál)
1988 Půlnoční linka (TV seriál)
TV 101 (TV seriál)
1987 Četa v akci (TV seriál)
Down and Out in Beverly Hills (TV seriál)
Jump Street 21 (TV seriál)
1985 Měsíční svit (TV seriál)
Pásmo soumraku (TV seriál)
Tall Tales and Legends (TV seriál)
The Golden Girls (TV seriál)
1984 Hunter (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Gun Shy (TV seriál)
Hardcastle a McCormick (TV seriál)
Likely Stories, Vol. 2 (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
St. Elsewhere (TV seriál)
1981 Nero Wolfe (TV seriál)
Poldové z Hill Street (TV seriál)
Private Benjamin (TV seriál)
Two of Us, The (TV seriál)
1979 Angie (TV seriál)
Associates, The (TV seriál)
1978 Mork & Mindy (TV seriál)
1977 All That Glitters (TV seriál)
A Year at the Top (TV seriál)
Fantasy Island (TV seriál)
Quark (TV seriál)
1976 Cos (TV seriál)
Laverne & Shirley (TV seriál)
1975 Starsky a Hutch (TV seriál)
1973 Harry O (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
1967 Mannix (TV seriál)
1965 Tak jde čas (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

2002 Fanalysis

TV pořady

1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1986 The New Hollywood Squares (TV pořad)
1983 On Location: The Comedy Store's 11th Anniversary Show (TV pořad)
1977 The Richard Pryor Special? (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace