Reklama

Reklama

VOD (1)

Paul Newman v hlavní roli slušného policajta, jenž hlídkuje ve čtvrti zdecimované drogami, násilím a gangy. Tahle část města je na mapách známá jako Bronx, ovšem její obyvatelé jí říkají Pevnost Apačů. Newman se snaží udržet podstatu své lidskosti a nakládat i s těmi největšími chudáky důstojně. Snaží se také přesvědčit své nadřízené, že slepá brutalita rozhodně není odpovědí, avšak marně. Když je svědkem, jak jeho kolega Danny Aiello chladnokrevně zavraždí podezřelého, je Newmanovi doporučeno, aby na celou záležitost zapomněl. On však odmítne a stane se tak pro své kolegy "persona non grata". Ed Asner si po boku Newmana zahrál kapitána, který už dávno vzdal jakékoli zacházení v rukavičkách a svou práci považuje za nutné zlo. A nechybí ani láska, Newmanovou vyvolenou je tentokrát Rachel Ticotin. (HBO GO)

(více)

Recenze (149)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý snímek s dobrými hereckými výkony a zajímavým pohledem do ulic. Paul Newman je klasicky dobrý, Pam Grier je krásně šílená, ale snímek je přece jen takový trochu moc pomalý, je to spíše dokument, který není dost dobře vygradovaný na to, aby dokázal strhnout. Škoda, protože to začínalo dost slibně. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiný příběh z Bronxu, než ten Bobbyho De Nira. Film vostrej jak žiletka Pam Grier. Znásilnění jedenáctileté dívky, atlet s leteckou kuklou z první světové války přepadávající postarší ženy, vražda dvou policistů, zfetovaná prostitutka, předávkovaná zdravotní sestřička....nikoliv jídelní lístek restaurace se smyslem pro (černý) humor , ale pestrý to obyčejný den policajta v Bronxu. Nekompromisní sonda na odvrácenou stranu (tvář) New Yorku, kde když píchnete gumu, je lepší dojet na ráfku. V opačném případě budete hrozně rádi, pokud ještě někdy v životě nasadíte. Syrové, naturalistické, bez nejmenší snahy o přikrášlení resp. zalíbení se, nepostrádající však osobitý humor a dobře (nejen frajerem Paulem) zahrané. K úplné spokojenosti (mi) snad už pouze chyběl dřívější závěr, tj; P. Newman v detailu, kráčející zaslíbeným to Bronxem. A pokud by to bylo za tónů pověstného chrapláku F. Sinatry a jeho hitu New York, New York, iluze by nabyla dokonalosti. Na druhou stranu mám pochopení i pro závěrečný sprint, zakončený tarzaním skokem aneb to, co máš dosavadním životem hluboko vepsané resp.zažrané a v krvi, jen těžko (z)měníš. 88% ()

Reklama

Romario 

všechny recenze uživatele

Takže reypal to vystihl moc hezky, vzpomínám si ještě i na to, že soudružka učitelka si dokonce zapisovala jména těch, co se na film dívali, když se nás napřed "kamarádsky" zeptala, kdo viděl ten zajímavý film.Ano, soudruzi nám chtěli ukázat, že náš obdiv ke všemu "západnímu" je scestný.No... moc se jim to stejně nepovedlo.Jako na žáka asi šesté sedmé třídy na mne film opravdu dost zapůsobil. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tohle je klasika všech klasik. Geniální Paul Newman v roli obyčejného policajta, který se musí spolu s kolegy a civilisty zabarikádovat na služebně v Bronxu, aby se ochránili před šíleným davem. To co se dnes natáčí, tak velice sofistikovaně a s ohledem na gender a rasovou superkorektnost je zde ukázáno v průzračně čisté realitě. A od té doby se změnilo akorát to, že nikdo nesmí říct nic rasistického a všechno natáčí kamery hlavně těch parchantů, kteří dělají bordel a nedejbože, že hajzlovi řeknete "ty černej ksindle" a už jdete k soudu. Jooo, tenkrát to bylo normální, dnes se divím, že ještě někdo k policii vůbec jde. Za mě 100% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pův. komentář 28.2.2009: Troufám si říct, že Pevnost Apačů v Bronxu je jedním z nejlepších policajtských filmů a že jsem jich viděl. Vznikl v roce 1981, kdy ještě žánru vládli tvrdí ostřílení borci z ulice a nechybí mu žádné klišé, ale svoji syrovostí, realističností a všedností práce jde daleko za ně. Paul Newman jako unavený polda Murphy stojí proti zločinu v Bronxu. Už dávno si zvykl přehlížet drobné zločiny, s nástupem nového kapitána má být však vše jinak. Ve filmu je pár scén které se jen tak nezapomínají - obléhání policejní stanice je super, při chladnokrevné vraždě mladého kluka mi zatrnulo - tak zbytečnou smrt jsem dlouho nikde neviděl. Následný konflikt se svědomím je perfektní, stejně jako celý vztah Murphyho s mladou ošetřovatelkou. Nedá mi to a postesknu si - Pevnost je film z doby, kdy se ještě točily pořádné policajtské filmy, který člověk bez problémů uvěřil, i když byly pravděpodobně nereálné. Nejsou tu žádné filtry, zpomalovačky, střihy, cool zvraty, ultra záporáci. Jen pár policajtů a zločinců, kteří dělají svůj byznys. A tak se mi to přesně líbí. PS: A ještě si rejpnu. Zajímalo by mě, jak dlouho by v tomhle světě vydrželi dnešní CSI "cool detektivové". Chachá. EDIT 2024: Není moc co dodat. Syrový, hnusný, reálný, plný mrazivých scén, příšerně smutný. Před 15 lety jsem na to koukal z filmovýho hlediska, dnes si říkám, že by to takhle nikdo nenatočil, nebylo by to politicky korektní. Na druhou stranu se nedivím, že to pustili komunisti u nás, to se to nastavovalo zrcadlo. Pusťte bratry domů... dopředu mě bylo jasné, že to bude krimi/thriller roku 1981. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně, kdy John Murphy (Paul Newman) slaňuje ze střechy domu, můžeme v odrazu okna vidět postavu s kamerou na rameni. (Lumberjack)

Reklama

Reklama