Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (CinemArt)

(více)

Recenze (779)

Vinteuil 

všechny recenze uživatele

Nejlépe napsanou postavou je Purpurový vrch, ostatní obíhají kolem něj přitahováni jeho gravitací a jemu podřízeni v jistě rozehraném soukolí, které prohlédnete do 15 minut od začátku nejpozději. Kvůli Purpurovému vrchu nemůžete spát a do haly vám sněží ještě třetí den. Pro Purpurový vrch sníte o jiném, mnohem odvážnějším příběhu, který by se v něm jednou mohl po zásluze odehrát. 3,5. ()

majorzeman13 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka filmu je skoro až dechberoucí,působivá,precizní ! Stylizace a detail je též cool. Skvělé obsazení ( Hiddleston,) a hlavně výborná Jessica Chastain ! .............( bohužel scénář,nelogičnost jsou zápory tohoto dílka)......... Ps: Slabší čtyři hvězdy ()

Mrliš 

všechny recenze uživatele

Vizuálně je Crimson Peak úžasný. Hororový příběh = klasická duchařina. Brutální scéna s umyvadlem připomíná jistý záběr z Faunova labytintu. Kdo zná, tak ví :). Za mě velká spokojenost. ()

EllaFox 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistá, jak moc jde tenhle film nazývat hororem. Až na pár duchařských lekaček a potoky krve (která vlastně ani není krev) jsem nic jako strach necítila. Při klasických filmových klišé, kterých nebylo málo, jsem se chvílemi i nudila. Ovšem jistou originalitu filmu rozhodně upřít nejde. Například by mě nikdy nenapadlo využít motýla jako hororový motiv... Duchové byli parádní, jen občas až moc... jak to říct... hmatatelní? Také bych ráda kladně ohodnotila veškerá zranění, pro jejich realistický vzhled a biologickou správnost. Celkově mi film přišel spíš na tři hvězdičky, ale dám mu čtyři, protože Tom Hiddleston je můj oblíbený herec a já jsem předpojatá! :) ()

sun.eagle 

všechny recenze uživatele

Pro mě docela zklamání. Nešel jsem do kina na nějakou teen jednodušší vyvraždovačku a nečekal jsem hektolitry krve a tucty mrtvých, ale chtěl jsem zažít nepříjemně příjemné mrazení v zádech a prvotřídní lekačky v poctivé duchařině. Nic z toho nefungovalo, lekačky se docela míjeli ůčinkem, to můžou zesílit zvuk jak chtějí ale prostě to nefungovalo. Stejně jako celá ta příběhová zápletka jak z nějakého laciného béčka. Nejlepší na filmu je výprava, a taky zámek kde se ta nejpodstatnější část filmu odehrává je prostě pastva pro oči. Chtěl bych ho vlastnit, ale oka bych tam asi nikdy s klidem nezamhouřil. ()

cores 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený del Torův Faunův labyrint mě přesvědčil, že na Purpurový vrch do kina prostě jít musím. Propadák jsem nečekal. Na druhou stranu jsem nečekal, že mě film takhle nadchne. Zejména po výtvarné stránce a celkovou atmosférou, která na Purpurovém vrchu panovala. I když nejde dle mého názoru o klasický horor, pár lekaček se našlo. Herecké výkony slušné, hlavně Jessice Chastain to v roli zkažené Lucille moc slušelo. Moje manželka, která se mnou na film šla (a to nemá ráda horory), mě samozřejmě zahrnula dotazy typu: "proč v tom baráku žijou ve třech", "proč tam Edith čekala až do zimy, než se rozhodla utéct" apod. Tohle prostě člověk nesmí řešit. Já byl nad míru spokojenej! Za mě 90%, za manželku 70% :-) ()

Adelaides 

všechny recenze uživatele

Dle očekávání vizuál parádní, fakt jsem si ho užívala. Toma i Miu mám ráda a zde se po Milencích opět setkali - musím ale konstatovat, že v Milencích jim to sedlo víc. Příběh nic moc, to už zde bylo napsáno mockrát, ale ani mi to moc nevadilo, šla jsem se především kochat očima, a to se zadařílo. Tedy skoro - první 2/3 filmu nádhera, pak to del Toro naprosto zbytečně utopil v krvi. Chápu, že krev byla v tomto případě nezbytná, ale tolik? Za mne 3,5* ()

DudeLebowski 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto ale nie.... nuda nuda nuda Dal som tri hviezdy kvôli atmosfére a hercom.Ale inak zle natočené. a ten zbytočný krvák na konci.... achjo.... keby to aspon bola ducharina ale bolo to také akčno ducho krvavé nič.... Existuje veľa podobných lepších spracovaní tejto témy. ()

zajunc 

všechny recenze uživatele

Tak krásně to začalo v burtonském temném stylu, ale tak předvídatelně to pokračovalo až k rudobílému konci. Mia zůstane vždy Alenkou, ale Jessica byla opravdu famózní. ()

Norri 

všechny recenze uživatele

Horory nemám rád. Hlavně ty, které jsou nechutné, nebo to jsou vyvražďovačky a nebo to jsou lekačky. Zkrátka mi z hororů sedne málo co. Přesto jsem na Purpurový vrch vyrazil do kina. Vložil jsem důvěru v del Torovy schopnosti a jsem rád, že jsem se nespletl. Dostal jsem přesně to, co jsem chtěl. 119 minut úžasné atmosféry a příjemného mrazení. ()

zooh 

všechny recenze uživatele

Ačkoli duchové se tam objeví jen párkrát, a naštěstí to není typická lekačka, zadržujete dech většinu filmu. Naprosto dechberoucí zpracování atmosféry - okolí, rudý sníh jako metafora, krásná hudba. Zápletka není nikterak objevná a věděla jsem hodně rychle o čem to bude, ale ani to neubírá filmu na kráse. ()

FranzVader 

všechny recenze uživatele

Hodnotím o * navíc za kostými a výpravu. O horor se opravdu nejedná a děj byl až nepěkně předvídatelný, občas nelogické momenty. Škoda promarněného potenciálu. ()

Kuzco 

všechny recenze uživatele

Tak těšila jsem se hlavně na to fantasy, který tam prostě žadný neni... Asi by film lépe vystihovalo slovo krimi. Vizuálně však naprostá bomba, kostýmy, duchové všechno. Až na ten barák teda, ten jsme si bohužel moc neprohlídli. Tom hraje svou roli skvěle, ať už se bavíme o postavě nebo o herci, a Edith je úžasně blbá. Typická oduševnělá hrdinka, emancipovaná žena, která je úžasně inteligentní a jde proti době tak, že se nechá vmanipulovat do nejprůhlednější boudy celého století. Ta postava se mi fakt líbí-přesvědčená o své neskonalé moudrosti celý film dokazuje, že pojem silná a nezávislá žena je prostě k smíchu. Natočeno parádně, zajímavě udělaní duchové jsou už perlička navíc. ()

Layath 

všechny recenze uživatele

Co všechno se zde stalo špatně? Dle mého zase tolik ne... Někteří vyzdvihují atmosféru nad příběh, ale co s případem, jako je tenhle? Kdy je příběh tak zoufale slabý a špatně vyprávěný, že ho ani slušná atmosféra nezachrání? A mám jinak del Tora moc rád... ()

Swampy 

všechny recenze uživatele

Akosi sa ma to nedotklo. Asi nie som správna demo. Vyčačkané, dejovo divné, nehovorím však že úplne zlé. ()

rainbof 

všechny recenze uživatele

"Danielle steel: Bubu edition" Nechápu jak mohl POMO dát 3 hvězdy za tento brak. Skvělou výpravu zvuk i obsazení dokázal zničit slavný Režisér. Nevím jak on ale já nechodím do kina obdivovat úchvatnou a hutnou viktoriánskou architekturu. Efekty byly spíš komický, levný ještě že máme ty kompjůtry že. Například moment kdy doktůrek je pobodán ve dveřích a následně pravou rukou rozhazoval polystyrenový kuličky na kusu kartonu aby vzbudil zdání fujavice (jak tohle mohlo uniknout střihu si ani nedomýšlím...). Takže po dobrých adventurách od sierra a virgin games umírá zřejmě další kousek mého světa a tím je dobrý horor plný tajemna. ()

AMINIA 

všechny recenze uživatele

Podle vizualizace bych spíše řekla, že to vypadá jako pohádka na způsob Alenky v říši divů zavřené v obrovské chátrající barabizně, která schovává kdejaké tajemství, které je třeba odhalit. Bohužel ale Crimson peak jako takový žádné extra tajemství neschovával. Chybělo mi více odhalování pravdy, více mrazivých, lekavých a tajemných momentů. Příběh nebyl takový, jaký jsem od něj očekávala.Myslím, že se z toho nápadu dalo vytěžit mnohem více, než nám bylo doopravdy naservírováno. Po shlédnutí filmu jsem ani nenabyla dojmu, že jsem se právě dívala na horor. Vlastně to na mě neudělalo ani žádný pořádný divácký dojem. ()

Lazy87 

všechny recenze uživatele

Mírně zklamanej jsem odcházel z kina. No asi jsem čekal další faunův labyrint a dostalo se mi gothické porno. No kdyby alespoň toho porna tam bylo více. Ale do tý blondýny jsem se po nějaké době zamiloval. ale to je můj problém poslední doby, takže to s filmem nijak nesouvisí. každý opěvuje herecké výkony, no, asi nejsem natolik filmově vzdělaný, ale fajn. Bohužel toho hororu se tam člověk moc nedočká. Ale některé záběry byly docela roztomilé, až naturalistické. ()

ciapok 

všechny recenze uživatele

nádherné výtvarne a atmosféricky, priemerné dejovo. Trochu sklamanie. Určite to však nie je priemerný film, aj preto, že výborné herectvo všetkých a poctivo vytvorené viktoriánske prostredie tak vtiahnu dovnútra, že sa nebude ľahko zabúdať. A tá Jessica ako tmavovláska opäť raz ... ()

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama