Reklama

Reklama

Rob Roy

Trailer

Obsahy(1)

Chtěl žít obyčejný, klidný život. Když však zpochybnili jeho čest, začal se bránit... Na skotské Vysočině nebyl ještě nikdy život tak těžký jako teď, v roce 1713. V Angličany porobené zemi vládne hlad a nemoci, odvěká soudržnost rodinných klanů přichází vniveč. Lidé utíkají „za lepším" do Ameriky, z mnoha těch, kteří zůstávají, dělá bída zloděje. Robert Roy MacGregor, pán kousku půdy, dvou set duší a stáda dobytka, to všechno vidí a je odhodlán zachránit alespoň své malé společenství. A ví, jak to udělá. Ne, nechce se stát zbojníkem. I když sní o svobodě své země, ctí panující právo a řád a nehodlá se proti nim bouřit. Jeho plán je prostý a uskutečnitelný. Tedy byl by uskutečnitelný, kdyby se mu do cesty nepostavily hyeny v lidské podobě. Hyeny, které mu berou nejen majetek, ale i čest. A muži, který netoužil po ničem jiném, než žít klidný, obyčejný život se svou rodinou a svým klanem, nezbývá nic jiného, než se bránit... Film, inspirovaný historickým románem sira Waltera Scotta, vypráví o proslulé postavě skotských legend, odbojném šlechtici Robertu Royovi Mac Gregorovi (1671–1734), který se ve své zemi stal vzorem cti a smyslu pro spravedlnost. Režisér Michael Caton-Jones i scenárista Alan Sharp, původem Skoti, nechtěli kopírovat typické hollywoodské historické podívané – jejich snímek vyniká péčí o věrohodnost barvitých detailů, o jemné odstíny atmosféry a o dobře napsané, vícerozměrné charaktery. Důležitou roli v něm hraje i krásná skotská krajina (kamera Karl Walter Lindenlaub). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Derek 

všechny recenze uživatele

smola rob roya bola ze vysiel v rovnakom roku ako gibsonovo epicke statocne srdce (i ked nejde suboj v style armageddon vs deep impact) lebo sa mu nedostalo zasluzenej pozornosti. caton-jones vsadza viacej ako na epickost a suboje na krasu skotskej prirody a hlavne na vztahy v skotskych klanoch a i preto chvilu trva nez nastane dolezity zvrat, ale dokonca i potom sa film nejako neponahla, ale ide s kludom k cielu... neesonovy clovek uveri skotskeho (silne hetero posobiaci = hrdina) horala (napriek tomu ze je rodeny ir) bez problemov ale najvacsiu pozornost na seba strhava tim roth ako mierne psychopaticky (a homosexualne vyznievajuci = zloduch) a bezcharakterny cunningham. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosta kravina a pro me velke zklamani. Prislo mi to jako takovej mix mezi Statecne srdce a Highlander az na to, ze tady jsou ty spatny veci z obou zminenejch filmu. Ono uz postavit zapletku na ukradenejch mincich neni nic moc, ale cekal jsem aspon nejaky bitvy, ale ty se taky nekonali. Skoro po celou dobu filmu jsem se dost nudil, zachranilo to jen minimum scen (vetsinou sceny s Timem Rothem, ten byl slusnej, i kdyz vypadal jak teplousek). Liam Neeson, kteryho mam celkem rad se do role vubec nehodil a navic nic extra nepredved. Hudba me taky dvakrat nenadchla a navic to je silene dlouhy. Lepsi 2*. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Carter Burwell: 1. Overture: Rob Roy/The Rieving Party ,2. Home From The Hills ,3. Hard Earth - Karen Matheson ,4. Procession For The Ill-Used ,5. Blood Sport ,6. The Gaelic Reels ,7. Ailein Duinn - Karen Matheson ,8. The Last Peaceful Night ,9. Troops In The Mist ,10. Honor Inflamed ,11. The Dispossessed: The Cave/Hard Home On The Moor ,12. The Blunt Reels - Capercaille ,13. Highland Justice: Call Of The Claymore/Assize Of The Gregorach ,14. A Standing Stone, A Silk Purse ,15. Theid Mi Dhachaigh (I'll Go Home) - Angus Grant/Karen Matheson ,16. Rannoch Moor Suite: Scorched Earth/Rannoch Moore Retreat/The Mists/Rob Come To Hand ,17. Morag's Lament - Karen Matheson ,18. Born By Rapids ,19. Love And Death Suite: My Beloved/A Matter Of Honor/Cunningham's End ,20. Robert And Mary , ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

S Braveheart se dá tento snímek skutečně porovnávat jen okrajově. Stejné je prostředí ve kterém se odehrává a podobně zvolená domorodá hudba. Zbytek se liší a to poměrně markantně. Zatímco snímek Mela Gibsone je v první polovině romantická balada a ve druhé válečné peklo, Rob Roy je poměrně vyvážený a i v nebojových scénách si zachovává poměrně syrovou a opravdovou tvář. Herci jsou výteční a několik scén je skutečně velmi silných. Nedočkáme se sice tolika akčních kousků a tolika krve, jako v Braveheart, ale i tak bude každý fanda historického filmu spokojen. Děj občas postrádá trochu dynamiky a možná se najdou i méně zajímavé pasáže, avšak to je jen drobná vada na kráse. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak trochu to v roce vydání zaniklo ve stínu Statečného srdce, ale možná se mi Rob Roy líbí i více, navzdory očividně menšímu rozpočtu a absenci velkolepých bojových scén. Jako člověk mi totiž přijde víc uvěřitelný a líbí se mi dialogy a jeho postoj ala "ztělesněná čest". A pak tu hlavně máme Tima Rotha, kterému asi některé gesta zůstaly i do Tarantinovy povídky "The Man from Hollywood" ze Čtyř pokojů ze stejného roku, kde hrál hotelového pikolíka. I když je tady zženštilej a chová se a vypadá jak buznička, je to pěkná svině a taky to pěkně sviňsky zahraje. Obdivuju, že ten člověk umí zahrát všechno a dokonale. A nutno říct, že spolu s Liamem Neesonem (který tenkrát ještě hrál fakt dobře a ne jen rutinně zabíjel všechny okolo) jsou hlavní tahouni, přičemž nechci shazovat další herecké výkony ostatních herců. Je to prostě tak správně skotské, akorát jsem se divil, že jim tam vůbec neprší. Ale ty hory tam mě vždy dostanou. Já mám tenhle film rád i po letech. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Velká část filmu byla natočena v Irsku. (CrownThomas)
  • Poslední do kin uvedený film Andrew Keira. (D3VIL)
  • Pred znásilnením Mary (Jessica Lange) Archibald Cunningham (Tim Roth) zmetie zo stola v ich dome všetky veci, no v nasledujúcom zábere sa na ňom ešte kotúľa pohár. (Lukoh)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama