Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě přátelský a vstřícný stařík Leland Gaunt obchoduje se vším možným. Pro každého zákazníka má něco, po čem touží, a na oplátku si vždy vyžádá nějakou protislužbu. S ďábelskou rafinovaností tak popouzí občany městečka Castle Rock k vzájemné nesnášenlivosti, která vede až k nepokryté brutalitě. Zrůdné manipulaci odolává jen jediný muž - šerif Alan Pagborn. Šerif si uvědomuje, že lidé sice jednají na základě vlastního rozhodnutí, přesto však tuší, odkud pochází zdroj všeho zla. (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmové spracovanie 640 stranového Kingovho románu "Needful Things" nie je ani zlé, ani dobré. Niektoré scény ma veľmi potešili, iné hodne sklamali. Začnem teda kladmi tohto filmu: dobre zvolené herecké obsadenie, najmä úloha démonického obchodníka Lelanda Gaunta padla Max Von Sydowovi výborne; miestami hustá atmosféra; slušná kamera a hudba; surový súboj medzi Nettie Cobbovou a Wilmou Jerzyckovou; rozumné pozmenenie niektorých detailov. Za výrazné slabiny považujem: prílišné zjednodušenie deja; nezvládnuté rozpracovanie charakterov; absolutné vyradenie niektorých postáv z filmu (na Ace Merrilla som sa tešil ako malé decko, a oni ho vyškrtli zo scenára!); no najhorší je ten odfláknutý konec, kde Ed Harris ako šerif Pangborn zoberie na seba úlohu neohrozeného prezieravého hrdinu. Celé to vidím tak na dve a pol hviezdičky, ale ako človek, ktorý trpí Kingomániou zaokruhľujem smerom nahor a dávam hviezdy tri. *** ()

kosta73 

všechny recenze uživatele

Na první pohled ambiciózní pokus o převedení skvělého románu Nezbytné věci na filmové plátno nedopadl zas až tak špatně. Některé scénky, jako například souboj mezi majitelkou krocaní farmy a servírkou jsou skoro až lahůdkovou podívanou. Osobně mě nejvíce mrzí výkon mého oblíbence Eda Harrise, který dle mého názoru v některých momentech značně přehrává a v závěru mě už vyloženě šel na nervy. Lepší tři *. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Nic světoborného to samozřejmě není, ale přesto se zde sešlo několik nezbytných věcí, které vyhání kvalitu dosti vysoko - ďábelsky rafinovaný Max von Sydow (!), parádní hudba Patricka Doyla a kousavá kingovská černohumornost, která naplno vystrčí růžky ve finále snímku (vážně výborná pointa, která mi na tváři vykouzlila škodolibý úsměv). Ed Harris mi (bohužel) ve své roli venkovského šerifa přijde jako šedá myška, která pod spalujícím charizmatem hlavního padoucha sublimuje do ztracena. 3,5* a dobrý pocit k tomu. :) ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Zklamání? Tak to se nedá vyloženě říct, neboť jen málo románů či povídek mého hororového miláčka bylo zfilmováno povedeně (snad jen Zelená míle, Mlha, Ve spárech šílenství, Jízda na střele a Dům v růžích)... Tenhle film bohužel nezachraňuje (a to ani přes skvělou a originální zápletku) ani charismatický Ed Harris s brokovnicí, ani ďábelský záporák s tváří Maxe von Sydowa, takže ve výsledku tu máme další béčkový horor, který ničím nepřekvapí, ale ani neurazí. Snad jediné, co stojí na tomhle snímku opravdu za pochvalu, je působivá hudba, která alespoň trochu zachraňuje tajemnou stránku filmu. Škoda, že není zbytek filmu stejně suverénní jako pěkný úvod či krásně chaotický a chvílemi téměř apokalyptycky působící (skoro)konec. "UŽ TI CHCI ŘÍCT JENOM JEDNO... NEŘÍKEJ MI BASTERE." ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Hodnotím tříhodinovou televizní verzi (knihu jsem nečetl) a přišlo mi to dobré hned od začátku, kdy hudba P. Doyla okamžitě nastolí ono tísnivé "hele, ďábel".  Příběh vyniká černým humorem (není tedy doopravdy strašidelný) a to, že nezbytné věci jsou jen záležitostí fantazií zákazníků lze vysledovat v neustále se měnícím zařízení obchodu, jež se přizpůsobuje jejich touhám. Pak je ale chyba, že šerif (E. Harris tyhle lidové hrdiny uměl na jedničku, viz třeba Propast) vidí vzácnou sběratelskou kartičku s věnováním. Max von Sydow je fajn, ale na De Nira (Angel Heart) nebo Pacina (Ďáblův advokát) nemá. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Mezi knihou a filmovým zpracováním lze najít několik rozdílů. Změna je například v setkání dvou ústředních postav, šerifa Pangborna (Ed Harris) a Lelanda Gaunta (Max von Sydow) v úvodu filmu.  V knize se spolu poprvé a naposledy střetnou až v samotném závěru. Oproti knize je také prvním, kdo v krámku pana Gaunta nakupuje, Brian Rusk (Shane Meier), který si odnese baseballovou kartou s legendárním Mickeym Mantlem. V předloze se ale jedná o jiného slavného hráče, Sandyho Koufaxe. (fisus)

Reklama

Reklama