Reklama

Reklama

VOD (1)

Osudy slavného desperáta Williama Bonneyho, známého spíš pod přezdívkou Billy Kid, se staly vděčným filmovým i literárním námětem. V roli legendárního pistolníka Divokého západu se představil třeba Paul Newman (Kolt pro leváka, 1958) nebo Kris Kristofferson (Patt Garrett a Billy Kid, 1973). Ve filmu Mladé pušky se Billy Kid objevuje jako drzý mladík, který se ocitá na farmě Johna Tunstalla v Novém Mexiku. Anglický farmář poskytuje útočiště mladým štvancům z okraje společnosti, kteří zde pomáhají s péčí o dobytek a vzdělávají se. Když je ale nepohodlný farmář Tunstall zavražděn zločineckým klanem dobytkáře Murphyho, šestice odvážných pistolníků se vydává za krvavou pomstou a rozpoutá tzv. válku v lincolnském okrese. Roli Billyho Kida ztvárnil Emilio Estevez a jeho kumpány ztělesnili další populární herci jako Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips nebo Charlie Sheen. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo sa vlastne stalo?“ – „Dostali sme sa do víru. A nejak už nevieme, ako z neho von.“ Mladé pušky sú pre ľudí narodených okolo roku 1980 kultovka. Keď prišli (či skôr vtrhli resp. agresívne sa prestrieľali) do kín, písali sa báječné 90. roky a my sme boli puberťáci. Ach, staré dobré časy. Produkcia dala dokopy šialene silnú zostavu mladých začínajúcich hercov, ktorým bola predpovedaná svetlá budúcnosť so závratným úspechom. Toto okrem Mladých pušiek v 90. rokoch dokázali azda už len Hráči so smrťou Joela Schumachera, náhodou (?) tiež so synom Donalda Sutherlanda. Mnohým dotyčným pánom sa síce žiaľ napokon nepodarilo prekročiť svoj tieň, ale proste vidieť vtedy pokope dvadsiatnikov/tridsiatnikov Loua Diamona Phillipsa, Kiefera Sutherlanda, Emilia Esteveza, či Charlieho Sheena, bolo neskutočné. Režisér si zjavne uvedomoval, aké silné eso ukrýva v rukáve a plne tomu odpovedajú už onanistické úvodné titulky. A to ešte vo vedľajších rolách pričmrdávali Terence Stamp, Jack Palance a Terry O´Quinn (Tom Cruise tu má zanedbateľné, neviditeľné "cameo") Z Mladých pušiek sa stal fenomén a kasový trhák s úžasnou tržbou, stálo to 13 miliónov a len behom otváracieho víkendu zarobilo viac ako 7. Takže behom dvoch rokov vznikla dvojka. Druhou stranou mince je, že samotný film nejaký úžasný zázrak nie je. Ak dáme bokom nostalgiu, je to lacné béčko. Slabší rozpočet bije do očí, vyzerá to snáď ešte horšie, ako Doktorka Quinnová. Akcie je málo a je priemerná. Avšak herci sú natoľko charizmatickí a hrajú tak dobré postavy (a vládne medzi nimi taká prenikavá chémia), že slabý vizuál a nedostatok akcie až tak nevadí. Svoje robí i postupná likvidácia postáv s tým, že IMHO najlepšiu postavu z mladistvých (anti?)hrdinov tvorcovia nešťastne zlikvidujú už v prvej polovici, čo vnímam ako harakiri. Isté škody pácha i to, že Casey Siemaszko a Dermot Mulroney vyzerajú ako dvojičky, stále niečo žujú a pľujú, príliš im to nepáli, nemali by šancu prežiť ani dve hodiny. Plusom naopak je nezabudnuteľná halucinogénna pasáž v skaliskách a naliehavosť prameniaca z faktu, že všetko smeruje k finálnemu masakru á la Divoká banda, ktorý sa jej samozrejme nemá šancu vyrovnať, ale i tak má niečo do seba, keďže sme si postavy obľúbili a netušíme, ktorá prežije (a či vôbec nejaká). Estevez je na jednej strane nesympatický pošuk, ale zas presne taký mal byť. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Pomalý western se slušným obsazením, který vypráví příběh Billyho the Kida. Ze začátku je to nic moc, ale konec stojí za to. Sledujeme jeho příběh, kdy se s partou přátel snaží vzít spravedlnost do svých rukou, zabít místního magnáta a pomstít smrt svého opatrovníka. Jsou neustále na cestě a jejich nepřátelé jsou jim v patách. Postupně jim ubývají členové i síly. Vše skončí jednou velkou přestřelkou. Je docela nezvyk vidět Charlieho Sheena ve westernu. :D "Nechtěj, abych ti tady přede všema naplácal." ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Murphyho banda nemá celé dny nic jiného na práci, než postávat na verandě a lelkovat. K tomu jim hraje netypická rockpopskoč hudba Briana Bankse a Anthony Marinelliho, ačkoliv na obalu DVD je z blíže neurčených důvodů uveden veterán James Horner. Když pana Murphyho a jeho gang to věčné lenošení omrzí, posílají na svého odvěkého rivala v podání Terence Stampa bandu budižkničemů (čemuž samozřejmě předchází pár wild-sharp-west slovních výměn), kteří z něj vystřílejí parádní stínítko na petrolejku. Náhle máme na světě tlupu ušmudlaných sirotků s bájeslovným Billy Kidem v čele, kteří touží servírovat pomstu za studena, jak uvádí známé rčení. Toulají se pustinou, kde jim lišky dávají dobrou noc, v patách se jim táhne samozvaný zákon, sem tam vyzkouší nějaký ten halucinogen, bryskně rozšiřují statistiky mortality, předčítají si Poem zavánějícího "Ptáka" a někteří se navíc obohatí o první milostné XP. Legenda dostává tvar, diváci spokojeně přikyvují. Možná to nezní výjimečně, ale z hlediska koukatelnosti jsou Mladé pušky prostě k nezaplacení. A to jsem ještě nezmiňoval "magnificentní" obsazení, které z té bandy holomků činí vysloveně žáby k zulíbání. Nádherný příklad milé průměrnosti._____Emilio Estevez se rozkošně uchechtává, nemyslíte? ;) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film. V podstate kult a pri tom je dosť divný a jednoduchý. Estevez a spol. sú obsadení výborne až si zrejme pre ich sympatickosť nikto nevšimol, že ich postavy boli pekní zmrdi a vrahovia. Finále je natočené trochu zvláštne, ale je to celkom emotívne... Na skutočné klasiky to nemá, ale pri porovnaní s novšou produkciou (RÝCHLEJŠÍ AKO SMRŤ) je to stále obstojné... ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Nevím, kdo to ke konci prohlásil, ale mluvil mi ze srdce: ano pánove, byli jste úžasní, ale tohle mi už příjde absurdní. Ale i tak si to prostě neodpustím - miluju westerny a období divokého západu - děsný sympaťák Phillips, nádherně romantický poeta Sutherland a skvěle vyšinutý Estevez. Jenom toho Cruise jsem tam nějak nezaregistrovala. No nevadí - každopádně jsem se nenudila a i když jsou 4 hvězdy za tenhle hodně netradičně pojatý a evidentně tak okatě zaměřený "western" asi poměrně dost, nelituju toho. Škoda, že Blaze of glory není k 1. dílu - byly by to opravdu plnohodnotné 4 hvězdy. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Charlie Sheen (Dick) bol údajne hrozný jazdec. V priebehu natáčania nemohol udržať rovnováhu na koni a spadol niekoľkokrát. Po prestrelke s Henry Hillom (Gadeek) sa jeho kôň rozbehol a Charlie nemal potuchy ako ho zastaviť. (vander19)
  • Charakter Dirtyho Stevea (Dermot Mulroney) bol inšpirovaný vyhnancom "Dirty" Daveom Rudabaughom. (vander19)
  • James Horner napsal k filmu hudbu, ale byl odmítnut pro příliš irský nádech. Producenti a režisér Christopher Cain se rozhodli pro pravou západní hudbu a angažovali skladatelé Briana Bankse a Anthony Marinelliho. (Monco)

Reklama

Reklama