Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 622)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Žít jako Dude, to by byla nádhera aneb znáte recept na svobodu? "Big Lebowski" je naprosto skvělý film především svojí schopností nenásilně pobavit a naladit člověka na neskutečně pohodovou frekvenci - dá vám nasát atmosféru klidného života a při pohledu na Dudea, Waltera, Donnyho, osazenstvo kuželkárny a další postavy a postavičky vám bude krásně na duši!!! Je to tak - "Big Lebowski" je jeden z těch filmů, které lze bez nadsázky nazvat lékem a já ho budu vřele předepisovat...P.S.: Recept na Bílého medvěda a.k.a. White Russian najdete ve zdejší diskuzi. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

No což, film je to vskutku dobrý a diváka hned pohltí. Ještě v půlce, možná dokonce to 2 třetin jsem byl přesvědčený, že dám určitě 5 hvězd. John Goodman ve své roli fantastický (asi jeho nejlepší role vůbec) a ,,Dude" se ve své roli také neztratil. Moc se mi líbilo kolik lidí je v celém případu, který začíná zcela absurdně zapleteno, ale trochu mne zklamal konec. Závěr filmu tak nějak vyšuměl a skončil dosti neurčitě. 90% ale s mírným zklamáním na konci uděluji jen 4 hvězdy ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

" Daleko na západě žil chlapík, vo kterým vám chci vyprávět. Chlapík jménem Jeff Lebowski. Teda, s tím ho milující rodiče vypustili do života. Ale jemu se to jméno moc nezdálo. Lebowski si nechal říkat " Dude " . . . Tam odkud jsem, by si nikdo tak říkat nenechal, může to totiž znamenat i vůl... Dude dělal spoustu věcí, který podle mě neměli smysl. Například to, kde žil. Na druhou stranu mi ta díra díky němu připadala zajímavá - městu Los Angeles někdy říkají "Město andělů", mě to teda tak nepřišlo . . . Jo, žije tam pár dobrejch lidí... Jistě, neviděl jsem Londýn, nebyl jsem ve Francii, ani jsem neviděl Tádž Mahal při měsíčku, ale něco vám povim. Viděl jsem Los Angeles a chystám se vybalit, co jsem tam zažil... No něco takhle vodvázanýho nikde jinde k vidění není... a navíc v angličtině . . . Takže můžu umřít s úsměvem na tváři a bez pocitu křivdy, že na mně Pán hodil bobek . . . " Výborný scénář a ještě lepší Jeff Bridges. Hluboká temnota zahalila Dudea . . . Temnější než černá buvolí prdel v prérijní noci bez hvězd. ()

woody 

všechny recenze uživatele

"To jsou nacisti?" "Ne, to jsou nihilisti, nemusíš se bát!" Aneb co se stane, když vám číňan pochčije tepich, váš kamarád byl ve Vietnamu, místo urny používáte pikslu na kafe a Philip Seymour Hoffman předvádí živého pana Smitherse a božsky roztahuje nozdry. A ačkoliv jsem již 14 let těžkým abstinentem, tak Bílého medvěda musím prostě ochutnat. Mimochodem, můj rekord v boulingu je 40... "Zasraně malý. Vim. Kurva no a co?" ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Kuželky, nihilisti, pochcaný tébich, polomrtvý scenárista, vaginální umělkyně, smradlavé spodky, kapela Autobahn, rukojmí a samozřejmě nechápavý Dude. Z těchhle ingrediencí dát do kupy něco tak dokonalého se může zrodit jen v hlavě génia, respektive dvou géniů, brášků Coenových. A já se s Dudem vždycky prvotřídně bavím a usrkávám přitom ze sklenky namíchaného bílého rusa, abych ten dojem z filmu vychutnal s dalším rozměrem .. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (110)

  • Rovnako kultovým ako film sa stal aj sveter značky Westerley, ktorý v tom čase bol už 20 rokov na trhu. Jeff Bridges si ho na nakrúcanie priniesol z vlastného šatníka. Originál Westerley si dnes už len ťažko môžu dovoliť stratené existencie ako Dude. Jeho cena od úspechu filmu vzrástla na viac ako 200 eur. (krasomama)
  • V závěru obřadní scény na skále u moře se v záběru objeví náhodně jdoucí postava. (Pepinec)
  • Před každou scénou se Jeff Bridges ptal bratří Coenových, jestli „Dude po cestě jednoho spálil“. Když řekli, že ano, důrazně si klouby prstů promnul oči, aby byly zarudlé a vypadaly zkouřeně. (pornogrind)

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama