Reklama

Reklama

Luther: Pád z nebes

  • Velká Británie Luther: The Fallen Sun (více)
Trailer 1

VOD (1)

Geniální londýnský detektiv John Luther padl až na úplné dno. Nevyřešený případ mu ale nedá spát, a tak uprchne z vězení, aby dopadl sadistického sériového vraha. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (172)

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Pamätám si to ako dnes, keď som pred dávnymi rokmi na STV videl prvú epizódu pochmúrneho anglického krimiseriálu Luther. Toto fakt malo ďaleko k Dempseymu a Makepeaceovej. Bol som z Luthera unesený a očarený, vychutnávajúc si i nasledujúce série, hoc postupne kvalita klesla. Ale objektívne musím povedať, že aj najslabšie predstavovali slušný priemer s nezameniteľnou britskou atmosférou výpravou, drsnými scénami a charizmatickým Elbom, pre ktorého naozaj asi ide o životnú rolu a nečudujem sa, že sa k nej neustále vracia, hoc naozaj by mal konečne začať klásť dôraz na lepšie scenáre. Celovečerák sa nesie skôr v duchu posledných, než prvých sezón. Zázrak to fakt nie je, ale fiasko tiež nie. Elba a spol. si idú svoje, po hereckej stránke ťažko niekomu niečo vyčítať. Žiaľ azda s výnimkou Andyho Serkisa, ktorý tu má najotrasnejší účes v dejinách svetovej kinematografie s výnimkou Toma Cruisea v Mission: Impossible 2. Mám Andyho rád a jeho tunajší magor mohol byť fest mrazivý. Nanešťastie je nechcene smiešny. Čo je samozrejme problém, bavíme sa o ústrednom záporákovi. Ich bitka v metre vyzerá presne tak, ako si myslíte, že bude vyzerať, ak bude megasamec Elba mlátiť temer šesťdesiatnika nižšieho o tri hlavy, ktorý však má v scenári napísané, že bitku musí vyhrať, takže ju nerealisticky vyhrá. Scenár je znáškou divných náhod, nehôd, slepých uličiek a naivností (vydierať ľudí na základe ich „tajného“ života na internete, to tvorcovia fakt v r. 2023 objavili Ameriku, bravo). Najslabšie je únavné, ťažkopádne finále, i keď umiestnené do fantastickej výpravy (tie telá pod ľadom!). ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Filmový Luther je až překvapivě nezajímavá kriminálka, která sice sází na charismatického Idrise Elbu, ale vše okolo je mdlé jak babiččina svíčková. Že film vypadá poměrně televizně se dá odpustit, že mu ale chybí slušné napětí či nějaká základní logika už ne. Serkisův záporák je nulově vybudovaný, má to být kriminální mastermind, ale je to spíš nechtěně směšný pošahanec který vyloží karty hned v prvních pěti minutách. Tvůrci se aspoň nebojí sáhnout pro hrubém násilí, a snaží se navodit atmosféru nějaké hutné severské detektivky, ale celkově vše působí dost prvoplánově. Seriál neznám, a věřím že může v tomto pojetí fungovat lépe, film nicméně doporučit nemůžu. Maximálně pro opravdu zaryté fanoušky. ()

Reklama

bobstock 

všechny recenze uživatele

Seriál neznám a postava detektiva mi zde připadá jaksi prázdná. Kriminálka by se strašně ráda tvářila jako cross-over Sedm-Zodiac-Hannibal? Jenže pokud chcete Luthera nabídnou, co nejširší divácké skupině, musí to mít dost značně omezené násilí, což mi zde hodně chybělo. Málo krve, málo pláče a psychického vypětí za ty všechny oběti. Serkisovi jako záporákovi od první chvíle prochází celkem všechno jako komiksové postavě a nenabízí nic navíc oproti dnešním televizním detektivkám.  Konec je asi nájezdem na frančízu, ale obávám se, že to budou vyhozené peníze pro Netflix, když už zainvestovali seroš. 45% ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Na úvod musím určitě zmínit fakt, že o existenci seriálu Luther samozřejmě vím, nicméně jsem z něj neviděl ani minutu, a tak jsem do tohoto celovečeráku šel se zásadní nejistotou, jak moc bude film provázaný se seriálem, což se ovšem ve výsledku naštěstí ukázalo jako marná obava, takže film Luther si lze skutečně naplno užít i bez jakékoliv znalosti původního seriálu. Nyní již ale tedy přímo k samotnému filmu a myslím, že to nedopadlo nějak vyloženě špatně, o velkolepý zážitek se ale také nejedná. Především Edris Elba je každopádně pro podobné postavy ale doslova zrozen, nekompromisní drsňák, co se s ničím a nikým nesere, který si jde za svým přes mrtvoly, jo, prostě jeho výkon a postava detektiv Luthera mě tu moc bavili a jednoznačně patří k pilířům celého filmu. Se zápletkou je to pak ale už těžší, jelikož se sem tam sice objeví nějaká ta výraznější scéna, nějaký ten zábavný a překvapivý zvrat, chvilkami nabídne i napětí, na druhou stranu je toho všeho ale poměrně málo, se záživností je to tudíž jak na houpačce, postupná gradace na mě pak zapůsobila dost kostrbatým dojmem, vyšetřování též nefunguje dvakrát přesvědčivě, no a pointa je prostě fakt taková béčková, nehledě na to, když se nad tím zamyslím jako nad celkem, tak po nějaké výraznější originalitě, či tvůrčím osobitějším stylu zpracování by divák pátral též marně, takže žádný zázrak. Nevím, jak to jinak bylo v seriálu, ovšem zde mě překvapila i absence nějaké větší akce na jakýkoliv způsob, a co se ještě týče ústředního záporáka, v rozpačitém podání Andyho Serkise, no nevím, asi i v tomto ohledu to chtělo asi výraznějšího chlapíka. Luther: Pád z nebes lze tak považovat za průměrný žánrový přírůstek, se svými klady i zápory, takže obligátní neurazí, nenadchne, osobně se přiznám, že jsem ale čekal asi víc. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Seriálem jsem nedotčený takže hodnotím zcela samostatně. Námět a příběh dávaly do vínku velmi slušný základ a nebýt častých dějových nedotažeností a zbytečných chyb a klišé, mohlo to být ještě výrazně lepší. Ono je tu vlastně vše takové nedotažené, dobře načaté, ale pak často pokažené. Přesto to má cosi do sebe, zajímavou atmosféru nelze upřít stejně jako snažícího se Idrise Elbu, takže lehce přitalčím na 4*. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (4)

  • Tento film dostal pozoruhodné povolenie natáčať na Piccadilly Circus dlhšie ako to bolo umožnené ktorejkoľvek inej produkcii. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo v Londýne a podmorské scény sa robili v Lite Studios v Bruseli, Belgicko (v najväčšej a najhlbšej nádrži v Európe). (Arsenal83)
  • Väzenie, v ktorom sa Luther (Idris Elba) nachádza na začiatku filmu, je väznica HM Dorchester, ktorá bola zatvorená v roku 2014 a prešla niekoľkými veľkými prestavbami, aby bola pripravená práve na tento film. (Arsenal83)

Reklama

Reklama