Reklama

Reklama

Zredigováno

Trailer

První obětí války bývá obvykle pravda. Stejně jako vietnamský konflikt v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, tak i současné působení amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu budí kontroverzní reakce. Filmová produkce hollywoodských studií a nezávislých tvůrců se ožehavé tematice začíná po počátečním váhání stále častěji a také výmluvněji věnovat, jak o tom např. svědčí nedávné oscarové vavříny pro drama z násilím sužovaného Bagdádu Smrt čeká všude (2008; režie Kathryn Bigelowová). Snímek Zredigováno (2007) natočil známý americký režisér Brian De Palma podle skutečného incidentu, s jehož podrobnostmi se seznámil na internetu. Provedl nezbytné úpravy, aby se vyhnul možným právním důsledkům, a ve spolupráci s málo známými herci realizoval působivý příběh americké jednotky, v němž se prolíná několik zdrojů, tvořících dohromady jednolitý obraz násilí, plodícího další násilí. Jako v bludném kruhu sledujeme nesmyslnou smrt těhotné Iráčanky na kontrolním stanovišti, nevinné oběti nastražených bomb, znásilnění patnáctileté dívky a vyvraždění její rodiny, odvetný únos a popravu amerického vojáka. De Palma, proslulý svým okázalým režijním rukopisem, události neukazuje jako v konvenčním dramatu, ale skládá je dohromady z videodeníku jednoho z vojáků, reportážních záběrů místní televize, záznamů bezpečnostních kamer a dokonce z výseků fiktivního francouzského dokumentu. Film nenabízí žádná řešení, jen upozorňuje na to, co se tu děje. A není to nic veselého. Snímek, který upomíná na starší De Palmovo dílo Oběti války (1989), byl vyznamenán Cenou za režii na MFF v Benátkách. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (175)

zlabus 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se moc nepovedlo, je to takové Oliver Stone meets Blair Witch Project, bohužel herecky na úrovni druhého zmiňovaného, což je největší překážkou pro to, aby ona originální a superrealistická forma vyprávění mohla pořádně fungovat. Mám velké podezření, že ty 3 hvězdy dávám hlavně kvůi DePalmovi a jeho snaze natočit trochu jiný film.50% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Film inspirovaný jedním z nejzávažnějších trestných činů spáchaných americkými vojáky v Iráku.… Divný film, stejně jako celá tato válka. Video denník ze života US vojáků, mnoho keců o hovně či jak se vyhnout svému osudu, akce málo, události tragické. Oživení přináší irácký youtube, kde je k vidění víc, než jen hudební klipy. Allahu Akbhar! Jsem rád, že vše spěje k finále. Možná proto, že nejsem Američan a také velký příznivec tohoto filmařského stylu, příběh ve mně nevzbuzuje ty ,,pravé“ emoce. Převládá jen zhnusení z BARBARSTVÍ A POHRDÁNÍ LIDSKÝM ŽIVOTEM. Oboustranně! A jak s tím budou žít? To je jen vedlejší produkt. Hlavně že je v Iráku demokracie. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * Víte že? Skladbu ,,Sarabande“ od G.F. Handela v pasáži, kdy kamera předvádí kontrolní stanoviště nahrála Pražská filharmonie? ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Když Brian De Palma na začátku své rozmanité kariéry experimentoval, vzniklo pár docela zajímavých filmů jako např. Ahoj Mami! nebo Fantom ráje, které mají co nabídnout. Ovšem tenhle režisérův pokus o reflexní válečné drama se v mých očích příliš nezdařil. Co si budeme povídat? Válka je svinstvo, ale tenhle film mi připadá úplně zbytečný. Jde prakticky o takový statistický slepenec negativ války v Iráku a Afganistánu, který nám jasně říká, jak máme vše chápat. De Palma se trochu vrací k látce svého filmu Oběti války, který ovšem nebyl tak křečovitě rádoby realistický jako tahle patlanina. Mohl to být dokument na půl hodiny a ne hraný film, kterému asi málokdo uvěří jakoukoli objektivitu. Pro mne docela zklamání, snad se Brian ve svém příštím filmu trochu vyšvihne. ()

anais odpad!

všechny recenze uživatele

Jsem poněkud vyveden z míry místním hodnocením. Reducted je otřesně zahrané, špatně napsané a amatérsky natočené. Jistě, je to částečně záměr, kterým De Palma navozuje atmosféru reálných videí vojáků. Důsledkem toho je naivní vyznění některých scén, kdy se De Palma za každou cenu snaží ukázat jaké aplikace se dnes užívají ke komunikaci. Druhým výsledkem této snahy je naprostá nediváckost. Není to dokumentárně autentické, ani dostatečně atraktivní na to, aby to diváka vtáhlo. Celý film se vleče po předem lehce odhadnutelných kolejích, tím nejlacinějším způsobem prvoplánovitých. De Palma podle mne natočil snad svůj nejhorší film (vždyť jeho tvůrčí krize několika posledních let je víc než patrná), a intelektuálně zatěžkaná Evropa si to mylně vyložila jako umění. Jinak si to nedokáži vysvětlit. (ještě dnes vidím zděšené obličeje několika svých kamarádů, které jsem na Febiu 08 na "nového De Palmu" vytáhl). Pro srovnání stojí za shlédnutí Heart locker od Katheryn Bigelow, která pohyb po hranici realističnosti a zábavnosti zvládla s mnohem větší lehkostí. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Drsné. Trochu to v něčem připomíná Greengrassův film Zelená zóna, leč Zredigováno je mnohem méně o akci jednotlivce, jako naopak o kolektivní spoluvině. Snímek si navíc vypomáhá o trochu více dokumentaristickými postupy a "you tube" a "skype" vložkami, čímž se stává ještě více realističtějším. Funguje v něm velmi dobře technika filmu ve filmu, čímž se daří umocnit jeho dynamiku. Navíc mnohojazyčnost výpovědí a náhledů na jednu "akci" všemu přidává na vyváženosti. Film rozhodně není o hrdinství, ale o tom, že být pěšákem na šachovnici megalomanských záměrů může jednomu přivodit vítr v hlavě... A pokud už ho tam měl předem, vypjaté situace jen umocní určité povahové rysy... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Islámští extremisté používají film jako propagandistický materiál a tvrdí, že jsou ve filmu použity skutečné záběry z archivů americké armády natočené skutečnými americkými vojáky v iráku. (Caaslav)
  • Film byl financován Markem Cubanem, majitelem basketbalového týmu Dallas Mavericks. (Caaslav)
  • V některých záběrech je možné vidět britský tank Challanger v barvách americké armády, která však tento typ tanku nepoužívala. (Caaslav)

Reklama

Reklama