Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1755 se zchudlý kapitán Ludvig Kahlen vydává dobýt drsné, nehostinné dánské vřesoviště se zdánlivě nemožným cílem: vybudovat tu ve jménu krále kolonii. Výměnou za to pro sebe získá tolik vytoužený šlechtický titul. Jediný vlastník této oblasti, nemilosrdný Frederik de Schinkel, se však arogantně domnívá, že tato země patří jen jemu. Když se de Schinkel dozví, že jeho služebná Anna Barbara a její manžel se utekli ukrýt ke Kahlenovi, privilegovaný a zlomyslný majitel vřesoviště přísahá pomstu a dělá vše pro to, aby kapitána vyhnal. Kahlen se nenechá zastrašit a pustí se do nerovného boje – riskuje nejen svůj život, ale i život rodiny uprchlíků, která se kolem něj shromáždila. Šestý celovečerní film Nikolaje Arcela je vynikající historické drama s řadou předností, z nichž ta nejpřesvědčivější je možná nejméně překvapivá. Je jí charisma staré školy, které z plátna vyzařuje díky Madsi Mikkelsenovi v roli muže, jehož mlčenlivou povahu a drsnou statečnost prověřují snad všechny myslitelné útrapy, které ho v Dánsku 18. století mohly potkat. (Film Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (254)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Gritty low-budget historák. který si neudělá ostudu ani v porovnání s jeho západními kamarády. Ukázkový Mikkelsen v roli málomluvného kapitána ve výslužbě, skvělý záporák stupňující nasrání jak hlavního hrdiny, tak i přihlížejícího diváka a k tomu čarokrásná krajina vřesovišť dánské divočiny, velmi působivě snímána Rasmusem Videbaekem. Čekal bych tvrdší finále, které tak nějak zapadlo do romantické šablony, ale nebylo to nijak na sílu a Bastard si udržel tvrdost i důstojnost. ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Zásadový kapitán Kahlen má ambiciózní plán jak získat šlechtický titul farmařením a založením kolonie na odlehlém vřesovišti. Bohužel pro něj si na půdu dělá nároky nenávistný Schinkel, který ignoruje, že půda nepatří jemu, ale králi. Po jejich úvodní schůzce se rozjede snadno pochopitelné drama, které dokonale dávkuje jednu emocionální ránu za druhou. Málo který film to dokáže tak dobře jako Bastard. Nemilosrdná záporná postava Schinkela zde provádí takové věci, že si vyloženě budete přát, aby se tomuto pánovi stalo něco velmi ošklivého. Provázanost postav vyústí v těžká rozhodnutí a pokračuje bojem o život. Tohle všechno nemá jediné slabé místo a režie Arcela skvěle zachycuje překonávání tíživých životní situací. Citlivější povahy ať si pro jistotu připraví kapesník. ()

Reklama

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Ano, drama zvedá z průměrnějšího scénáře Mikkelsen v roli pracovitého, šikovného a schopného člověka, to souhlasím. Také hodnotím výstižné popsání reality, věrohodnou ukázku smýšlení, (ne)morálního chování některých jedinců, kteří se zuby nehty drží koryt. V tomto je název Bastard skutečně  výstižným, slovo bastard je zároveň označením pro nemanželské dítě (kterým je Kahlen), rovněž tak může být synonymem pro zrůdu (což je ono šlechtické zvrácené individum a budižkničemu ztvárněné vlastníkem oblasti Frederikem, kterému privilegia spadla sama do klína). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Strohý film o tvrdých lidech, kteří se perou s nepoddajnou krajinou a nepřejícností mocných. Natočené je to hezky, ale chyběl mi tu nějaký výrazný prvek. Ono je tu vlastně všechno, co má správné historické drama mít, ale něco intenzivního, co by vyvolalo hlubší emoci, jsem tu postrádal. A moc mi neseděl ani ústřední záporák, který byl tak zlý, až to občas zavánělo karikaturou. Co se naopak povedlo byla sychravá atmoféra a vykreslení Dánska, kde to v 18.století stále připomínalo středověk. A jen v superlativech se dá mluvi o Mikkelsenovi. Tenhle chlap si v řadě filmů drží kamenný výraz, ale o to víc vynikne každý záchvěv obličejových svalů nebo jen pouhé mrknutí. Ve finále jsem čekal trochu víc, ale i tak jsem spokojen. 75% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Velká paráda. Staromilský přístup a Madsův zarputilý výraz v poctivém bijáku s povedeným scénářem, který chytne za srdce. Dánská vřesoviště a krásné záběry na drsnou krajinu. No a samozřejmě jeden zmrda, kterému přejete to nejhorší a celou dobu si říkáte proč mu kapitán neprovrtal hlavu kulí hned na začátku. Skvělý příběh se silným závěrem a hodnotnou pointou. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Dom, ktorý postavil Ludvig von Kahlen, už neexistuje a jeho poloha nie je známa. Pamätný kameň s jeho menom bol osadený v parku Kongenshus Memorial Park. (Stillborn83)
  • Film se natáčel v České republice (zámek Libochovice), Německu a Dánsku. Točilo se od 5. září do 5. listopadu 2022. (Yardak)
  • Režisér Nikolaj Arcel priznal, že šlo o finančne náročný projekt a nebolo preto ľahké získať pre neho financie. Všetko sa ale zmenilo s nástupom Madsa Mikkelsena. Keď ten potvrdil účasť vo filme, odrazu so sponzormi nebol problém. Ako povedal: "Všetko vo vašom živote je oveľa jednoduchšie, keď sa do toho zapojí Mads." (Arsenal83)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

10.12.2023

V sobotu 9. prosince proběhl v Berlíně 36. ročník slavnostního předávání Evropských filmových cen, které každoročně pořádá v Německu sídlící Evropská filmová akademie. Vítězným snímkem večera se bez… (více)

Reklama

Reklama