Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

easaque 

všechny recenze uživatele

zajímavě stavěný příběh o dospívání dvou chlapců, které zásadně ovlivnilo setkání s jedním mužem, každého to však vyprovokovalo k jiným životním událostem. Psychologicky laděné drama svým zpracováním odhaluje příčiny životních traumat, které si mnozí uvědomí až v dospělosti. Režisér Araki zvládl téma pedofilie zobrazit velmi vnímavě, názorně i v drsných sexuálních scénách, kde se však vyhnul explicitních záběrů, což nebyl určitě lehký úkol. Za to všechno ode mně dostane 4 hvězdičky a doporučuji zvídavým divákům. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Abes 

všechny recenze uživatele

Když tak po pár dnech koukám do galerie, mám nutkání jednu hvězdu přidat. Ve prospěch filmu hovoří kvalita všeho co dobrý film tvoří, ovšem množství nechutných scén mi ve zvýšení hodnocení trochu brání. Nicméně... ve zmíněné galerii nic takového nevídím, jediné co z těch obrázků vyčtu je silná atmosféra, jasný příběh, znamenitě poskládané postavy a v neposlední řadě suverénní výkony jejich představitelů. Přidám rovnou dvě. ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Z celeho srdca som si prial, aby sme mohli opustiti tento svet. Vzniest sa v ustrety noci ako dvaja anjeli a zazracne zmiznut. Neuveritelne silny pribeh, ktory vo vas zanecha az bolestne neprijemny pocit z toho, ze tento kurevsky svet ublizuje tym najzranitelnejsim a nikto s tym aj tak nic nenarobi, pretoze uchylni hajzli boli, su a aj budu. Ohromne ocenujem pracu s detskymi hercami, pretoze to, co pan reziser dokazal tu, dokazal snad uz iba jeden jediny reziser, a to vo filme Gardens of the Nights. Takisto chvalim vyborne spracovanie celej tejto problematiky zneuzivania deti, ale i velmi citlivo prepracovane vztahy medzi Neilom, Ericom a Wendy... Aj napriek tomu, ze sa vam bude tazko pozerat na caste sceny sexualnych pocinov ci uz maleho Neila alebo Neila starsieho, silnejsi a realnejsi film na tuto temu som snad este nevidela. Sceny, kedy "laskyplny" trener "bali" maleho Neila a samotny zaver filmu, kedy Neil rozprava zazitok z onoho osudneho vecera su naozaj pre silne zaludky a ja som mala v tych chvilach chut sa od cireho zufalstva rozkricat a rozplakat zaroven... Tragicka tematika, vynikajuci film. ()

Immortal17 

všechny recenze uživatele

Nikdo by si nikdy nechtěl projít tím, čím si prochází hlavní hrdinové v tomto filmu. Strnule jsem seděla na gauči a sledovala dění ve filmu. Když se člověk zamyslí a uvědomí si, že tohle se děje i ve skutečnosti, přepadne ho jakási "hrůza" z toho, co se děje, co naše oči ještě nikdy nespatřili či nespatříme, ale přitom je to všude kolem nás. Po světě se pohybuje spoustu dětí a dospělých lidí, co již od raného dětství na srdci nosí obrovské břímě a snaží se zatlačit vzpomínky co nejhlouběji do sebe, až jednoho dne se vše vyvalí na povrch a nikdy byste nevěřili jak zdrcující minulostí si museli projít. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Individuální pohled na snímek se odráží čistě jen z faktu, kolik už toho má poctivý divák všemožných dramat "za sebou". Translation: vidět Mysterious Skin před nějakými pěti lety, asi se z něj posadím na zadek a dva dny se nezvednu. Je to dost syrové, kamera neuhybá, žádné zatmívačky... story o dvou zneužívaných chlapcích je drsné a není na něj nahlíženo skrz růžový závěs. Gordon-Levitt lehce dokazuje, že mu nedělá problém sebeobtížnější filmová role a já si říkám, že tenhle týpek nás v budoucnu ještě hodně překvapí. Co mě zarazilo, je očividná snaha snímku neodsuzovat pochybné existence, lidé tu jsou vyobrazeni jako samostatné osobnosti s vlastními problémy a úchylkami. Dramatický standard - 75%. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Gregg Araki snímek sestříhal na svém Macintoshi, užitím programu Final Cut Pro 4. (houseofwax)

Reklama

Reklama