Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě přátelský a vstřícný stařík Leland Gaunt obchoduje se vším možným. Pro každého zákazníka má něco, po čem touží, a na oplátku si vždy vyžádá nějakou protislužbu. S ďábelskou rafinovaností tak popouzí občany městečka Castle Rock k vzájemné nesnášenlivosti, která vede až k nepokryté brutalitě. Zrůdné manipulaci odolává jen jediný muž - šerif Alan Pagborn. Šerif si uvědomuje, že lidé sice jednají na základě vlastního rozhodnutí, přesto však tuší, odkud pochází zdroj všeho zla. (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Max von Sydow byl samozřejmě velmi charismatický jako ďábelsky rafinovaný a démonický Leland Gaunt. Už ten jeho triumfální příjezd v černé mercdesce stál za to.Byl podkreslen zajímavým hudebním doprovodem a vůbec celá hudba byla podle mého gusta. Nejvíce si budu pamatovat ale Ave Mariu zpívanou německy. To byla nezapomenutelná scéna. Všichni máme nějaké skryté tajemství, větší či malé hříchy na svém životním kontě, které by měli zůstat někde pod zámkem. A proto jsou lidé ochotni udělat cokoliv. Takže pan Gaunt si krásně mohl dělat s lidmi, co se mu zachtělo. Zlo je prostě v každém z nás, otázkou zůstává, kdo a co ho probudí k životu a jaká bude ta naše "nezbytná věc" bez které nebudeme moci žít. Kniha je lepší než film. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Pro psychologickou uvěřitelnost bolestně chyběl onen mezistupeň (v knize počítám tak 400 stránek), ve kterém drobné laskavosti a naschvály přiživující sousedskou nevraživost polehoučku přerůstají do skutečných výtržností a zločinů za hranou zákona. S tím souvisí, že se vůbec nepodařilo postihnout důležitost "nezbytných věcí", jak majitele pohlcují a naleptávají. Zůstal tudíž zajímavý námět, hřímavá atmosférická hudba a neemotivně doslovné "pekelné" finále, v němž hlavně že všechno vybuchuje. ()

Reklama

raimi 

všechny recenze uživatele

Nezbytné věci jsem poprvé viděl jako dvouhodinovou verzi co šla do kin, a byl jsem dost zklamanej. Film neměl šťávu, konec byl uspěchanej, celý to bylo nemastný neslaný. No a teď jsem měl tu možnost zkouknout tříhodinovou verzi pro kabelovku TBS, sestříhanou z původně natočeného materiálu, a můžu říct, že to filmu náramně prospělo. Pomalé budování atmosféry, vykreslování charakterů, zabydlení městečka více postavami, a poměrně dlouhé finále, kde dojde na lámání chleba. Herci jsou vynikající a hudba je tady naprosto výborná. Ty chorály filmu dodaly na epičnosti. Ve výsledku to není žádná velká sláva, jen slušná kingovka. Knížku miluju, kinoverze je na dvě hvězdičky, tříhodinovej tv cut na slabší čtyři. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

I přes bezesporu vynikající herecké obsazení jsem Nezbytným věcem nepřišel na chuť ani na druhý pokus. Vyprávění je zdlouhavé a bez potřebné gradace. Možná za to může přepálená stopáž, možná mi jen příjde, že se tenhle king vykrádá víc, než je zdrávo, ale prostě to opravdu nejde. Ale, kdo ví, třeba napotřetí... ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Pútavý mysteriózny thriller so skvelými Maxom von Sydowom a Edom Harrisom, ktorý po jeho projekcii okamžite zaraďujem medzi najvydarenejšie kingovské adaptácie (ospevovaný Shining s prehrávajúcim Nicholsonom považujem iba za priemernú duchárinu a The Shawshank Redemption ma neoslovil zďaleka tak, ako respondentov väčšiny filmových ankiet). ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Mezi knihou a filmovým zpracováním lze najít několik rozdílů. Změna je například v setkání dvou ústředních postav, šerifa Pangborna (Ed Harris) a Lelanda Gaunta (Max von Sydow) v úvodu filmu.  V knize se spolu poprvé a naposledy střetnou až v samotném závěru. Oproti knize je také prvním, kdo v krámku pana Gaunta nakupuje, Brian Rusk (Shane Meier), který si odnese baseballovou kartou s legendárním Mickeym Mantlem. V předloze se ale jedná o jiného slavného hráče, Sandyho Koufaxe. (fisus)

Reklama

Reklama