Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1755 se zchudlý kapitán Ludvig Kahlen vydává dobýt drsné, nehostinné dánské vřesoviště se zdánlivě nemožným cílem: vybudovat tu ve jménu krále kolonii. Výměnou za to pro sebe získá tolik vytoužený šlechtický titul. Jediný vlastník této oblasti, nemilosrdný Frederik de Schinkel, se však arogantně domnívá, že tato země patří jen jemu. Když se de Schinkel dozví, že jeho služebná Anna Barbara a její manžel se utekli ukrýt ke Kahlenovi, privilegovaný a zlomyslný majitel vřesoviště přísahá pomstu a dělá vše pro to, aby kapitána vyhnal. Kahlen se nenechá zastrašit a pustí se do nerovného boje – riskuje nejen svůj život, ale i život rodiny uprchlíků, která se kolem něj shromáždila. Šestý celovečerní film Nikolaje Arcela je vynikající historické drama s řadou předností, z nichž ta nejpřesvědčivější je možná nejméně překvapivá. Je jí charisma staré školy, které z plátna vyzařuje díky Madsi Mikkelsenovi v roli muže, jehož mlčenlivou povahu a drsnou statečnost prověřují snad všechny myslitelné útrapy, které ho v Dánsku 18. století mohly potkat. (Film Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (254)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Mads Mikkelsen je fantastický herec, kterého jsem doposud neviděl něco zahrát jinak než skvěle. Potěšila mě možnost nahlédnout do 18. století v Dánsku, což není oblast ani období, které by bylo ve filmech běžné. Příběh má úžasnou atmosféru, kdy se režisérovi podařilo z pěstování brambor udělat hodně napínavou záležitost, kdy na úrodě závisel dokonce i život ústředních postav. Záporák byl úžasný a vyvolával ve mně chuť ho brutálním způsobem zprovodit ze světa za jakoukoli cenu. Dlouho jsem necítil takový pocit zadostiučinění, když si ho vychutnala jeho služebná. [79 %] ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas se objeví film, který vlastně není v ničem výjimečný, film s relativně šablonovitým příběhem a prvky, které jste už někde mohli vidět. Přesto se ale jednou za čas podaří, aby právě tento film dokázal být ve své jednoduchosti nesmírně působivý a silný. Ano, bez Madse Mikkelsena bychom si tyto řeči mohli odpustit, ale není to jen o jeho bravurním herectví. Bastard je neuvěřitelně "funkční" film v tom smyslu, že vše v něm funguje na jedničku. Z jednoduchých ingrediencí naprosté labůžo. Nesnažte se jej přechytračit, podařilo by se vám to, nesnažte se vzpírat jeho kouzlu a emocím, ochudili byste sami sebe. Tuhle syrovou jízdu si musíte užít... 9/10 ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Historické drama dle mého filmového gusta, skvěle napsané i natočené, no a Mads Mikkelsen v roli Ludviga Kahlena fantastický.. Příběh v podstatě vypráví o dvou bastardech (nemanželský syn vs. urozený se zlatou lžičkou) na dánském vřesovišti a budování kolonie v nehostinném prostředí, pochvalu zaslouží podmanivá atmosféra, místy hodně ponurá a mrazivá, k tomu moc pěkná hudba.. Bezvadný tým tvůrců se nechal inspirovat skutečnou postavou a volně převyprávěl její životní příběh s jiným koncem a mně to sedlo, ode mne bez připomínek.. A ještě douška na závěr Simon Bennebjerg i Amanda Collinová výborní, oba se mi ve svých rolích líbili a Gustav Lindh opět skvělý (Srdcová královna, Rytíři spravedlnosti). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MOHU SI PODMANIT PŮDU A VYBUDOVAT PRVNÍ KOLONII NA VŘESOVIŠTI“…  Historický drama plný Mikkelsena, vojáka s vizí, se všemi aspekty, který ona doba přinášela. Syrová filmařina s trochou tý severský romantiky, fajn postavy, sympaticky nesympatickej darebák... tohle se nevokouká! /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Předlohou pro scénář byla kniha „The Captain and Ann Barbara“, kterou v roce 2020 vydala Ida Jessen. 2.) Film se natáčel taká v ČR a to v lokalitách Jaroměřice v Pardubickém kraji, Ralsko u Liberce, Libochovice v Ústeckém kraji a Zvánovický potok ve středních Čechách. 3.) Thx za titule “anonymnímu uživateli“. ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Dáni v čele s Mikkelsenem pravidelně dokazují, že jejich tvorba patří k tomu nejkvalitnějšímu, co je za poslední desetiletí v (evropském) filmovém průmyslu vyprodukováno. Opět je nám nabídnuto syrové drama, které nepotřebuje přehršel akce, ale stačí mu stará dobrá atmosféra, kvalitní dialog a funkční scénář. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Film bol vybraný ako dánsky príspevok pre najlepší medzinárodný hraný film na 96. udeľovaní cien akadémie a bol jedným z 15 finalistov v decembrovom užšom výbere. (Arsenal83)
  • Režisér Arcel povedal, že samotné natáčanie nebola až taká zábava. Išlo o na dánske pomery nákladný film, veľa ľudí bolo zapojených a: "Každý jeden človek na tomto projekte chcel urobiť niečo iné. Dochádzalo k neustálym sporom o to, aký druh filmu to má byť. A na to nie som zvyknutý. Nikdy predtým som to nezažil. Nebol to pre mňa príjemný zážitok. Práca v tomto konkrétnom systéme. Cítil som sa ako: Čo tu vôbec robím? Ak je môj hlas len jedným z 80 rôznych ľudí, ktorých názor má rovnakú váhu ako ten môj, tak čo tu robím ako režisér?" (Arsenal83)
  • Postava Anny Barbary je nehistorická a len fikciou spisovateľky Idy Jessen. Režisér Arcel chcel, aby jej postava bola na začiatku len neviditeľná a postupne sa jej význam zvyšoval, o čom diskutoval aj s herečkou Amandou Collin, ako to má presne vyzerať (Arsenal83)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

10.12.2023

V sobotu 9. prosince proběhl v Berlíně 36. ročník slavnostního předávání Evropských filmových cen, které každoročně pořádá v Německu sídlící Evropská filmová akademie. Vítězným snímkem večera se bez… (více)

Reklama

Reklama