Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (453)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Z mého hlediska zmatené, nepřehledné, příliš dlouhé, nezajímavé, s absencí hrdinů, se kterými by se divák mohl ztotožnit. Nějak jsem tuhle nezáživnou kritiku kapitalistické společnosti nebyla schopná dokoukat, ale věřím, že brutální konec by mohl k mému hodnocení přidat hvězdičku. No, možná jednou budu mít ochotu "Sametové vrahy" vidět znovu - a celé. Zatím slabý průměr. 44% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zpětně se Sametoví vrazi mohou jevit jako ideální zrcadlo k seriálu Devadesátky, protože film sleduje příběhy vrahů, zatímco seriál se více věnuje soukromí vyšetřovatelů. Film má tu výhodu, že režisér Svoboda byl u některých soudních přelíčení osobně, žil tu kauzu z první ruky. Nijak ve svém filmu nebilancuje, nehodnotí, ale nabízí pohled na ono antické drama od samého začátku. Pro jeho herce, zejména pro Dlouhého, to byla vysloveně zajímavá příležitost vykreslit Hrubešovu cestu od URNy na vozík a posléze do vazby. Výjimečné negativní ženské postavy měly možnost sehrát Benešová s Veselou (dnes Bendovou). Jinak Svoboda vsadil na jistotu a zopakoval spolupráci se svým týmem z filmu Udělení milosti se zamítá. Byla to doba, kdy slizáky hrával výhradně Vondráček a vrahy čtverák Dolanský. A bohužel i tento film ČT zmršila několika paralelními sestřihy (rozdíl se uvádí až o půl hodiny), takže už nikdy nebude jasné, kdo jakou verzi viděl, přeci jenom po letech míchání různých distribučních kanálů je v tom akorát guláš. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Jiří Svoboda pojal Sametové vrahy velmi osobitě. Tak především, všichni tu po celý film neustále p*chají:) Michal Dlouhý s Alicí Bendovou, Jan Dolanský s Andreou Kulasovou a Lucie Benešová téměř s každým. Film má výborné obsazení, zejména Michal Dlouhý dokáže zahrát parádní hajzly. Snímek jsem zhlédla v ČT, rozdělen na dvě části. Druhá část mi přišla o hodně lepší, zejména gradující závěr je skvělý. Jinak scéna, v níž rodí přítelkyně Dolanského, mě jistým způsobem docela šokovala. Mám dojem, že tak naturalistické zobrazení porodu jsem v českém filmu ještě neviděla. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

V lečcems profesionálně udělaná detektivka a la 70. léta. Problém je v ideologickém vyznění filmu. Stylizace neodpovídá raným 90. letům, ale současnosti, takže to vypadá, že dnešní kapitalismus je nejprohnilejším zřizením, jaké tato republika pamatuje. S ohledem na minulost režiséra (bývalý polistopadový předseda KSČM) dotyčnou stylizaci nelze brát na lehkou váhu. A omluvou nemůžou být výroky o tom, že na lepší postižení dobových reálií nebyl dostatečně vysoký rozpočet... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jako kluci jsme si hráli na mafiány, na policajty, takhle jsme napíchli ukazováčkem jakože bouchačkou a cejtili jsme se strašně tvrdě, když druhej kamarád spadnul na zem, v jakoby mrtvolné křeči. Sice jsem se u toho bavili, ale bylo to strašně infantilní. A přesně tenhle pocit mám z tohoto filmu. Rádoby tvrdá kriminálka po česku, která v důsledku vyznívá strašně trapně. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Když policie obklíčí dům Karla Hrubeše (Michal Dlouhý), můžeme si při střídání záběrů ze zaměřovače a z bytu všimnout, že zde mizí a zase se objevuje záclona. Při pohledu ze zaměřovače vidíme až do bytu a na Karla Hrubeše, ale při pohledu zevnitř stojí schován za neprůsvitnou záclonou. (tommahol)
  • Projekt byl původně připravován s Luxor Filmem Přemysla Pražského, ale nebyl zdárně dotažen do konce. (hippyman)

Reklama

Reklama