Reklama

Reklama

Láska je věčná. Kultovní americký film o pomstě ze záhrobí, během jehož natáčení tragicky zahynul představitel hlavní role Brandon Lee. Lidé kdysi věřili, že když někdo zemře, přenese vrána jeho duši do říše mrtvých. Ale někdy se stane něco tak hrozného, že duše si s sebou nese strašlivý zármutek a nedostává se jí klidu. V takovém případě někdy, ale opravdu jen někdy může vrána duši přinést zpátky, aby vše špatné napravila. Tak se i rockový muzikant Eric Draven vrací mezi živé, aby ve zločinem rozloženém Detroitu vykonal pomstu na gangu násilníků za vraždu sebe i své snoubenky... Krví nasáklý příběh o romanci sahající až za hrob pochází ze stejnojmenného komiksu, který hudebník a kreslíř James O'Barr vytvořil na začátku osmdesátých let, aby se pokusil vnitřně vyrovnat s násilnou smrtí své snoubenky. Hněvem, smutkem i láskou kypící dílo svému autorovi duševní klid nepřineslo, ale udělalo z něj jednoho z velikánů amerického autorského komiksu. V devadesátých letech, kdy Hollywood poprvé masově objevoval komerční potenciál kreslených románů, došlo i na adaptaci Barrova díla. Režie byla svěřena začínajícímu režisérovi reklam a videoklipů Alexi Proyasovi a hlavní roli získal Brandon Lee, syn legendárního mistra bojových umění Bruce Leeho. Zatímco Proyasovi ponurý snímek nastartoval kariéru a pasoval ho mezi filmovými nadšenci bedlivě sledované tvůrce, pro Leeho se stal kariérním vrcholem, ale bohužel i koncem života. Nešťastnou náhodou byl při natáčení jedné scény postřelen projektilem z pistole, která měla obsahovat pouze slepé náboje, a na následky zranění zemřel. Podobně jako jeho otec, který také zahynul za mnohoznačných okolností při natáčení svého největšího projektu, se i Brandon Lee stal posmrtně ikonou. Příznačně své poslední roli, s níž herecky i osobnostně splynul, ale není dnes vzpomínán tolik coby představitel akčních filmů, nýbrž jako symbol tragické lásky. Zdánlivě prokletý film, během jehož natáčení došlo ještě k několika dalším nehodám, byl dokončen za pomoci dvojníků i speciálních efektů a dodnes si udržuje statut jednoho z velkých kultů americké kinematografie. Na motivy komiksů Jamese O'Barra vznikly ještě tři další filmy a dokonce i televizní seriál, ale všechny se pouze přiživovaly na nehynoucí legendě prvního snímku. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Prdly_Tatka

Prdly_Tatka (hodnocení, recenze)

Když si uvědomuji, že moje první DVD Vrána, které vlastním, jsem získal jako příbal k časopisu a tento film má krvavou minulost, říkám si, jestli moje celoživotní smůla mi náhodou neukazuje něco mystického, že to není jenom náhoda, avšak že jsem prokletý stejně jako samotný film.

zsn

zsn (hodnocení, recenze)

skipercak

Na Halloween jsem ho zrovna dala :-D Prokletý rok nadějných herců, River Phoenix ho tuším přežil o pár měsíců. No a mne tam Brandon připomínal Ledgera jako Jokera - a ten taky odešel v 28. Až mě děsí, že je už přežívám :-D Teď se snažím najít nějakou kvalitní verzi s původním dabingem, ty staré mi nevadí ani u Vetřelce apod..

skipercak

skipercak (hodnocení, recenze)

zsn

Film je skvely. Brandon Lee ma prekvapil. Ocakavalo sa od neho len to ze bude akcnou hviezdou ale to co predviedol vo Vrane bolo nad ocakavania. Tento film pozeram kazdy rok ale stale som z neho hotovy. Herecky vykon Leeho, soundtrack, kamera, strih - skratka dokonalost. 

na příspěvěk reagoval zsn

zsn

zsn (hodnocení, recenze)

skipercak

Díky za info, právě jsem četla v zahraničních článcích, že tvář dvojníka byla digitálně upravena, ale i tak jsem čekala, že to bude na tehdejší dobu poznatelné. Nicméně nepoznám to. Taky někde psali, že jeho smrt na videu okamžitě na místě režisér zničil, jinde zase, že až u soudu. Člověk se vše s přesností už nedoví. I tak mám ráda tento film i tehdejší dabing postav. 

na příspěvěk reagoval skipercak

skipercak

skipercak (hodnocení, recenze)

zsn

Tak tých scén s Brandonovým dvojníkom je vraj viac. Napr. flashback Ericovej smrti zafarbený do červena, scéna keď sa Eric po zmrtvychvstaní vráti do svojho bytu, scena keď sa oblieka a nanáša si make-up, scéna keď s vránou na ramene kráča k oknu (keď blesk osvieti Ericovu tvár, tak je v nej digitálne dorobený Brandon - telo patrí dvojníkovi), scéna keď Eric hrá na streche na gitare. Tých scén bez Brandona bolo asi ešte viac. Asi aj kvôli tomu ten divoký strih v niektorých scénach, čo nakoniec filmu aj celkom pristalo. Ten strih je skvelý. 

na příspěvěk reagoval zsn

Uživatel skipercak smazal svůj příspěvek.

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

niektore sceny su jedinecne, ale niektore zas slabe. je to zaujimavy film aj z ineho pohladu, z tragickeho pohladu hlavneho hrdinu. hodnotenie 3/5 

Lenina666

Lenina666 (hodnocení, recenze)

shuster

100 lidí, 100 chutí.. na to si ještě nepřišel? Nerozumim tobě, že to nechápeš :DDDDD každému se líbí něco jiného :DDDD  rozumíš????

shuster

shuster (hodnocení, recenze)

Nerozumiem tomu. Stale nerozumiem ani clemom CSFD. Toto ma 80%? WFT? Pozeram to niekolky krat a viac ako dve hviezdy tomu nemozem dat. Obycajne Bcko a pritom som velkym fanusikom jeho otca.

na příspěvěk reagoval mm13, Lenina666, stevens129

skipercak

skipercak (hodnocení, recenze)

Po dalsej projekcii filmu musim povedat ze film nema jedinu chybu. Osobne dufam ze remake nevznikne. Vrana je jedinecna.

skipercak

skipercak (hodnocení, recenze)

Vrana je pre mna top medzi komixovkami. Film ma jedinecnu atmosferu. K tomu vsetkemu tak trochu pomohla bohuzial aj tragicka smrt Leeho. Take filmy sa dnes uz netocia.

Brooks

Brooks (hodnocení, recenze)

skipercak

Ten je na mňa už moc naivný a smiešny, ale v jednom máš pravdu, tie dnešné sú možno technicky vymazlené, perfektne načasované a dokonale vypilované, ale nie je v nich ani štipka atmosféry komiksoviek, ktoré tento subžáner vytvárali ( okrem tých čo som spomínal aj X-men 1 a 2 a Spider-man).

Brooks

Brooks (hodnocení, recenze)

Oproti jednotke sú bez atmosféry, ale pozerať sa dajú. Inak, tiež som to práve dopozeral, dnes mi došiel blu-ray disk, a opäť sa mi potvrdilo, že dnešné komiksovky na tie staré nemajú. Marvel to proste zničil!

na příspěvěk reagoval mm13, Narcis

Narcis

Narcis (hodnocení, recenze)

Super atmosferickej film -jak mi to mohlo tak dlouho unikat - přestřelky připomněly Johna Woo :-) Mám se dívat na nějakej další "Vrána film" nebo mi to jen pokazí skvělej zážitek ??? 

Brooks

Brooks (hodnocení, recenze)

31.8 vychádza Vrana na Blu-ray disku. Konečne. Jeden z prvých a najlepších komiksov v odpovedajúcej kvalite!

Jaroslaf

Jaroslaf (hodnocení, recenze)

prosímvás lze film doporučit i lidem co nevyznávají styl emo nebo gothic? a je dabovaná verze hodně velká příšernost?

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Střelba rekvizitou skončila smrtí kameramanky

Střelba rekvizitou skončila smrtí kameramanky

22.10.2021

Herec Alec Baldwin při natáčení westernu Rust zřejmě omylem zastřelil 42letou kameramanku Halynu Hutchins a postřelil režiséra filmu Joela Souzu zbraní, která sloužila jako rekvizita a neměla… (více)

Reboot Vrány opět žije

Reboot Vrány opět žije

31.01.2020

Filmová Vrána patří k nejprokletějším projektům vůbec. Zaprvé bude značka už navždy svázána se smrtí herce Brandona Leeho, jakoby to ale nestačilo, Hollywood se už dobrou dekádu snaží o reboot, který… (více)

Remake Vrány se ruší. Už zase

Remake Vrány se ruší. Už zase

01.06.2018

Nejspíš je na čase si přiznat, že už se filmového remaku kultovního komiksu Vrána nikdy nedočkáme. Po problémové produkci a několika změnách na režisérském postu se natáčení opět odsouvá. Projekt… (více)

Reklama

Reklama