Reklama

Reklama

Profesionálové

  • USA The Professionals (více)
Trailer

VOD (1)

Americký western Profesionálové má některé zajímavé společné rysy s klasickým snímkem žánru Sedm statečných (1960). I zde jsou hlavními hrdiny najatí střelci, které jejich úkol zavede Mexika, a i zde jsou to muži se silně zakořeněným smyslem pro čest a spravedlnost, který žádná suma peněz nemůže zviklat. Titulní čtveřici (Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode) si zaplatí texaský milionář (Ralph Bellamy), aby mu přivedla zpět manželku (Claudia Cardinaleová), unesenou mexickými povstalci. Jak se ovšem postupně ukáže, pravda je trochu jiná… Skutečnými profesionály nejsou jen hrdinové snímku a jejich představitelé, ale i muži za kamerou v čele se scenáristou a režisérem Richardem Brooksem, kameramanem Conradem Hallem a hudebním skladatelem Mauricem Jarrem. Vedle perfektně zvládnutých akčních scén však Profesionálové nabízejí i něco navíc. Doba, do níž je příběh zasazen (doznívající mexická revoluce v roce 1917), nabízí pozoruhodné reflexe o revoluci jako takové, jež vedly bedlivé cenzory v sedmdesátých letech (při prvním televizním uvedení filmu) ke střihovým úpravám. I když se film odehrává převážně v Mexiku, natáčel se v nevadských a kalifornských exteriérech, mj. ve známém Údolí smrti. Profesionálové se vedle dalších ocenění dočkali i tří oscarových nominací (nejlepší scénář, režie a kamera). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Sú to taký westernový Expendables. Príbeh to má na prvý pohľad jednoduchý, ale postupne sa dočkáme nejakého prekvapenia. Ústredná štvorka pištoľníkov je skvele obsadená a typovo dobre rozdelená. Mne bol najviac sympatický dobrák Robert Ryan so slabosťou pre kone. Burt Lancaster je tu za frajera, ktorý sa neohrozene vrhá do každej akcie. Lee Marvin je charizmatický vodca, ktorý si vie vydobyť rešpekt a černoch Woody Strode je dokonalý stopár. Chýbal tu už len nejaký kung-fu aziat. Holt Jet Li ešte len ťahal káčera. Trochu pôsobivejší mohol byť záporák. Síce ho stvárnil Jack Palance, ale nejaký veľký priestor sa predviesť tu nemá. Zato Claudia Cardinale je ako vždy nádhernou ozdobou filmu. Ďalším plusom filmu je na western neskutočne svižné tempo a množstvo akčných scén. Naháňačky na koňoch, prestrelky v kaňonoch, ale aj megaprestrelky pri prepadnutí vlaku alebo hlavnej osady záporákov. Kvalitou síce nesklamú, ale mohli byť natočené štýlovejšie. Na tie najlepšie vo svojom žánri proste nemajú. Na druhý deň po pozretí ma ešte napadlo, že filmu chýba poriadny zapamätateľný hudobný motív. Nič také čo by som si týždeň po dopozeraní v duchu pískal tu nie je. Celkovo to je rozhodne jeden z tých lepších westernov u ktorého sa Sly v niektorých aspektov pravdepodobne inšpiroval pri vymýšľaní Expendables. 7/10. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Velmi dobry western 60. rokov o ceste Tam a zase spat. Pri tejto ceste vsak vysvitne, ze nie je vsetko tak, ako to na prvy pohlad vyzera. Lee Marvin /Man who shoot Liberty Valance, Prime Cut/ to pekne taha, Jack Palance /Panic in the Streets/ na urovni a Claudia Cardinale bola skvela. Nie je vsetko tak, ako sa to zda - a to ja mam velmi rad! 89 % ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

. . . - - - P.S. A opět zhůvěřilost pod taktovkou >profesionálů< z Čurácké tenzevize: Po úvodních titulcích ořez obrazu (z původního formátu 2.35:1 kdysi vertikálně na 4:3 a znovu dnes horizontálně na 16:9) a závěrečné titulky opět v originálním formátu obrazu... . . . Vskutku >zážitek< hledět skoro dvě hodiny na VÝŘEZ Z OŘEZU (místy opravdu bizarní scenérie!), poslouchat k tomu ryzí pražskočudlí kuchyňský dabing nevyjímaje! Zařídila nám to >tvůrčí< skupina >podvodňákové< pí Poledňákové! %-[.. - - - P.P.S. A znovu a znovu se člověk ptá - KOMU TO SLOUŽÍ? Vypráská tam už nějaký desperád konečně tu nepotistickou ignorantskou bandu? (16.8.2011, ČT2, 550/42) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Špinavá práce. Čistě provedená. Western ze starých časů. Jeden z posledních, třebaže dodnes v nejrozmanitějších obměnách parafrázovaný (westernovou duši nelze upřít kupříkladu pětce Rychle a zběsile). Kamera, díky které je krajina majestátní. Hudba, díky které máte chuť si onu krajinu podmanit. Navrch Lee Marvin s kulometem a plné kapsy dynamitu. Maskulinní každým gestem, každou strohou hláškou, apriori vylučující další/delší diskuzi. Žena jen jako (krásná) přítěž. Známkou prohnilosti není cynismus a neúcta k životu, ale chamtivost, protože skutečným zlem jsou peníze. Je vidět, že akční scény nebyly Brooksovou specialitou. Nejsou dost dlouhé ani přehledné, abychom si je mohli vychutnat, i když je na nich patrné dobové směřování k otevřenějšímu zobrazování násilí v mainstreamových filmech. Vrchol v rámci žánru přišel s Divokou bandou (kde se díky zpomaleným záběrům můžeme stříkající krví přímo kochat), filmem radikálnějším samozřejmým užíváním násilí i ambivalencí hrdinů. I tak – western jak měl být. 75% ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Pokud jsou ve westernu dobře vystavěny charaktery hlavních hrdinů, je to v žánru jakýsi bonus. Jenže v tomto díle jsme namísto toho počastováni dávkou úvah na téma morálky, dokonce politiky. A tady, podle mého názoru, udělal režisér a scénárista tu chybu, že zůstal v půli cesty. --- Buď si to měl úplně odpustit, a zůstal by běžný, nicméně solidně vystavěný dobrudružný příběh ze Západu. Anebo do toho měl jít důsledně a vzniklo by morální drama. I to by šlo sloučit s westernovou fasádou (Unforgiven), jenže zde je to jen naznačeno, fakticky odbyto. Otrlí profesionálové zčistajasna romaticky zjihnou, vysloví několik rádoby závažných frází a začnou jednak v úplném protikladu k tomu, kým dosud byli. Výsledkem je zmatek v zápletce i v morálním vyústění. --- Vznikl kýč. Tváří se duchaplně, ale je jen popletený. ()

Galerie (109)

Zajímavosti (12)

  • Lee Marvin sa počas natáčania ujal toho, aby udržal všetky filmové zbrane čisté v nepredvídateľných púštnych podmienkach. (westerns)
  • Väčšina filmu sa natáčala v púšti pri Las Vegas, takže herci a štáb zostali počas natáčania v hoteloch vo Vegas. Údajne medzi ich nočné vyčíňanie patrili nahé tanečnice, streľba z brokovníc zo svojich hotelových izieb a vystreľovanie šípov do pamiatok v Las Vegas. Polícia sa rýchlo objavila a ich vyčíňanie malo väčšinu z nich dostať do väzenia, ale ich hviezdne statusy ich očividne zachránili pred vážnymi problémami... (westerns)

Reklama

Reklama