Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Jak blízko smrti se musíme ocitnout, abychom se naučili žít? Příběh rodiny, jejíž členové se navzájem berou jako samozřejmost, ale nemohou se víc mýlit. Vážná nemoc nejmladšího z nich se paradoxně stane příležitostí pro všechny. Příležitostí, jak být dobrou matkou, otcem, dítětem. Jak si najít holku a jak o ni nepřijít. Jak zkrotit ego a nemyslet jen na sebe... Filip je ambiciózním studentem neurochirurgie, který má vše před sebou. Ovšem místo toho, aby získal prestižní post na klinice, stane se jejím pacientem. V pětadvaceti letech je mu zjištěna rakovina. Nemoc mu umožní najít lásku, stejně jako vážit si vlastní rodiny, jejíž členové si každý zvlášť i společně projdou velkou životní zkouškou. Seriál, který se témat, o nichž se víc mlčí, než mluví, chopil s humorem a empatií. Seriál, který není sedativem, ale lékem. Možná ne na rakovinu, ale na život rozhodně. Na konci každé epizody sdílejí skuteční onkologičtí pacienti pocity, které je provázely jednotlivými fázemi onemocnění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Profesionálně jistě dobře zvládnutý seriál vypočítaný na city většinového diváka. Nic proti tomu, ale s pravdivým zobrazením zdravotnictví to zas tolik společného nemá, jde spíš o společenskou objednávku "zlidštit" rakovinu a odstranit její tradičně tabuizovaný a mytizovaný obraz. Českým tvůrcům ale vytýkám, že se nenamáhali přenést příběh víc do českých poměrů, které jsou zde značně zidealizované, počínaje úrovní zdravotnického prostředí a zacházení s pacienty, až po nadstandardní úroveň domácností. Absolutorium si ale zaslouží každopádně výkon Filipa Březiny, potažmo i Jiřího Bartošky. Americky pojatý happyend sice asi nenechal jedno divácké oko suché, na druhé straně ale podtrhl jistý kýčovitý nádech celé série. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi, ne asi, ale zcela určitě nejlepší český seriál, který není jen komediální... A poslední epizoda, když šel Filip za Hankou, fakt téměř mi slza ukápla, a to se mi stává málokdy.. A to jsem se na to původně začal dívat jen kvůli tomu, že v tom hraje Filip Filipa - tak se jeden další Filip koukal.. A v neposlední řadě fakt skvělí herci, smekám...100% ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Když jsem zmerčil, že Tereza Kopáčová má nový projekt, byl jsem zvědav a pak mírně zklamán, že je převzatý. No jo, jenomže jsem zapomněl, že paní režisérka hodně často točí společensky důležité projekty (viz Ochránce) a po prvním, maximálně druhém dílu byly mé obavy rozptýleny. Originál neznám a ani nepotřebuji, každopádně za první epizodou, kdy některým vadilo, že vysokoškolák souloží se studentkami (!!), už se hodnocení definitivně překlopilo na stranu rozumu a jsem tomu rád. 90%. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Technicky, herecky, scénářem a i tím přesahem za hranice pouhé televizní věci to je určitě na pět hvězd o tom žádná. Jenže když já tak nenávidím seriály o nemocech, umírání a depresi. Plusem určitě je, že díky tomu tady máme zase nějaké nové dvě mladé herecké tváře a vsadím se, že Březina teď bude mít nabídky na hlavní role. ()

255085349 

všechny recenze uživatele

Určitě se jedná o řemeslně i obsahově jeden z nejlepších českých seriálů posledních let. Skvělí herci, dobrý soundtrack, kamera, prostředí Hradce Králové atd. Pár věcí, kterých bych vytkla: provedení koniotomie byl trochu bizár; místy trochu kýčovité vlivem happy endu a konečně, postava Hanky, která mně osobně přišla velmi nerealistická - krásná, talentovaná, neskutečně pečující, starostlivá a milující za všech okolností. Náhlý přechod z chladné, pošťuchující se dívky v "Matku Terezu", jak je v seriálu označena, je podle mě trochu na sílu. Je ale pravdou, že to právě Hančina láska (spoiler) nakonec Filipovi zachrání život. Alžběta Malá se v roli překonává. Až na tyto drobné výtky naprostá spokojenost. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (26)

  • Autorem scénářů k české verzi Smyslu pro tumor je Matěj Podzimek, který se Leanderem Verdievelem při práci na seriálu spřátelil. Osobně se setkali například na festivalu Serial Killer, který ve svém programu uvedl vybrané díly originální i české verze. (Česká televize)

Reklama

Reklama