Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bolo pre mňa zážitkom opätovne si pozrieť jeden z nevydarených vojnových filmov. Akurát netuším, z akého dôvodu som ho pred pár rokmi považoval za mierne nadpriemerný. Nevyznám sa v technike tak ako tunajší odborníci, takže neviem ktorá technika nezodpovedala historickým udalostiam. Bolo by výborné, ak by toto bol jediný a hlavný nedostatok filmu. Vo filme dominujú Henry Fonda, Robert Shaw a istým spôsobom aj Telly Savalas, ktorého postavu si požičali z Hlavy 22. Bojové scény sú na zúfanie, dialógy písal niekto s modrou knižkou, zle boli vybrané lokácie, na spôsob velenia i manévre techniky sa mi ťažko pozeralo. Tento film by ma neoslovil, ani keby som predtým žiaden film z II. svetovej vojny nevidel. A videl som ich slušný počet. Včera som videl Báječných mužov ... a dnes Bitku v Ardenách. Oba spáchal Ken Annakin. Nedokážem pochopiť, ako tento režisér dokázal nakrútiť Najdlhší deň. ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Dokázali by Američané v dnešní době natočit takhle neideologicky objektivní válečné filmy, jako to uměli v 70. letech? Je rozhodně na zamyšlení, jak se v nynějším "čase svobody" paradoxně operuje s informacemi mnohem schématičtějším, konformistickým způsobem. Stejně jako například v Tora tora tora! je operace se střídáním optiky obou znesvářených táborů perfektně vyvážená a zcela se vyhýbá pitvořivému karikování "špatné" strany. O historickou akurátnost v těchto velkofilmech opravdu nejde a ničemu to nevadí. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nebudu se rozepisovat, shrnu to do jednoho slova, které to snad vystihne ve všem: VYNIKAJÍCÍ (jak originální, že? :) Skutečně tento film stojí za shlédnutí. Působivá scéna - němečtí vojáci zpívají propagandistickou píseň a pravou nohou udávají pochodový rytmus - jako jeden muž, jeden národ, jedna říše, jeden führer! (Ein Volk, ein Reich, ein Führer)"Durch deutsches Land, marschieren wir..." (tato píseň ve filmu nezazní). Pozn.: Kdyby někoho můj komentář vyloženě rozčiloval tím, že obsahuje nacistické heslo a úryvek hymny SA, může mi napsat do pošty a velice rád mu vysvětlím, že NEJSEM nacista a s žádnou jejich ideologií se neztotožňuji. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nemůžu (ani nechci) hodnotit historickou věrnost - i tak jsem trochu v rozpacích. Velice věrohodné a působivé záběry se prostřídávají se scénami, které až tak opravdově nevyhlížejí … a nějak se nemůžu zbavit dojmu, že snímek si v některých okamžicích zkouší hrát na western, což se ke světové válce v tomhle případě zrovna dvakrát nehodí. Bohužel jsem viděla dost nešťastně "upravenou“ televizní verzi, tak se pokouším ignorovat osekaný formát obrazu 4:3 - a především český dabing (pokud mluví česky Američané i Němci, je to přinejmenším směšné) ... a čtvrtou * si prozatím nechávám v záloze. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ačkoli jsou některé aspekty tohoto filmu zcela katastrofální, dílo má své vnitřní kouzlo, kterým si mne získalo. V zásadě by se dala každá scéna ohodnotit jiným počtem hvězd a to je hlavní důvod, proč jsem se rozhodl neudělit 4* a to i přestože jsem měl v průběhu pocit, že by to mohlo vyjít. Bohužel je však velká část scén zdlouhavá a nic neříkající. Když už se něco dít začne, je to mnohdy za doprovodu velice teatrálního umírání, které vypadá směšně a zpravidla kazí celkový dojem. Stejně tak jsem nebyl vůbec spokojený s výzbrojí, kdy si produkce nebyla schopna opatřit skutečné tanky ani zbraně z dané doby. Lenost a nebo nedostatek financí byla znát v celém průběhu, kdy se dokonce namísto tanku objevil namaskovaný jeep s dlouhou rourou ve středu. K tomu všemu film provází nespočet děr ve scénáři a to nejen z historického hlediska. Co však hodnocení ubližuje nejvíce, je délka. Začátek je až k uzoufání nudný a když už se to konečně trochu rozjede, stále si tvůrci neodpustí nahodilé a zcela zbytečné zdlouhavé záběry. Zářný příklad tomu byla nekonečná scéna jedoucího vlaku krajinou. Navzdory zmíněné kritice, u mě při sledování převládal dobrý pocit a tak až na několik nepochopitelných momentů hodnotím spíše kladně. 65% ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Kiley (Henry Fonda) létá průzkumným letounem Cessna L-19/O-1 Bird Dog. Tento typ se však začal vyrábět až v roce 1950. Ve filmu přestavuje ve válce používaný letoun Piper L-4 Grasshooper, kterému je vzhledově podobný. (Foxhound#1)
  • Bitva v Ardenách je souhrnný název, který se používá pro označení německé protiofenzívy a její následné eliminace v prosinci 1944 až lednu 1945 na západní frontě. (ArthasKarfa)
  • Pred tým, ako plukovník Hessler (Robert Shaw) vyhodí prostitútku zo svojej kancelárie, jej otvorí dvere. V ďalšom zábere, keď už ju vyhadzuje, sú dvere zatvorené a ona si ich musí otvoriť sama. (tiradentes)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno