foto

Michael Massee

  • nar. 1.9.1952
    Kansas City, Missouri, USA
  • zem. 26.10.2016 (64 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Americký herec Michael Massee se narodil v Kansas city v Missouri, ale v útlém věku se se svou rodinou přestěhoval do Paříže, kde navštěvoval střední školu a naučil se mluvit plynule francouzsky. V 18 letech se vrátil do USA a usadil se v New Yorku, kde vystudoval Hunter College a zároveň herectví na divadelní škole.

První velká role přichází s filmem Vrána (1994), kde Massee ztvárnil charakterní roli Funboye. Tato první velká role se mu stala bohužel osudnou. V jedné scéně, kdy měl střílet po herci Brandonovi Lee se nedopatřením mezi slepé náboje dostal i jeden ostrý náboj. Po smrti Brandona Lee byla nešťastná událost propírána v médiích a zdrcený Massee se vrací do New Yorku, odmítá nabídky na role a po celý rok se dává psychicky dohromady. Po mnoha letech po incidentu v jednom rozhovoru uvedl: „Nesrovnal jsem se s tím. Mám stále noční můry.“

Nicméně v následujích letech se Massee objevil ve velkých filmech. Dal o sobě vědět v menší roli v kultovním thrilleru Sedm (1995) a velmi ceněném válečném TV filmu Sahara (1995), kde ztvárnil větší roli drsného francouzského vojáka. V roce 1997 se Massee oženil s Ellen Sussdorf, se kterou měl dvě děti, Jacka a Lily. Pár vlastnil jeden oděvní butik v Los Angeles. V té době si zahrál velké role po boku Angeliny Jolie v thrillu Ruce od krve (1997), nebo v slavném Lynchově snímku Lost Highway (1997). Za zmínku stojí ale i menší role ve Fincherově psychologickém thrilleru Hra (1997), nebo v historickém filmu Amistad (1997).

Po roce 2000 se ve filmu objevuje už méně a za zmínku stojí dabing v sérii Ultimate Avengers a role Gustava Fierse (alias The Gentleman) v Amazing Spider-Man (2012). Větší čas totiž strávil natáčením seriálů, a to zejména v 24 hodin (2001), Carnivale (2003), nebo FlashForward (2009). Díky své francouzštině se objevil i ve francouzském seriálu Intervence (2014). Massee zemřel na rakovinu žaludku.

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2016 Everlasting
Last Man Club
2014 At the Devil's Door
Well, The
2013 CBGB: Kolébka punku
2012 Amazing Spider-Man
2011 Intimní past
2007 Pandemie (TV film)
2006 Ultimate Avengers 2: Konečná pomsta II
Ultimate Avengers: Konečná pomsta
2004 Catwoman
2003 Ve spádu událostí (TV film)
2001 Corky Romano - Noční můra mafie
The Theory of the Leisure Class
1999 Bad City Blues
Malí velcí podvodníci
War of the Angels
1997 Amistad
Hra
Jamaica Beat
Linie násilí
Lost Highway
Ruce od krve
V záběru
1996 An Unfinished Affair (TV film)
Báječný den
1995 Burnzy's Last Call
Low Life, The
Sahara (TV film)
Sedm
Tales from the Hood
1994 Home of Angels
Vrána
À la folie
1991 My Father Is Coming
1981 The Night the Lights Went Out in Georgia

TV seriály

2015 Černá listina (TV seriál)
Karakurt (č. 55) (S02E21)
Quon Zhang (č. 87) (S02E20)
2014 Interventions (TV seriál)
2013 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Uvězněné životy (S15E02)
2012 Dakota (TV seriál)
Hranice nemožného (TV seriál)
Povídka o lásce (S04E15)
2011 Dr. House (TV seriál)
Dvacet vicodinů (S08E01)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Zločin za zločinem (S12E08)
2010 Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně (TV seriál)
Kostlivec v mrazáku (S01E08)
Starý známý (S01E01)
FlashForward - Vzpomínka na budoucnost (TV seriál)
Sbohem žlutá dlážděná cesto (E18)
Zahrada rozcestí (E17)
Nikdo nás nedostane (E16)
další epizody (6)
2009 FlashForward - Vzpomínka na budoucnost (TV seriál)
Oznámení (E10)
Bílý na tahu (E02)
Kriminálka New York (TV seriál)
Zatlučeno (S06E07)
2008 Žralok (TV seriál)
Partners in Crime (S02E12)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Turné (S07E16)
2007 Lovci duchů (TV seriál)
Krev za krev (S03E07)
Smolný den v Black Rock (S03E03)
Odložené případy (TV seriál)
Lodní náklad (S04E22)
2006 Myšlenky zločince (TV seriál)
Jdi za světlem (S01E14)
Alias (TV seriál)
Existuje jediná Sydney Bristowová (S05E12)
2005 Zjevení (TV seriál)
Carnivale (TV seriál)
Periferie Damašku (S02E08)
Alias (TV seriál)
Horizont (S05E09)
2003 Carnivale (TV seriál)
Lonnigan, Texas (S01E08)
Vyber si číslo (S01E06)
Když ples skončí (S01E02)
další epizody (4)
Situace: Ohrožení (TV seriál)
2002 24 hodin (TV seriál)
12:00 p.m.-1:00 p.m. (S01E13)
11:00 a.m.-12:00 p.m. (S01E12)
10:00 a.m.-11:00 a.m. (S01E11)
další epizody (7)
2001 24 hodin (TV seriál)
5:00 a.m.-6:00 a.m. (S01E06)
4:00 a.m.-5:00 a.m. (S01E05)
3:00 a.m.-4:00 a.m. (S01E04)
další epizody (5)
1998 Milénium (TV seriál)
The Pest House (S02E14)
1997 Poslední don (TV seriál)
1996 Akta X (TV seriál)
Pole, na kterém jsem zemřel (S04E05)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky