Reklama

Reklama

Dobytí severního pólu

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V pražské restauraci „Pod Vyšehradem”, kam Cimrman rád chodíval na rybí speciality, přisedl k němu jednoho večera majitel hostince a zeptal se ho, zda by pro příští ples ledařů branického pivovaru nesestavil živý obraz „Češi na severním pólu”. Cimrman nabídku přijal a rozhodl se, že prostuduje polární tematiku přímo na místě. Nejcennějším přínosem jeho cesty do Arktidy byl jeho objev sněžného člověka (játyho). Cimrman se s ním osobně setkal, a jelikož k tomu došlo právě v době říje, mohl zblízka pozorovat jeho pohlavní život. Po návratu do vlasti, jsa silně nachlazen, nadiktoval svému sousedu Padevětovi hru „Přetržené dítě”, která byla takřka nehratelná v podobě, jak ji rekonstruoval dr. Brukner, která je však naprosto hratelná po revizi textu, kterou později provedl prof. Vondruška. Když se Cimrman uzdravil, ale jeho pravá ruka díky omrzlinám nebyla s to udržet pero, napsal levou rukou hru „kompaktní a čirou jeko střechýl” (Šalda) Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Z ní se svět – bohužel pozdě – dovídá, že čtveřice pražských otužilců stanula na nejsevernějším bodu naší planety o celý den dříve než Američan R. E. Peary. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (361)

Melios 

všechny recenze uživatele

Moje úplne prvé stretnutie s Cimrmanom. Lepšie je už len začať so Záskokom. Humorovo sú, ale porovnateľné. "Ja být taky čech, ale primitiv. Za náčelníkovými zády sme mluvili o požáru národního divadla. A je to tady! Trúdomyslnost! Už jí má! Polárni noc, má zvláštni moc, každého přepadne smutek...." A mnoho ďalšieho, čo si naší oddaní Cimrmanologové prerobili pre dnešné publikum. Škoda, že som sa narodil ako Slovák....Chcel by som to mať ako povinné čítanie... ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Čech Karel Němec se svou výpravou dobyl severní ledový pól jako první v historii. Pochopitelně se k tomu nikdy nepřiznal, protože věděl, že by sláva připadla nenáviděnému Rakousko-Uhersku. V deníku pomocného učitele Václava Poustky se však dochovaly zásadní okamžiky cesty, z nichž za typický považuji tento: "Dnešního dne došlo k tragické události. Ztratil jsem červenou tužku, takže už nemohu podtrhávat názvy jednotlivých kapitol červeně. A mimochodem, nemáme již vůbec nic k jídlu." ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z top her Divadla Járy Cimrmana. Vtipem a humorem je doslova našlapaná a já se smál celou hru. Nemá cenu vypisovat do komentáře úžasné dialogy, věty, poznámky, slova či "hlášky", byl by pak hoooodně dlouhý. Hned po prvním podívání jsem si téměř celou hru dokonale zapamatoval a po pár dnech jsem neodolal a pustil si ji znovu. Takovou moc nemá mnoho divadelních záznamů a filmů. Jen za to by si Dobytí severního pólu zasloužilo maximální hodnocení, je to zkrátka jedna z mála věcí, u které se mi nedostává hvězd. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Ale děti dneska nevědí, co je datel, ale kulomet poznali naprosto bezpečně.“ Upřímně řečeno, úvodní přednáška, ač tu a tam má své světlé chvilky je ve srovnání s ostatními semináři předcházející hrám Járy Cimrmana mnohem horší. Jednak působí hrozně nastavovaně a nesourodě. Peripetie s oponou, oživlé obrazy a šikanování Bruknera mi opravdu připadalo jako vata na místech, kde již nebylo tvůrčích sil. A ani hra si u mě nepolepšila. Příběh jako by nebyl, děj se vleče a veškeré vtipy jsou defakto jen a jen na úkor Varela, což omrzí již po druhém opakování. Také mi chybí určitá vlídnost, která sálá z jiných her, tady je naopak cítit takový hrubší cynismus, a to mi k DJC nesedí. ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Heleďte pánové, až zase příště pojedete na nějakej ten pól, tak se mnou už nepočítejte - já jsem tím zájezdem vysloveně zklamanej! Co tady je? Mlha, vánice, rampouchy...:oD Když jsem viděla Záskok, myslela jsem si: "To je bomba! Nejgeniálnější Cimrman!". Když jsem viděla Akt, říkala jsem si: "Tak tohle je vážně smělá konkurence Záskoku.!" A když jsem viděla Dobytí severního pólu, tak jsem ho musela zařadit také mezi nejlepší díla z Cimrmanova pera. Scénky se psy apod. mě prostě dostaly do kolen - prostě opravdu the best of Cimrman "uf to je ale zima, ještě že mě hřeje to peří" :-) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Když v semináři herci skládají živý obraz, vyzvou vždy nějakou ženu, aby představovala banku Slávii, tato postava však musí být nahá. Na výzvu se nikdy žádná žena nepřihlásila. S jedinou výjimkou, a to byla premiéra hry, kterou shodou okolností navštívila herečka Ivana Andrlová, která vyběhla na pódium a začala se svlékat. Nebyla to domluvená akce, ale chtěla pánům trochu „zatopit“. Nakonec ji vyzvali, aby se šla svléknout do zákulisí a přišla rovnou nahá. Tam se jí ujali technici a na pódium ji již nepustili a místo ní poslali chlapa v trenýrkách. (Kulmon)
  • Hru diváci nemohli vidět v letních měsících, protože děj vyžadoval, aby herci byli teple oblečení a v kombinaci s divadelními světly docházelo k tepelným kolapsům herců. (sator)

Reklama

Reklama