Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (453)

Šakal 

všechny recenze uživatele

výborná česká kriminálka, ( pro mě ) nejlepší polistopadová vůbec! Už téma samo o sobě je dosti zajímavé! Volně inspirované příběhem orlických vražd. Výborné vykreslení psychologie jednotlivých postav a tehdejších " podnikatelských praktik ". Výborné herecké výkony, jak Michala Dlouhého,tak ještě lepší byl Jan Dolanský( na jeho: inu nejsem já, ale čtverák a nepil pane policisto, ještě bych někoho zabil a jeho následující smích jentak nezapomenu:o) Po technické stránce řemeslně odvedená práce, výborná kamera i střih. Můžeme pouze tajně doufat ve vícero takovýchto snímků! Hodně poctivé 4*! ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +věrné obsazení, výborné výkony, netrdiční zpracování, drsný děj, jinak autentické a věrohodné, podmanivá hudba, akce, napětí, stopáž -při některých scénách se vám bude zvedat kufr a bude vás mrazit v zádech, celkově melanchlický dojem, možná jen slabší poslední třetina/// Skutečně drsné a ani si nechci připustit že reálné. To na co jsme byli svyklí z americké produkce se nyní prostřednicvím Jiřího Svobody dostává i nám, českým divákům. Bohužel i s původním námětem, odehrávajíc se takříkajíc pod našimi okny. V každém případě se jedná o silný filmový zážitek a jsem rád (nerad), že jej česká televize rozdělila na dvě části. Jít na to do kina, tak vylezu z promítaní připo*ranej :-)) Jo a Jan Dolanský je u mě pan Herec/// Celkem 80%/// ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Po úvodní scéně na URNA cvičišti jsem to chtěl vypnout, bylo to přesně takové, co jsem čekal od českého krimithrilleru – neuvěřitelně směšné! Jenže ono se to vyvrbí do naprosto skvělé kriminálky s parádními hlavními postavami, které vám nedávají nic dopředu tušit! Jedno z největších překvapeních českého kriminálního filmu! ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení - není to sice žádná extra pecka, ale věřte mi: už jsem překrmen všemi těmi psychologickými tragikomickými dramaty české provenience, všemi těmi osvědčenými hláškami... prostě mi tu v ČR dlouho chyběl prachobyčejný film s nějakou ucházející zápletkou, scénářem, pokud možno solidními hereckými výkony etc. A SAMETOVÍ VRAZI mi toto dali. Shrnuto a podtrženo: Není to sice žádná suprpecka, ale na příjemně strávený večer a dobrý pocit z filmu to bohatě stačilo. Poznámka: Až budete i Vy uvažovat, kde se na počátku 90. let (Orlické vraždy se odehrávaly v období 1991 - 1993) vzala Škoda Octávie, moderní typy mobilů a podobně, tak se tím netrapte. Jak již říká sám obsah k tomuto filmu - film pouze volně vychází z této skutečné události. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zpětně se Sametoví vrazi mohou jevit jako ideální zrcadlo k seriálu Devadesátky, protože film sleduje příběhy vrahů, zatímco seriál se více věnuje soukromí vyšetřovatelů. Film má tu výhodu, že režisér Svoboda byl u některých soudních přelíčení osobně, žil tu kauzu z první ruky. Nijak ve svém filmu nebilancuje, nehodnotí, ale nabízí pohled na ono antické drama od samého začátku. Pro jeho herce, zejména pro Dlouhého, to byla vysloveně zajímavá příležitost vykreslit Hrubešovu cestu od URNy na vozík a posléze do vazby. Výjimečné negativní ženské postavy měly možnost sehrát Benešová s Veselou (dnes Bendovou). Jinak Svoboda vsadil na jistotu a zopakoval spolupráci se svým týmem z filmu Udělení milosti se zamítá. Byla to doba, kdy slizáky hrával výhradně Vondráček a vrahy čtverák Dolanský. A bohužel i tento film ČT zmršila několika paralelními sestřihy (rozdíl se uvádí až o půl hodiny), takže už nikdy nebude jasné, kdo jakou verzi viděl, přeci jenom po letech míchání různých distribučních kanálů je v tom akorát guláš. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Projekt byl původně připravován s Luxor Filmem Přemysla Pražského, ale nebyl zdárně dotažen do konce. (hippyman)
  • V celém filmu se objevují chyby, způsobené velkým časovým odstupem mezi natáčením a dobou, kdy se příběh odehrává. Ve filmu se například objeví Škoda Octavia I, která se začala vyrábět v roce 1996, Ford mondeo Mk.2, taktéž od roku 1996, tisíci koruna s Františkem Palackým, ve skutečnosti platila v té době tisíci koruna s Bedřichem Smetanou. (Globus_Jirka)
  • Filmovalo se ve Stanislavicích u Českého Těšína, Řitce u Prahy, Albrechticích, Ostravě, Žďákovském mostě na Orlické přehradě a Žermanicích. (M.B)

Reklama

Reklama