Reklama

Reklama

Stalo se jedné noci

  • USA It Happened One Night (více)
Trailer 2
USA, 1934, 105 min (Alternativní 101 min)

VOD (1)

Svéhlavá milionářská dcera a cynický reportér stavějí a bourají zdi Jericha... Romantická komedie Stalo se jedné noci patří dnes už do zlatého fondu světové kinematografie. Jednoduchý příběh zhýčkané milionářské dcery (Claudette Colbertová), která se na svém útěku od rodiny setkává s prostým reportérem (Clark Gable), překypoval vtipnými dialogy i přesnými sociálními postřehy, ale především nabídl v době vrcholící hospodářské krize divácky vděčné téma lásky, která zdolá navenek nepřekonatelné překážky třídních rozdílů. Jeho předlohou byla povídka "Noční autobus" Samuela Hopkinse Adamse, uveřejněná v srpnu 1933 ve známém časopisu Cosmopolitan. Film získal v historii poprvé všech pět hlavních Oscarů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (160)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Chvílemi hodně zábavné a krásně naivně "caprovské". Jenže chvílemi také hrozně nudné a dokonce i nesympatické. Jak jsem povětšinou uchvácen filmovými hvězdami klasického Hollywoodu, tak tentokrát mě Clark Gable spíše vytáčel a jeho frajerské herectví mi přišlo naduté a otravné. A velice podobně bych mohl mluvit i o Claudette Colbert, ve které jsem skoro celý film nedokázal nevidět Hanu Zagorovou. 6/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je zbytočné vymenovávať všetky klady takýchto klasických snímok, z ktorých sú dodnes a vždy budú citované jednotlivé kultové scény. Z tých sa stali príťažlivé scenáristické kanóny, na ktoré sa vždy budeme tešiť, ale skôr pri pozeraní staručkých filmov typu Stalo sa jednej noci. Dôležitejšie je spomenúť viacero detailov, ktoré komentujú svet okolo, napríklad nie sme svedkami hrozivého klišé wallstreeťáka, ale milujúceho a chápajúceho otca, ktorý chce pre svoju dcéru presný opak toho, čo chcú tieto postavy v iných filmoch. Bohatý podnikateľ nemusí byť iba vykorisťovateľ a ten, kto vás zvezie, čiže človek z ľudu, to nemusí s vami nutne myslieť dobre. No a treba hovoriť o tom, že romantické koverzačné komédie sú tak dobré, nakoľko to iskrí medzi ústrednou dvojkou? Lepšiu ako Gable- Colbert by ste museli dlho hľadať a skúste to radšej pri ich dobovej konkurencii v starých zlatých dobách klasického Hollywoodu, ako v posledných dekádach. Dialógy nie sú však až tak vtipné, ako skôr presne zapadajúce do jednotlivých situácií. Asi preto, že som očakával záchvaty smiechu, nejdem na plný počet. 90%. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Americká meziválečná komedie pro pamětníky... jedna z mnoha, které vznikly a zároveň jedna z mála, které jsem viděl. Část jejího kouzla se úspěšně zachovala do dnešních dnů, část tohoto kouzla už nicméně za těch 90 let přirozeně vyprchala a ke konci se mi film začl dost táhnout a jakoby postupně vyprchával i vtip. Pro mužského diváka může navíc znamenat menší problém, pokud ho v hlavní roli romantického filmu místo krásné a půvabné herečky čeká jen jakýsi poženštělý skřítek s podivným výrazem a přehnaným množstvím make-upu v obličeji. Mužský hrdina už mi připadal sympatičtější, byť ten jeho výstřední drobný knírek mě taky brzy začal iritovat. Přesto musím uznat, že Gable a Colbertová hrají své party většinou přirozeně a tedy velmi dobře, počítám-li každého zvlášť. Bohužel, žádnou funkční vzájemnou chemii nebo přeskočenou jiskru mezi nimi jsem nepostřehl, což by se v romantické komedii asi stát nemělo. Hodně se mi líbil road-movie prvek protkaný několika cestami, pobavila mě řada dialogů, pár hezkých gagů, užil jsem si písničku v autobusu, ale navzdory všem pěti Oscarům a pevnému místu ve filmové historii z několika důvodů je pro mě Stalo se jedné noci takovou neškodnou, občas i hodně příjemnou dobovou oddychovkou spíše na jedno zhlédnutí, než cokoliv skutečně nezapomenutelného. [65%] ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Inu, zdá se, že o typech (a kvalitách) femme fatale zlatého věku Hollywoodu se mám ještě mnoho co učit. Claudette Colbert je naprosto famózní a bezprostřední a všechna čest, opravdu. Obecně jsem velmi příjemně překvapená tím, jak subtilně a meziřádkově se filmařům to zamilovávání podařilo odvyprávět, navíc v rámci žánru komedie. I Clark Gable postupně odhazuje masku a odhaluje roztomilou a zranitelnou stránku svého šviháka, což mě vede k myšlence, že možná nebyl tak namyšlený a sebestředný jako jiní herci té doby, kteří odmítali před kamerou odhalit jakoukoli slabost. Zajímavé mi přijde i to, že obě mužské autority, otec a šéf novin, ačkoliv v průběhu filmu vystupují jako profesionální drsňáci, na konci ukážou pochopení a rovněž projeví lásku ke svým poddaným, abych tak řekla. Zkrátka, nečekala jsem takovou citlivost, ale děkuji za ni! A byla to i sranda. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Natáčení probíhalo v americké Kalifornii v lokalitách Pasadena, Hollywood, Thousand Oaks a Los Angeles. (Terva)
  • Poté, co Claudette Colbert skončila práci na filmu, svým přátelům se na vánočním večírku svěřila: "Jsem ráda, že jsem tady. Právě jsem dokončila natáčení nejhoršího filmu roku." (Babous)
  • V jedné scéně Ellie Andrews (Claudette Colbert) vypráví Peteru Warneovi (Clark Gable), že je poprvé sama s mužem. O pár minut později však řekne, že se svým přítelem, novinářem v New Yorku projezdila celé odpoledne v autě. A tehdy se do sebe zamilovali a rozhodli se zasnoubit. (PlayEasy)

Reklama

Reklama