Reklama

Reklama

Odvážný Shrek (Mike Myers) pátrá se svým kamarádem, sympatickým a chvastounským oslem (Eddie Murphy) po krásné a divoké princezně Fioně (Cameron Diaz). Za její záchranu chce od intrikána Lorda Farquadda (John Lithgow) získat zpět svou milovanou bažinu. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (985)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Schválně, kdo znáte ty klasické Disneyovky, které Shrek tak dokonale parafrázuje? A nejlepší je, že to nepůsobí jako nějaká prvoplánová parodie nebo persifláž, ale jako pohádka, která sice válcuje veškerá žánrová očekávání, ale zůstává pohádkou se vším všudy. A navíc se skvělým soundtrackem. Jak Shreka exploatovaly další pokračování, je už věc jiná. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Mám takový dojem, že Shrek spustil lavinu animáků. Doposud ale jedničku žádný nepřekonal. Nápad s převráceností zažitých kolejí průběhu klasické pohádky se zopakovat totiž nedá, jen rozšířit (viz 2), či téměř vypustit (3). Welcome to Duloc, such a perfect town Here we have some rules, let us lay them down Don't make waves, stay in line And we'll get along fine Duloc is a perfect place Keep your feet off the grass Shine your shoes, wipe your...face Duloc is, Duloc is Duloc is a perfect place. Viz original motion picture score od H. Gregson-Williamse a J. Powella - track 5:). Mimochodem i českou verzi písničky považuju na zdařilou. Nikdy nezapomenu, jak sem při prvním sledování chytila 5minutou křeč smíchu a sjela ze židle na podlahu - viz scéna se zpívající Fionou a ptáčkem... A vůbec, potřebuju obejmout! ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Nejlepší animák, nejsympatičtější hlavní geroj, životní role Murphyho. Ten měl hrát osla od mala a pouze jeho. Dabing sedí, nasazení songu Mája do Perníčkova výslechu je výkon hodný génia. V celém filmu nevidím jedinou chybu. Viděl jsem již x-krát a pokaždé za hýkavého smíchu. Přitom si nemyslím, že bych byl nějak přehnaně infantilní. Protože mi to dělá dobře, tak si to na závěr shrnu: špičkový počin. Slyšeli jste slovo dost boží. Ámen. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„My trollovia sme ako cibuľa.“ – „Smrdíte?“ –„Nie.“ – „Ľahko sa rozplačete?“ – „Nie.“ – „Ak vás nechám na slnku, zhnednete?“ – „Nie! Máme vrstvy.“ – „Hm... lenže nie každý má rád cibuľu. Buďte ako torta. Tortu majú radi všetci.“ SHREK je ako VTEDY NA VÝCHODE a GALAXY QUEST: láskavá paródia na konkrétny filmový žáner, avšak s pribúdajúcimi minútami sa stávajúca čoraz reprezentatívnejším a „plnohodnotnejším“ príspevkom do žánru. SHREK prevracia naruby rozprávkové klišé (drak, zrkadlo), hojne k tomu využívajúci/zneužívajúci obľúbené žánrové postavičky (tri slepé myši, Popoluška). Napriek riedkemu deju, do ktorého občas zasiahne banda okolo istého Robina Hooda (je to Francúz!), je so snímkou vďaka „dospelému“ zmyslu pre humor (Oslík kričiaci zo sna: „Zarajtuj si na mne, zlato!“), kvalitným postavám a výborným pesničkám dobrá zábava. Plus originálne scény (mučenie Perníka) a vzájomné iskrenie medzi Shrekom a Oslíkom („Vie niekto z vás, kde to miesto je?“ –„Ja, ja!“ – „A vie to aj niekto iný, okrem Oslíka?“). Snáď len s pop-kultúrnymi odkazmi mohli v DreamWorks šetriť... ale dvojka je v tomto oveľa horšia. Ľudia majú Shreka skrátka radi. Kino Považan 2001 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zasmála jsem se, příběh byl hezky a poutavě zpracován, líbil se mi Oslík s hlasem Oldy Víznera i princezna Fiona její "Matrixovské" cvičení v lese. Ale v celkovém dojmu nemůžu říct, že bych jakkoli propadla obdivu a masové popularitě tohoto filmu, která mi přijde docela přemrštěná. Zatím tápu nad tím, čím si Shrek získal toliké masy příznivců. Jak jsem již uvedla v úvodu, pobavila jsem se, ale rozhodně bych Shreka nezařadila mezi ta nejlepší animovaná díla, jaká jsem zhlédla. Přijde mi, jakoby vytvořená popularita okolo něj doslova převálcovala samotný film, který je jistě dobrý a kvalitní, ale pro mě rozhodně ne ten nejlepší. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (88)

  • Během dokončování se už pracovalo na druhém dílu. (Markéta142)
  • V počítači bolo vytvorených 1 250 rekvizít a prostredí pre tento film. (WalterIK7)
  • Ve scéně, kdy jde oslík po mostě, je možné vidět, jak se pod ním v půlce zlomí jedno prkno. Při záběru na padající kus dřeva je však prkno celé. (Geriel)

Související novinky

Pátý Shrek má zelenou

Pátý Shrek má zelenou

05.04.2023

Těžko uvěřit, že už to je víc jak dvacet let od premiéry prvního Shreka. Poslední film z milované série pak dorazil do kin v roce 2010, už tehdy se ale zdálo, že byl koncept vyždímán na maximum a… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

Jak vycvičit draka se dočká hraného remaku

16.02.2023

Je veškerá fantazie v Hollywoodu definitivně mrtvá? Možná. Následující oznámení ale rozhodně nepomáhá přesvědčit veřejnost o opaku, studio Universal Pictures totiž oznámilo, že chystá hraný remake… (více)

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

29.01.2023

Slavný herec a komik Eddie Murphy nedávno dostal na Zlatých glóbech cenu za celoživotní přínos kinematografii, na Netflix nyní dorazila jeho nová komedie You People a letos se taky konečně dočkáme… (více)

Reklama

Reklama