Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charlotte, mladá skotská žena, která studovala ve Francii, žije během II. světové války v Londýně. Tady se zamiluje do Juliena, pilota britského královského letectva. Protože umí dobře francouzsky, je Charlotte zverbována britskou rozvědkou jako kurýr mezi Anglií a francouzským hnutím odporu. Kdykoliv se vydá za nepřátelskou linii, stává se z její mise i mise čistě osobní - na vlastní pěst pátrá po svém Julienovi, kterého sestřelili někde nad Francií. Charlotte se dostává na seznam gestapa a je tak v permanentním nebezpečí. Na své misi poznává všechny hrůzy války... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (93)

Smok 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná "odbojárska" dráma, tentokrát z malebného prostredia francúzskeho vidieka. Tie veci, ktoré sa tam diali v 1944om až tak malebné neboli. Každopádne, mňa asi neprestanú zarážať pohľady na učiteľov posielajúcich svojich žiakov do pracovných táborov a francúzskych vojakov nakladajúcich svojich ľudí do vlakov smerujúcich kdesi do Poľska. Shit! ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Európu zmáha 2. svetová vojna. Napriek tomu stretnete človeka, kvôli ktorému ste ochotní ísť niekam ďaleko od všetkého, čo poznáte, bez ohľadu na to, že o ňom skoro nič neviete. Na mieste sa však zoznámite s niekým iným, a musíte s ním tráviť čas, aj keď spočiatku len z povinnosti. Neskôr si v duchu sľúbite, že raz ho niekde za priaznivejších okolností znovu navštívite. Neviem, či sa mi to podarilo aspoň trochu načrtnúť, no všetko, včítane samotného prežitia, je tu o kompromisoch. Vraví sa, že svet leží mladým pri nohách. Ale počas vojny ležia mladí pri nohách svetu, kde (našťastie) neprestávajú vnímať, cítiť a pamätať. Charlotte Gray je jedna z nich. Akosi som nepostrehol, v čom bol taký markantný rozdiel medzi týmto filmom a napríklad takou Čiernou knihou, ak nepočítam lokalitu, do ktorej je príbeh zasadený. _ Videné v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jako celek působí Charlotte Gray neúplně, spousta zásadních věcí se vešla jen v podobě náznaků a nedosáhla tak síly, jakou by mohla mít. Konkrétně tím mám na mysli například scénu s vlakem a dopisem. Jiné scény naopak dávají divákovi pocítit, že TOHLE je vážně klasa, zručně natočená a výborně zahraná - opět konkrétně viz psaní onoho dopisu a následující dvě minuty. Taková zvláštní romance, z jejíhož konce jsem měl podobné pocity neúplnosti jako z kapitána Corelliho. Nebýt Cate Blanchett, bylo by to asi ještě o něco slabší. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Romantické drama z 2. světové války, které vypráví o obrovském odhodlání jedné skotské ženy, která se pro lásku k muži rozhodla vzdát prakticky všeho. Charlotte Gray je film, který vypráví o tématu dnes velmi častém, kterým je válka a její důsledky na lidi okolo. Je to příběh neuvěřitelně dojemný, výpravný a opravdu reálný, co se tehdejšího antisemitismu týče. Celý film je doprovázen krásnou hudební stránkou a vizuální dojem zajistila skvělá kamera. Herci byli vybráni dobře - skvělá Cate Blanchett a skvělý Billy Crudup s Michaelem Gambonem. Opravdu film, který kvalitu nepostrádá a jeho jedinou výraznější modřinou na celkové vizáži byla pro mě stopáž a pár dalších zanedbatelných malých much. ()

ethos 

všechny recenze uživatele

S Schidlerovim zoznamom alebo Pianistom sa to neda porovnavat, ale stale to bolo podla mna velmi dobre. Trosku naivne a idealisticke co sa tyka kladnych hrdinov na druhej strane ti negativny boli ciste zlo co asi az na par vinimiek ako hitler neplati pre nikoho, ale emocie, myslienku aj zapletku to malo bolo to celkom pekne dane do kopy a to mi staci na dobry filmovy zazitok. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Film je inspirován skutečným příběhem nedávno zesnulé Novozélanďanky Nancy Wakeové, přezdívané "Bílá myš", která za druhé světové války působila jako špionka a členka francouzského protinacistického odboje. (Camulator)
  • Cate Blanchett počas nakrúcania zistila, že čaká svoje prvé dieťa, syna Dashiella. (Ninfa)

Reklama

Reklama