Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Mladý horkokrevný hráč kulečníku Eddie Felsen je přesvědčen o kvalitě své hry natolik, že hodlá vyzvat k souboji na zeleném plátně Minnesotu Fatse a převzít od něj korunu biliárového krále. Cestou za svým cílem vymetá hráčská doupata, kde s originální fintou obírá místní hráče o potřebné finance. Nemůže mu to vycházet věčně a Minnesotu nikdy nemůže porazit, dokud se každá jeho myšlenka nebude ubírat k předvídání pohybu šťouchaných koulí. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Hazardní hráč patří do skupiny filmů poctivé americké kinematografie 60. let, kde se prosadili režiséři jako právě Robert Rossen, či dále Richard Brooks, Mike Nichols nebo Norman Jewison. Z mého pohled je The Hustler jedním z nejlepších filmů 60. let vůbec a Paul Newman zde také podává jeden ze svých nejsilnějších hereckých výkonů. Absolutní sympaťák, charakter, stojící proti lidské zrůdnosti a nenasytnosti v tvrdém světě biliáru, kde se nikdo s nikým nemaže. Scénář se však nesoustředí pouze na hraní biliáru, film je z větší části spíše pohledem do nitra hlavního hrdiny, a zejména pak do jeho milostného vztahu s dívkou Sarah. Krom Newmana skvěle hraje například "záporák" George C. Scott, popřípadě Jackie Gleason v roli Eddieho soupeře Minnesoty Fatse. Kamera, dekorace, hudba, to vše je v Hazardním hráči mistrovsky utkáno do sebe. Závěrečných 20 minut je mimořádně silných. Fascinující film nejen pro milovníky kulečníku. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Je to už pěkná řádka let, co jsem tento krásný černobílý film viděl, ale dodnes ve mně zanechal nesmazatelné vzpomínky. Paul Newman exceluje ve své nejlepší filmové roli jako šampión v biliáru, bojující s osudem, se závistí a se sebou samým. Milostná linie - Newmanova nenaplněná láska k mladé ženě propadající se do alkoholismu - je jedna z nejlepších, jakou jsem ve filmu viděl. 9 nominací na Oscara zcela po právu. Kéž by tak ČT napadlo po dlouhé době tento masterpiece znovu zopakovat! ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Spíše než sportovním filmem je "Hazardní hráč" sociálním dramatem. Ačkoliv se na Newmanovo herectví dobře kouká, samotný film už tak skvělý není. Mnoho záběrů jsou celky, kamera je spíše statická a když se pohne tak řekněme, že spíše lehce. A když Newman zhruba po čtyřiceti minutách dohraje svojí první velkou hru, tak se začne potkloukat po kavárnách, válet na bytě a vykecávat. V tu chvíli se ztrácí příběhová nit a divák může začít pochybovat o čem film vypráví. Tím pádem bohužel přichází nuda. Povedený konec filmu to částečně vynahradí, ale pro mě ne dost na to, abych "Hazardního háče" neoznačil pouze za lepší průměr. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Prvních 40 minut je na šest hvězd, neskutečně svižná režie, nádherná hudba a do toho Paul Newman hrající s "tanečníkem" Minnesotou zatraceně výbornej pool! Další hodina a půl se drží na hranici pěti hvězd, kde se to překlene na intimní psychologickou studii charakterů, která nemá konkurenci, místy mi to připomínalo Wrestlera od Darrena. Naprosto strhující černo-bílá podívaná! ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Všechny údery jsou ve filmu skutečně provedeny Paulem Newmanem a Jackie Gleasonem vyjma jednoho, který provedl Willie Mosconi. Newman také chodil na lekce kulečníku právě k Mosconimu. (Kulmon)
  • Slova, která Sarah napíše na zrcadlo jsou "perverted", "twisted" a "crippled". (Kulmon)
  • V rebríčku 10 najlepších športových filmov Amerického Filmového Inštitútu z júna 2008 sa Hazardný hráč nachádza na 6. mieste. (Georgei)

Reklama

Reklama