Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky. Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Kultovní žánrový crossover, jehož příběh distribuce je snad ještě silnější než ten filmový, balancuje na hraně detektivního příběhu, hororu, thrilleru a částečně snad i muzikálu. Závěrečná pointa už dnes možná nemá tak šokující efekt jako před čtyřiceti lety, nicméně stále dokáže diváka svojí myšlenkovou hloubkou překvapit - ostatně jako celý film, který působí nesmírně kompaktním a uvolněným sedmdesátkovým dojmem (včetně hudebních intermezz). ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film, jehož včerejší odvysílání na Artu v původním znění s titulky hodnotím jako záslužný počin. Při sledování se mi na mysl dralo srovnání se snímky jako Rosemary má děťátko nebo Vesnice, ale to spíše jen kvůli některým vnějším podobnostem - svou celkovou formou i vyzněním je Rituál zcela svébytnou podívanou, která se v dějinách filmu vyjímá jako unikátní solitér. Film jsem shledal natolik mimořádným, že jsem se od něj nemohl odtrhnout a že jsem umíral napětím, jako to celé skončí (och, díkybohu, že jsem měl možnost film zhlédnout, aniž bych o něm cokoli věděl - hlava mi nebere, jak tady "oficiální distributor" i všichni ostatní vesele spoilerují o sto šest, jako by se nechumelilo). Působivý dojem z filmu podtrhuje filmová hudba se všemi těmi pohanskými popěvky a zvířecími maskami, které člověku vážně dokážou nahnat, když film sleduje sám v potemnělém bytě před půlnocí. Stačí mi podívat se na plakát filmu a zase se rozklepu jako vyděšený ratlík - tenhle film je jako zlý sen, ze kterého se chcete co nejdřív probudit a zapomenout na to, že jste ho kdy viděli. UPDATE 7.10.2019 - Na druhé zhlédnutí už mi to tak strašidelné nepřišlo, ale stejně se mi to znovu líbilo. I když samozřejmě ten wow efekt už se nekoná, když člověk předem ví, jak to dopadne. O to víc jsem měl nutkání se divit chování hlavní postavy - nejvíce mi přijde zarážející, že se na ostrov vydá zcela sám, ale nepochopitelné mi přijde v podstatě i veškeré jeho chování poté, co zjistí, že jeho letadlo je nefunkční (což ho kupodivu ani moc nevyvede z míry). Takový důvěřivý pitomec, který se ohání autoritou svého úřadu v místě, kde je mu houby platná, si o takový konec přímo říká - přesto mě ten jeho nedostatek pudu sebezáchovy udivuje! Jinak hudba, kamera, lokace, obsazení i příběh nemají chybu a celkově mě ten film prostě strašně baví, mj. i proto, že jsem byl nedávno nadšený z filmu Slunovrat, kterému Rituál posloužil jako přímý inspirační zdroj, a je zajímavé oba filmy porovnat. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Tradiční skotské slavnosti, druidské rituály, new-age ... Příběh pátrání po zmizelé dívce vychází z mystiky prastarých legend a z tělo a mysl osvobozujících hnutí 60.let. Málo známý film, od začátku tísnivé vtahující hlavního hrdinu do neproniknutelné sítě událostí, které se zdají tak neodvratné, jako že ráno vyjde slunce a večer zapadne. A nikdo s tím nic nenadělá. Písničky, legrační načesaný účes Christophera Leeho, a opravdu strhující temná atmosféra - a skutečně to funguje skvěle. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Atmosférická lahůdka, kterou lze opravdu těžko okomentovat. Každopádně je Wicker Man skrznaskrz originální a zřejmě nejpodivnější a zároveň nejpoetičtější "detektivka", jakou jsem kdy viděl. S nejlepším soundtrackem. Žánrové zařazení? Čert ho vem! Christopher Lee si mě zase jednou omotal kolem prstu. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Keďže som videl, bohužiaľ, ako prvú verziu s Cageom, poznal som finálny twist. Ani znalosť záveru ma však nemohla pripraviť o skvelú sektársku atmosféru a zážitok z netradičných rituálov ostrovného obyvateľstva. Bezchybný bol hlavne nočný tanec Britt Ekland, ktorým takmer ovládla aj puritánskeho detektíva. Čo ma navyše prekvapuje, hudobné momentky som nečakane uvítal, a to muzikály naozaj nevyhľadávam. Tu sa však jednoducho všetky pasáže s piesňami hodili. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (26)

  • Legendárna britská heavy metalová skupina Iron Maiden zložila na základe filmu pesničku "The Wicker Man", ktorá sa nachádza na albume "Brave New World" z roku 2000. (Jello Biafra)
  • I když byl film pro původní uvedení do kin výrazně sestříhán, do nynější běžně dostupné verze se vrátila většina (ne-li všechny) vystříhaných scén. (Petrus1)
  • Christopher Lee se vzdal honoráře, jen aby mohl ve filmu hrát. (Chatterer)

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama