Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

topi 

všechny recenze uživatele

Mám problém s filmy Milana Cieslara. Pramen života je asi jediný, který nemá přehnané afektované a patetické scény, jak je to třeba u Krve zmizelého. Přesto to zavání falešnou romantikou a nevěrohodnými scénami. Téma jistě zajímavé, ale špatná režie ho sráží k zemi. Divím se Vladimíru Kornerovi, že dopustil svoje scénáře i v dalších snímcích Milana Cieslara takhle prznit. No jo, kdyby to měl v rukou třeba Karel Kachyňa nebo František Vláčil, pro které dříve Korner také psal scénáře, to by potom vypadalo jinak a bylo by to zajisté jiné kafe! Hodnotím i tak lépe, oproti pozdější nekoukatelné Cieslarově tvorbě. Chválím hlavně hudbu Jana Černého a obraz, který se v roce 2020 dočkal restaurování a Česká televize ho takhle odvysílala. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů z doby po roce 1989, který snese hodnocení VÝBORNÝ, je vidět, že se na něm podepsal jako autor námětu Vladimír Körner, ale zásluhu na jeho kvalitě má i režisér Cieslar, kamera, hudba a skvělí herci. Tentokrát se mi kupodivu moc líbila Vilma Cibulková, role jí přesně sedla. Příběh byl velice poutavý a lidský, o Lebensbornu jsme se dozvěděli tenkrát vlastně až tímto filmem... Hrůzné pomyšlení, co si ta děvčata, zvláště ta, kterou nedokázal fašistický režim zfanatizovat, prožít. Jako de fakto zajatkyně, poté kurtizány a matky, přece jen milujících nechtěné děti. Ovšemže pět hvězdiček. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tá smutná atmosféra tu je cítiť. Aj ducha doby. Ale už nie emócie. Tento príbeh nepriniesol nič srdcervúceho napriek tomu, že téma ponúkala mnoho scenárov, ktoré sa dali využiť, alebo aj zneužiť, filmové plátno je založené na fantázii a domyslieť sa dá čokoľvek. Ale malo by to diváka viac strhnúť. Nakoniec film ostane v pamäti len obnaženou Hilmerovou. ()

lioncel

všechny recenze uživatele

Výkvět árijské rasy a dle šéflékařky polobůh = Odillo .. elita rasy, příslušník SS .. a hraje ho herec, který je odbarvený na blond - ale v maskérně mu přitom nechají jeho husté černé obočí .. fuj, ach jo .. podobný jev = ve filmech s námětem z koncentračních táborů (CZ + SK), kde hrají vězně, slušně řečeno, pěkně vykrmení herci (Tomáš Töpfer, Andrej Hryc) ... ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený film založený na skutečných událostech z období 2. světové války. Než jsem film zhlédl, byl mi program "Lebensborn" zcela neznámý a při popisu děje i sledování jsem stále přemýšlel nad tím, zda je to vůbec možné. Přišlo mi to strašně bizarní a "choré", jak z nějakého bizarního pornofilmu (úchylům by se to určitě mohlo líbit). Tento projekt skutečně existoval a byl jedním z řady fanatických nacistických ideologií na vytvoření dokonale čisté německé rasy, která by vytvořila "Nový řád" a "Novou, nezničitelnou říši." Příběh je velice zajímavý, zaujala mě scénka kdy nacistický nad-samec byl impotent a musel za něj zaskočit židovský vezeň. Také mě zaujala dosud, pro mě zcela neznámá Monika Hilmerová, která mě svým panenským a nevinným vzhledem i přirozeným herectvím uchvátila. Pro mě jedna z nejkrásnějších hereček, jaké jsem v současném českém filmu viděl. Opravdový pramen života. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Rodný dům hlavní hrdinky stojí v osadě Květná u Starého Města pod Sněžníkem, kostel s hřbitovem se natáčel v Nových Losinách u Jindřichova v okrese Šumperk a Zámek s rybníkem jsou Žinkovy, západně od Nepomuku. Natáčelo se také v přírodní rezervaci Slowiński Park Narodowy Leba a v bývalémkoncentračním táboře Stutthof ve Sztutowu. (ČSFD)
  • Hlavní postava Grétka, dívka z česko-německé rodiny pocházejících ze severovýchodních Sudet, měla totožné datum narození jako její představitelka Monika Hilmerová, a to 7. 10. (Lynette)
  • Filmaři mimo jiné natáčeli roku 1999 i v okolí malé vesničky Semošice v západních Čechách. (Lynette)

Reklama

Reklama