Reklama

Reklama

Harper

  • USA Harper (více)
Trailer

VOD (1)

Paul Newman v nezapomenutelné titulní roli kasovního trháku podle knihy Rosse MacDonalda Pohyblivý terč. První detektivka v Newmanově kariéře, čítající tehdy třiadvacet filmů, doslova vzkřísila tento žánr.Harper slídí a uniká nástráhám při odkrývání pravdy v propleteném případu únosu a vraždy. Chytrý scénář Williama Goldmana vás pobaví a provede světem "typicky zvláštních" kalifornských postav. Potkáte bohatou dámu (Lauren Bacall), ozbrojeného právníka (Arthur Hill), plážového gigola (Robert Wagner), zapadající filmovou hvězdu s náklonností k alkoholu (Shelley Winters), jazzovou závislačku (Julie Harris) i Harperovu odcizenou manželku (Janet Leigh). A k tomu všemu bezbožný řád z chrámu Mraků vedený Strotherem Martinem. Každý z nich může mít klíč k vraždě nebo kulku pro Harpera. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby to není jedna z mistrovských rolí Paula Newmana, spíše taková bokovka z kriminálního prostředí... A právě Newman je ten, kdo tento snímek svým charismatem nenecháva ležet mezi béčkovskými krimi a vytahuje ho nad meze průměru. Ke konci se děj opravdu zbytečně natahuje,ale pořád se na to dá dívat. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru hodnotím kladně, bavila jsem se, Paul Newman je v roli soukromého detektiva k zulíbání, sype hlášky, dělá cynické vtípky, potměšilé grimasy, strhává na sebe pozornost, jakmile se objeví na scéně.. Příběh zmizelého milionáře a celé to vyšetřování je skvěle zamotané, délka filmu mi vůbec nevadila, na Paula se budu dívat klidně i déle.. ()

Reklama

carter... 

všechny recenze uživatele

70% Slušná detektivka s jasně oddělenými charaktery postav. Slušela by jí kratší stopáž Proč vidět: 1) Ochutnáte karamelku Pamelu Tiffin, sladší než cukrová vata s medem dohromady 2) Soukromé vočko a floutek Paul Newman 3) Obohatí váš taneční repertoár, který zaručí, že se v současnosti na parketu stanete dlouho nezapomenutelným ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Harper pôsobí dojmom suverénneho chlapíka, ktorého musí zbožňovať každá ženská. Lenže jeho cynizmus je iba obranným mechanizmom pred ľuďmi, s ktorými vďaka jeho dobrovoľne zvolenej profesii prichádza dennodenne do styku. Jeho úškrn je tak vyjadrením sklamania a postupného zmierenia sa s trpkou realitou. Scenár je podobne komplikovaný, ako napríklad Hlboký spánok, Harper sa rovnako stále viac a viac zabára pod pozlátko, majúce hrúbku fólie a pod ktorým sa nachádza bezodné morálne bahno. Ku koncu sa všetko začne pomerne rýchlo blížiť k záveru, ktorý by sa dal nazvať vďaka poslednej polhodine absolútnym zúfalstvom. Skúste sa do Harperovej situácie vcítiť a zistíte, že niekedy je možno lepšie nestrkať hlavu do piesku a užívať si radšej bezstarostnú nevedomosť. Napríklad s takou Janet Leigh. Lenže to by bolo proti Harperovej prirodzenosti. Podobné filmy z rovnakého obdobia: Bez okolkov, Lúčenie s Lennoxom. ()

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Tak, krátce k mému sledování Harpera. Poprvé jsem ho viděl jako dítě, někdy v 90. letech, spíše dříve, než ke konci. Poté před rokem a konečně včera. Líbí se mi to čím dál tím více, mám rád Chandlerovky a Harper jejich kvalitám a cti plně dostál. Na postavu se hodí stejně jako Bogart, možná ještě lépe. OK, je to dělané podle jiného autora, ale stará drsná škola zůstává. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (5)

  • Song, na který Miranda (Pamela Tiffin) bláznivě tančí u bazénu, se jmenuje „Mexican breakfast“. Na konci scény u bazénů se u této písně určitým minimalistickým způsobem „zavrtí“ i Harper (Paul Newman). Scénu je možné dohledat i na YouTube pod názvem „Pamela Tiffin in HARPER“. Chytlavá melodie zazní ve filmu později ještě jednou, a to ve scéně v baru, kde na ní lidé rovněž s nemalým elánem křepčí. Píseň mají na svědomí jako autoři Johnny Mandel, Bill Holman, Billy Byers a Richard Hazard, a vznikla stějně jako film v roce 1966. (Posheidon)
  • Vůz, který Harper (Paul Newman) používá, je Porsche 356 A Speedster, jeho cena je dnes závratná, cca 8 milionů Kč. (sator)

Reklama

Reklama