Reklama

Reklama

Withnail a já

  • Velká Británie Withnail and I
Trailer

Obsahy(1)

Kultovní konverzační komedie čerpající z režisérova vlastního života. Dva nezaměstnaní herci Withnail a Marwood se rozhodnou vyrazit z bezútěšného, studeného Londýna na venkov, kde má Withnailův homosexuální strýc chatu. V doprovodu břitkého humoru a litrů a litrů alkoholu zjistí, že jejich schopnosti přežít zde vlastními silami jsou prakticky nulové. Na deziluzivní cestě z města se postupně vytváří melancholické pojednání o neodvratném procitnutí do reality i do střízlivosti. Předlohou pro postavu Withnaila byl britský herec Vivian MacKerrell, se kterým režisér filmu Bruce Robinson sdílel byt v londýnské čtvrti Camden. Po skončení filmu se doporučuje nasednout do staré káry, nakoupit basy piva a vyrazit s kamarády na venkov. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

Bubble74 

všechny recenze uživatele

I přes břitký anglický humor i nálož smrtících hlášek je to v podstatě smutný film s tragickou příchutí a okamžitý pocit jet zachlastat a zhulit se někam do zabláceného vidlákova ve mně nevyvolal. Asi podmíněno věkem a skutečností, že už mám proces vystřízlivění za sebou. Withnail & I nabízí netuctovou zábavu a pokud se člověk, stejně jako ta dvě šarmantně zbabělá, sebestředná individua, vzdaluje bezstarostnému mládí, určitě ho to i navzdory komediálně odlehčené formě trochu nakopne, aby se zamyslel nad svým nevyužitým potenciálem. V případě že nějaký existuje. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V případě Withnaila jsem udělal chybu při programování nahrávání a konec - napsal bych, že mi unikl - ale v tom případě bych musel pociťovat ztrátu. Pravda je taková, že jsem se s viděním Bruce Robinsona tak nějak minul a kultovní status filmu nemůžu potvrdit a s oběma antihrdiny jsem se nemohl v žádném ohledu ztotožnit. Ne, že by jednotlivé scény samy o sobě nebyly v některých případech nosné, už úvodní scéna z bytu, tedy vlastně z nehorázného chlívku, který oba povaleči a feťáci dokázali ze svého příbytku udělat, je docela vtipná, když se snaží ve svém paranoidním záchvatu odhalit něco, co se možná hýbe ve vodovodním dřezu. Nashromážděné ingredience se totiž patrně ve stavu naprosté hniloby daly samovolně do pohybu. Bohužel ten styl humoru se s mojím většinou míjel, možná kdyby to bylo natočené jako čistokrevná komedie ve stylu Pařby ve Vegas. Tohle chce ale opileckým blábolením zároveň vyjadřovat nějaké pózy a celý film se vyznačuje bezcílnými hovory, které vedou odnikud nikam. Tak, jako Strach a hnus v Las Vegas, taky tohle je jenom krátkodobý pohled na zbytečnou existenci dvou rádoby umělců, co chtějí napodobit styl francouzské bohémy. Celkový dojem: 45 %. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ta komedie a drama se tady snoubí v takovém podivném vztahu, který je nakonec hlavně depresivní, než jakýkoli jiný. Neměl jsem z toho nejlepší pocity, ale to spíš vnitřně, nikoli tím, že by nebyl film dobrý. Některými scénami jsem se musel prokousat, ale třeba noční setkání s Montym je naprosto výborné. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

pre anglanov kultova klasika a obcas oznacovana za ich najlepsi film (spolu s wicker manom). pre mna celkom prijemna konverzacna komedia o vylete dvoch nezamestnanych hercov na vidiek s par slusnymi hlaskami a pomalym melancholickym tempom. herecke vykony vsetkych pritomnych su skvele ale kazdeho o hlavu prevysuje richard grant v ulohe non stop opiteho withnaila ktory pocas celeho natacania pil len caj:-) ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Dve ľudské trosky sa vydajú na venkov. Vedú medzi sebou opilecké kecy a je im často zima. A jeden čas žijú s buznou, čo uvádza ich zadné partie do rozpakov. A to je milí páni všetko. Ano, hovorím to len pánom, lebo tu po žene nie je ani len stopa. Je to vízia toho, ako by skončili chlapi bez nežného pohlavia. Zanedbaní a bez motivácie. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Při natáčení scény, ve které Withnail zdánlivě vypije benzín do zapalovače, byla plechovka, která byla při zkouškách naplněna vodou, plná octa. Režisér Bruce Robinson použil ocet, aby získal lepší výraz v obličeji nic netušícího Richarda Granta. (Ajka1)
  • Režisér Bruce Robinson si ve filmu střihl malé cameo jako barman v londýnské hospodě (Ajka1)
  • Richard E. Grant je ve skutečnosti nekuřák a zatvrzelý abstinent (jak sám říká - "čajíčkář"). (Ajka1)

Reklama

Reklama