Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Nestává se mi často, aby mě film takhle zaříznul už v prvních minutách (třeba "jenom" atmosféra při úvodních titulcích byla vynikající). Úvod zdobí precizní režijní feeling, kdy téměř každý záběr má perfektní šmrnc a dohromady vytváří vizuálně-emotivní dokonalost (podobnou propracovanost a komplexnost jsem takto oceňoval třeba na Jacksonových "Nebeských stvořeních"). Proto mě i trochu mrzelo, že zpočátku velmi výrazná režie se v druhé půli soustředí pouze na samotný příběh (bezpochyby velmi silný a v jistých momentech až drasticky vyhrocený), přičemž počáteční kreativita je naprosto opomíjena. Samozřejmě chápu a je nadmíru jasné, že zakomponování mysteriózních prvků by bylo zvláště v druhé části silně rušivé, nicméně celý snímek je od určité chvíle koncipován jako syrové a intimní drama, což nekoresponduje s přístupem, který byl zvolen na začátku a který se mi tolik líbil. Zkrátka mi ta kombinace mysteriózna a čistého dramatu trochu vadila a to i navzdory tomu, že je vzhledem k narušené psychice hlavních postav opodstatněná. Závěr je ale bez řečí síla a celkový dojem se co do emočního prožitku vyrovná i některým evropským, tématicky podobně laděným snímkům. ()

s.e.p.p 

všechny recenze uživatele

Tak mám pocit, že příslušné téma šlo uchopit i mnohem sofistikovaněji. Takhle to vypadá, že si je režisér vědom s jak choulostivým námětem pracuje, ale snaží se ještě více šokovat naprosto zbytečně detailně vykreslenými intimními scénami a brutalitou. Někdo bude namítat, že tohle je krutá realita... dobrá já jsem schopný tohle přijmout, ale v tomhle filmu už to opravdu balancuje na hranici nevkusu. V mnoha ohledech mi to připomínalo Almódovara, jehož filmy upřímně nesnáším. Možná by bylo vhodné varovat lidi, kteří se na to hodlají podívat kvůli Gordon-Levittovi. Po jeho rolích v 500 Days of Summer nebo Inception může být trochu šok vidět ho jako náctiletého homosexuálního prostituta, každou chvíli líbajícího jiné muže nebo ocucávajícího jejich prsty při orálním sexu. 40% ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery. Uff, silné kafe. Zatímco takový Gardens Of The Night se drží dost při zemi a okolkuje jak se dá, Mysterious skin se s ničím nepáře, od začátku je jasné, o co běží a je to takové opravdovější, silnější a brutálnější. Zajímavé je sledovat, jak rozdílně se se zneužitím vyrovnávají oba kluci - jednomu se to "zalíbí" tak, že se z něj stane homosexuální prostitut, zatímco druhý to vytěsnil ze svých vzpomínek a za svými výpadky paměti hledá únos mimozemšťany. Úžasná mysteriózní atmosféra a herecké výkony vás strhnou, opravdu jsem se ani chvíli nenudila. Závěr, kdy se oba chlapci střetnou a Brian se dozví pravdu o tom, jak to skutečně bylo, mě neskutečně dostal. Celkově taková tabu témata ve filmech mají opravdu sílu. Nutno ještě říct, že trochu lituji toho, že na to ten parchant trenérská nedoplatil..A nejhorší je, že to tak bohužel v reálném světě bývá. Každopádně jasný plný počet. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Individuální pohled na snímek se odráží čistě jen z faktu, kolik už toho má poctivý divák všemožných dramat "za sebou". Translation: vidět Mysterious Skin před nějakými pěti lety, asi se z něj posadím na zadek a dva dny se nezvednu. Je to dost syrové, kamera neuhybá, žádné zatmívačky... story o dvou zneužívaných chlapcích je drsné a není na něj nahlíženo skrz růžový závěs. Gordon-Levitt lehce dokazuje, že mu nedělá problém sebeobtížnější filmová role a já si říkám, že tenhle týpek nás v budoucnu ještě hodně překvapí. Co mě zarazilo, je očividná snaha snímku neodsuzovat pochybné existence, lidé tu jsou vyobrazeni jako samostatné osobnosti s vlastními problémy a úchylkami. Dramatický standard - 75%. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Docela velké zklamání. Samotný úvod filmu dává svojí stylizací, formálními postupy i hudebním podkresem jasně najevo, že White Bird in a Blizzard a Mysterious Skin jsou snímky stejného autora. Jenže zatímco ve White Bird in a Blizzard drží Araki celý film v perfektním formálním rámci, Mysterious Skin se snaží reflektovat dětské zneužívání skrze nesourodé vyprávění dvou podivných příběhů. A tak rozdílné žánrové linie mi prostě k sobě nejdou. Jedna jede na hraně sociálního dramatu, druhá koketuje s mysteriózním sci-fi thrillerem a ve výsledku obě zůstávají bez pointy. Místo nich totiž dochází k (ne)překvapivému vyústění a propojení obou příběhů, které ale z mého pohledu neobhajuje smysl ani jedné z těchto linií. Film tak končí v pro mě naprosto neuspokojivém vakuu a opouští mě znuděného a zklamaného. 4/10 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Na Erikově (Jeffrey Licon) autě lze vidět samolepku skupiny Metallica a jejich St. Anger. To však vyšlo až v roce 2003, zatímco příběh se odehrává o dvanáct let dříve. (Terva)
  • Podle psychologa Richarda Gartnera je ve filmu velmi přesné zobrazení sexuálního zneužívání chlapců. (lyukassza)

Reklama

Reklama