Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dne 14. října 1943 se uskutečnilo největší a nejúspěšnější povstání vězňů z koncentračních táborů hitlerovského Německa . Vyhlazovací tábor Sobibor, ležící dnes na polském území v bezprostřední blízkosti s Ukrajinou a nedalekým Běloruskem, byl vybudován v březnu 1942 v panenské a velmi řídce osídlené krajině jako jeden ze tří ( dále Belžec a Treblinka) v rámci konečného řešení židovské otázky při operaci „Reinhard“ (operace byla dodatečně pojmenována na památku zesnulého Reinharda Heydricha po atentátu z 27. května 1942 v Praze).

Podkladem pro natočení filmu se stala kniha Richarda Raschkeho, přímého aktéra hrdinného odboje proti nacistické zvůli. Pod vedením Alexandra „Saši“ Pečerského (hraje R. Hauer) ruského židovského zajatce, při plánované ozbrojené vzpouře bylo zabito kolem 12 příslušníků SS (prameny se liší v počtech) a dále několik ukrajinských dozorců. Při plánovaném útěku došlo ke komplikacím, a proto pod tíhou situace se kolem 600 vězňů vrhla přes ostnaté dráty pod palbou kulometných věží přes minová pole do Chelmských lesů. Nafilmovaný samotný útěk vězněných pro záchranu života je expresivním zážitkem podbarveným vážnou hudbou.

Asi 300 vězňům se podařilo utéci, ovšem kolem 200 jich bylo pochytáno a zabito v průběhu několika dnů po útěku. Válku přežilo kolem 70 aktérů povstání, v červenci 2007 žil přímý účastník odboje v české republice na Vysočině. Po útěku vězňů byl tábor srovnán se zemí, dnes stojí na jeho místě památník, muzeum a mohyla lidského popela.

Celkem v táboře smrti (během poměrně jeho krátké existence) zahynulo v plynových komorách kolem 250.000 lidí , převážně židů z Polska, Holandska, Československa, Ruska a dalších zemí. Čest jejich památce. (Ygnor)

(více)

Recenze (73)

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Film má dechberoucí katarzní závěr. Ale mezi námi - nevěřím, že ve vyhlazovacím táboře přežívaly některé krásné, docela upravené ženy - Židovky, ramenatí a bezvadně vypadající chlapáci jako Rutger Hauer v roli Saši a že vězni měli účesy s přesně zastřiženými kotletami. Od začátku to působilo divně a rušivě. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Výborný příběh z koncentračního tábora Sobibor natočený dle skutečné události. Až se mi nechce věřit, že se podařilo před více jak 20 lety natočit filmařům takhle tento příběh. Samozřejmě, že to nejde srovnávat se Šindlerákem, ale na tu dobu opravdu zdařilé. Trochu škoda, že esesáci mluvili anglicky, ale herec v roli velitele tábora Wagnera to zahrál věrohodně a syrově. U mě jednoznačně za 5 a všem doporučuji. ()

infected 

všechny recenze uživatele

Sobibor. Možná to řeknu blbě ale je to jedno z míst do kterého by jste se neradi dostali v určité době a v určité roli. Ti kteří měli to štěstí a dostali díky řemeslnické selekci pár časových jednotek k životu navíc v sobě našli i na tak strašném místě dost inteligence a odvahy aby učinili nadmíru těžký ale odvážný plán hromadného útěku. Televizní film je zpracován slušně a citlivě,netlačí ve vyobrazení hrůz a skutečném účelu tábora na pilu,ta scéna je tam v podstatě jen jedna ikdyž strach ze smrti se plíží celým filmem pořád. Nechybí napětí,drobné milostné motivy,gradace momentů a euforické finále,bohužel s tristní bilancí. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře udělaný snímek z prostředí koncentračního tábora Sobibor. Emočně velmi silné, i na tak hrozném místě se najdou hrdinové všedních dní. Mírně historicky nepřesné, ale to vem kozel. Za mne plný počet. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Úděsné, neodpustitelné, barbarské, nepochopitelné, ... přesto ve filmové podobě poutavé a dojemné. Po delší době film, který mě doslova posadil na prdel! Troufnu si i říct/napsat, že tento snímek ve mně vyvolal větší vlnu emocí než Schindlerův seznam. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

To co bolo za koncentracny tabor v tomto filme? Ved sa tam mali ako na prazdninach. Podla mna z nemeckej strany boli voci Zidom makky a nie moc zakerny, ako v skutocnosti to bolo. Vsetci zajatci boli na moj vkus prilis vlasaty a pochybujem, ze to tak bolo v skutocnosti. Ani tradicny pasikavy ubor tam nikto nemal, ako je dobre zname z koncentracnych taborov, Pochybujem, ze by Nemci zajatcom poskytli vychadzat za tmy von, ako je to ukazane v tomto filme. Co sa tyka samotneho deja filmu, tak ten ma uputal a bolo sa fakt aj na co divat. Ani prilis dlha stopaz mu neuskodila, co vo vacsine filmov byva aj zarukou nudy. Utek z tabora mali dobre premysleli, ale potom sa im to nejako pokurvilo a utekali prec ako splasene stado oviec do narucia minoveho pola. Troska to zavanalo ciernym humorom. ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Myslím, že poslání filmu je větší než jeho kvalita. O Sobiboru v podvědomí širší veřejnosti se nenajde zhola nic, nebo jen asi toliko co z tábora smrti do dneška zbylo... Vlastně ihned po největším a nejúspěšnějším útěku z koncentračního tábora v dějinách druhé světové války měl být tábor měl vymazán z mapy. V útěku, který je mimořádný svou velikostí, obrovskou existenciální vůlí po životě, nezměrnou odvahou a vírou v naději, bylo také kus štěstí, ale kterému museli jít „odsouzenci“ naproti. Tohle to nejsou žádné hrdinské kousky nadpřirozených bytostí, či lidí obdařenými mimořádnými schopnostmi. Jsou to pravdivé dějiny obyčejných lidí, kteří se dokázali vzdorovat hrdě smrtící mašinérii. Statisíce těch „méněcenných“ ba milióny, zemřely v plynových komorách bez hnutí brvy, ale tady tato hrstka z této masy, se dokázala postavit. Jen si říkám, proč jen televizní film? Proč až po takové době? Pochopil, že pro J. Golda byl nepochybně inspirací veledokument Šoa. Měl velmi šťastnou ruku při výběru hlavních postav, zejména v R. Hauerovi, který měl tehdy „zlaté“ období a dodal filmu trochu té hvězdné příchuti. Přes všechny výtky co můžete k filmu mít, říkám je opravdu dobrý a každopádně je čas od času vhodné si jej pustit. Samotný útěk je nejemotivnější a naprosto skvěle natočené movie co jsem kdy viděl! (Nej se nepíše, ale výjimky potvrzují pravidlo, že :-) Až pojedete někdy na východ, zkuste si naplánovat zastávku v podmanivě krásných Chelmských lesích a vzdát tiše hold pravým hrdinům. Treblinka i Belźec jsou také nedaleko. (Objevily se i různě zkrácené a prostříhané verze na DVD, přirozeně film doporučuji v plné podobě). ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Film je to samozřejmě silný, ale bohužel je to dost amatérsky natočené. Myslím, že taková událost, jako je nejmasovější útěk z nacistického koncentráku, by si zasloužila lepší zpracování. Přesto dávám čtyři hvězdy, protože i přes všechny chyby je tady jasně vidět, kam až může dojít člověk, jenž si myslí, že patří k vyvolené rase. Také touha po svobodě je tady zřetelně vidět. Takže nadprůměr. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Film možná není ohromující kvalitou, ale příběhem určitě. Jedná se o filmovou rekonstrukci velice slavného počinu vězňů z koncentračního tábora Sobibor. Jejich příběh díky takovému filmu nebude aspoň zapomenut. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Poměrně amatérská rekonstrukce známé události postrádající autenticitu s několika amrickými herci. ()

DENIROSIS 

všechny recenze uživatele

Vydařený film v britsko-jugoslávské koprodukci,pojednávající o holokaustu s několika hvězdami.Vyzdvihl bych herecké obsazení příslušníků SS a velice zdařilou scénu selekce na začátku. ()

Marator 

všechny recenze uživatele

Příběh o ne moc známém vyhlazovacím táboře, kde se uskutečnila největší vzpoura vězňů. Kvalita odpovídá TV filmu, ale přesto dobře zvládnuté. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Na tv film obstojné, ale žádný zázrak. Hrdinství "zúčastněných" ovšem nijak neshazuji. To si nikdo nedovede představit. Snad jenom vylízaný Daliborek z Prostějova. ()

pestak 

všechny recenze uživatele

Rekonstrukce skutečného útěku z vyhlazovacího tábora Sobibor 2.srpna 1943 kde uteklo 300 vězňů. Většinu z nich pochytali. 46 přežilo válku. Alexandr Pečerskij strůjce útěku byl přizván na premiéru filmu ale tehdejší vláda mu nedovolila odcestovat. ()

M.Šalda 

všechny recenze uživatele

Sobibór, jeden z vyhlazovacích táborů Operace Reinhard/t. Místo uprostřed sobiborských lesů, těsně v sousedství samoty nazvané "Železniční stanice Sobibór". Rutgher Hauer tu hraje kapitána sověstké armády Sašu Pječerského, který měl ve skutečnosti tmavé vlasy, protáhlý obličej a tenké rty... Alan Arkin ztvárňuje spojku mezi polskými židovskými vězni a sovětskými válečnými zajatci, Židy, kteří byli do Sobiboru deportováni z ghetta v Minsku, aby zde pracovali při výstavbě tzv. Severního tábora, neboli Lageru IV. Film vznikl na základě literární předlohy z pera Richarda Rashkeho. Ta je skutečným skvostem a základem k historii tohoto tábora okamžitého vyhlazení pro Židy. Film je pouhým výtažkem, jenž místy mate historické souvislosti a staví je časově jinam, než patří ve skutečnosti. Ve filmu se setkáváme pouze s velitelem Reichleitnerem, druhým velitelem Sobiboru, jemuž je ve filmové verzi přisouzeno několik charakteristik Franze Stanga, jenž velel Sobiboru před ním, aby poté odjel do Treblinky a tu se ujal vlády nad chaotickým táborem, ve kterém po sobě zanechal spoušť Rakušan Irmfried Eberl. Film je jinak povedený, i když Salma Engelová, se kterou se znám, jedna z přeživších Sobiboru, se nechala slyšet, že film ráda nemá, ale miluje Rashkeho literární zpracování. Znám také "Toiviho", jednu z filmových, ale zejména skutečných postav Sobiboru, tedy Tomasze Blatta, ale i Filipa Bialowicze a další a další přeživší sobiborského inferna, o kterých vydám na podzim letošního roku knihu (stejně jako o posledních přeživších Treblinky). Vzpoura, jež proběhla v Sobiboru 14. října 1943, byla druhou vzpourou podobného rozsahu v táborech smrti za druhé světové války. Několik měsíců před ní (2. srpna 1943) proběhla vzpoura v Treblince. Filmu, kterého si jinak velice vážím, ubírá na autentičnosti původní anglické znění herců, kteří mi navíc v ničem nepřipomínají skutečné katy sobiborského inferna, jak je z nám z dobových fotografií a úst těch, kteří je viděli na vlastní oči. Ve skutečnosti vypadal Wagner docela jinak, než jak se s ním setkáváme ve filmu. Byl robustní s hranatým obličejem a kadeřavými vlasy. Sobě se nepodobá ani Frenzel. Škoda, že esesmané nehovoří německy. Angličtina z úst "Wagnera" na rampě v sobiborském jatečním táboře zní skutečně příšerně. "Welcome to Sobibor!":-( Nicméně jde o výjimečný film, který diváka konečně seznamuje s tím, co to byl Sobibor... ()

Allia 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je film, který mě naprosto odrovnal a později donutil k zamyšlení (když jsem se vzpamatovala). v mém případě byl vliv filmu umocněn ještě situací, kdy jsem ho viděla - po návštěvě několika koncentračních a pracovních táborů v Polsku. Jedná se o silný příběh podle skutečných událostí, který je navíc i dobře natočený. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Slabší čtyři,protože jsem viděl určitě lepší počiny z koncetračních táborů v hrané podobě.Filmu trochu chybí hlavní postava se kterou bych projel snímek jak nůž máslem.Vše je spíše rozházeno do vedlejších linek,který film chce vyprávět.Alan Arkin a další určitě super,Rutger Hauer se tam objeví až po půlce filmu na obrazovce a vcelku rutinní záležitost.Přesto snímek režijně na televizní počin doopravdy skvěle umí vyprávět a absolutně nikam nepospíchá.75% ()

chiara 

všechny recenze uživatele

Rutger za ulohu ruskeho zajatca ziskal prestiznu cenu Golden Globe. Inac velmi kvalitny film odohravajuci sa v koncentracnom tabore Sobibor v Polsku. ()

Reklama

Reklama